9 entry daha
  • * bestecinin senfonileri bir cok sekilde gruplandirabilir.

    2) yazı dilindeki gelişmeye gore :

    bu durumda da yapıtlar 3 gruba ayrılabilir.

    a) ilk donem yapitlari :

    bruckner senfoni no 00
    bruckner senfoni no 1
    bruckner senfoni no 0
    bruckner senfoni no 2

    ilk dönem yapıtlarında bestecinin senfoni kariyerini yeni başlatmış olmasının getirdiği bir yönsüzlük içerisinde görüyoruz. bu evredeki gelişiminin doğrusal olmadığı çok açıktır.

    bir mezuniyet ödevinden çok da öteye gidemeyen 00 numaralı senfoni müzikal niteliklerinin zayıflığı / sıradanlığı nedeniyle besteci tarafından da kaale alınmamış bir yapıttır ve bu yüzden bu yapıta bir numara vermemiştir. 00 numarası bestecinin ölümünden sonra verilmiştir ve ağırlıklı olarak bu acayip numara ile degil de tonalitesi ile çağrılır.

    1. senfoni'de belirgin bir sıçrama gözlemlenir. yapıtın 1. bölümünün kapanışının inşaasında sonraki senfonilerini görebiliriz. ancak temaların üretimi ve işlenişi hala görece sorunludur yahut en hafifinden gariptir. besteci hala org muziğine daha uygun düşebilecek temaları senfoni alanına taşımaya çalışmaktadır. (devrinin önde gelen org virtüozlerinden birisi olduğunu hatırlatalım)

    0 numaralı senfoni 1.'den sonra bir geri adım olarak görülebilir. besteci tarafından da böyle görüldüğünden bu yapıt da yazarı tarafında numaralandırılmamış, 0 numarası bestecinin vefatından sonra verilmiştir. 'numara'sıyla olduğu kadar adı ile de anılır *.

    ilk dönem yapıtlarının en önemlisi 2. senfonidir. gerek müzikal diline yansıyan olgun ton, gerek öncüllerine nazaran çap olarak daha geniş olması, gerek ilk versiyonunun ayrıcalıklı yapısı (2. bölümün scherzo 3. bölümün adagio olması) vs. gibi nitelikleri nedeniyle kendisini diğerlerinden ayırır.

    bu 4 yapıt kah bir adım ileri kah bir adım geri giderek ama sonunda gerçekten özgün ve dikkat çekici bir yapıta * bağlanarak 3. senfoniyi bekletmeye başlar. bu 4 yapıt arasında daha iyi yahut daha sönük yapıtlardan bahsedebiliriz ancak ifade, armonik cesaret, gibi konularda gerçek bir sıçrama söz konusu değildir.

    b) orta donem yapitlari *

    bruckner senfoni no 3
    bruckner senfoni no 4
    bruckner senfoni no 5
    bruckner senfoni no 6

    c) son donem yapitlari *

    bruckner senfoni no 7
    bruckner senfoni no 8
    bruckner senfoni no 9
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap