11 entry daha
  • * * *

    bestecinin senfonileri bir cok sekilde gruplandirabilir.

    2) yazı dilindeki gelişmeye gore :

    bu durumda da yapıtlar 3 gruba ayrılabilir.

    a) ilk donem yapitlari *

    bruckner senfoni no 00
    bruckner senfoni no 1
    bruckner senfoni no 0
    bruckner senfoni no 2

    b) orta donem yapitlari *

    bruckner senfoni no 3
    bruckner senfoni no 4
    bruckner senfoni no 5
    bruckner senfoni no 6

    c) son donem yapitlari

    bruckner senfoni no 7
    bruckner senfoni no 8
    bruckner senfoni no 9

    son donem yapitlarinda oncelikli olarak orkestralamada genişleme gözlemlernir. üflemeli kadrosunun genişlemesi yapıtların ses kimyalarını ifade açısından daha zengin hale getirdiği gibi bakır aletlerdeki genişleme (wagner tubasınin ilave edilmesi gibi) bestecinin o gune kadar bestelenen yapitlarında var olan gorkemli dilin cok daha derin bir tınıya ulaşmasına neden olur. artık bestecinin yapıtlarının karakteristik yanlarından olan koraller daha buyuk bır sesle tınlamaktadır.

    ayrıca yapıtlarda o gune kadar gorulmemiş olgunlukta temalar ve bunların işlemelerinin gündeme geldiğini görürüz. bu tematik olgunluk yapıtların özellikle yavaş bölümlerini tüm zamanların en büyük yavaş bölümleri haline getirir. benzer yansımalar diğer bölümlerde de gözlemlenecektir. bu yapıtlar sergiledikleri dünya dışı müzik ve derinlik ile gerek bestecinin gerekse tüm senfoni edebiyatının en önde gelen yapıtları arasında yer alırlar.

    bestecinin en büyük senfonisi olarak nitelendirebileceğimiz 8. senfonisinin birden fazla versiyonunun olduğunun altını çizmeliyiz. bestecinin ilk versiyonu ile ikincisi arasındaki fark çok büyüktür ve açık olarak 2. versiyon daha üstündür. gene de ozellikle son 20 yıldır ilk versiyonun da kaydedildiğini gözlemlemekteyiz.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap