10 entry daha
  • * *

    bestecinin senfonileri bir cok sekilde gruplandirabilir.

    2) yazı dilindeki gelişmeye gore :

    bu durumda da yapıtlar 3 gruba ayrılabilir.

    a) ilk donem yapitlari *

    bruckner senfoni no 00
    bruckner senfoni no 1
    bruckner senfoni no 0
    bruckner senfoni no 2

    b) orta donem yapitlari :

    bruckner senfoni no 3
    bruckner senfoni no 4
    bruckner senfoni no 5
    bruckner senfoni no 6

    orta donemi baslatan 3. senfoni kullanilan dil ve ifade acisindan hem bestecinin yapitlari icerisinde hem de tum senfoni tarihinde cok ciddi bir kirilmayi temsil eder*. bu yapıt o güne kadar görülmemiş bir ses kimyasına (armoni) sahiptir. çapı öncekileri çokca aşar. richard wagner'in opera sahnesinde yaptığı atılım orkestra müziğine özgün bir dil aracılığıyla yansıtılmıştır. ancak kabul görmez. yapıtın ilk temsilinin yapılması için dahi senfoni birden çok kez yenilenir ve buna rağmen ilk temsili bir skandalla sonuçlanır. besteci yapıtı ilerki yıllarda daha da çok kez revize eder. bu yapıt değişik versiyonları haiz olma açısından bestecinin en sorunlu iki yapıtından birisidir* *. bir alternatif yavaş bölümü de mevcuttur.

    takip eden yapıt günümüzde de bestecinin en ünlü yapıtı olarak varlığını surduren 4. senfonidir. yapıt 3. kadar sorunlu tınlamasa da bestecisi açısından o ölçüde rahat karara bağlanmış bir yapıt değildir. gunumuzde yapıtın değişik vesilelerle hazırlanmış 7 kadar versiyonu vardır. bir alternatif finali de mevcuttur.

    5. senfoni her açıdan çok buyuk bir senfonidir. bu yapıt bestecinin yazımı ve son halinin verilmesi açısından büyük sorunlar yaşadığı ve 5'erden çok versiyonunu hazırladığı önceki iki senfonisine nazaran çok daha düzgün bir yaratı süreci yaşamış ve günümüze bir versiyon ile kalmıştır. bu aynı zamanda bestecinin kendini tam olarak bulduğunun kanıtıdır, artık birşeyleri değiştirme / yeniden yazma ihtiyacı duymamaktadır.

    6. senfoni anıtsal 5. senfoniden sonra daha iddiasız bir yapıttır. gene tek versiyonu mevcuttur. ancak işlenilen temalar, kurgu ve dramatik akış açısından 5. senfoni ile kıyaslandığında bir geri adım olarak nitelendirilebilir. kimi yerlerde yapıtın bestecisinin çirkin ördek'i dahi olduğu söylenir *. kastedilen yapıtın çirkin olduğu değil, bestecinin önceki (3-5) ve sonraki senfonilerinde (7-9) gözlemlenen iddiali temaların ve armoninin bu yapıtta gözlemlenemiyor olduğudur.

    c) son donem yapitlari *

    bruckner senfoni no 7
    bruckner senfoni no 8
    bruckner senfoni no 9
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap