• daha iyisi yapılana kadar en iyisini can’cım yaptı..

    baban kimdi yaşın kaç hatırla
    el alem peşimizde satırla
    tükür bizi tükür şehir, içimizde çocuklarla, yine beni buldu

    zaten hep beni bulur

    ben karayım o kara, aman ah karam
    sözler hep uçup gider
    bir delik açtım şu kalbime kanar yaram
    gözlerim açık gider...
  • hindistanda uretilen makyaj temizleyicisi markasi. islak mendil diye turkiyeye kadar getirip kiz arkadasima vermisligim var.
  • boruto* animesi ve mangasında yer alan grup. akatsuki görünümlü çetenin henüz motivasyonları tam olarak bilinmiyor. ancak tahminen akatsuki'den daha güçlüler ve daha sağlam bir teşkilata sahipler. malum, yeni villainler,daha güçlü düşmanlar mantığı. kendileri kaama'nın peşinde.

    grup ikiye ayrılıyor: inner ve outer. inner'lar grubun merkezini oluştururken, outer'lar ise inner'ların değnekçisi görevi görülüyor şu an için. outerlar innerlar'ın ayak işlerini görüyor, asistanlığını üstleniyorlar ve bilgi veriyorlar. şu ana kadar iki tane outer gözüktü. bir tanesinin adını unuttum, batman'deki bane'e benziyor. diğeri ise...

    --- spoiler ---
    kirigakure'den ao. evet efendim kendisi beşinci mizukage'nin danışmanı ve kişisel koruması idi daha sonra emekliye ayrılıp veteran ninja oluyor. sonra başına ne geldiyse de kara örgütüne outer olarak dahil oluyor. kashin koji'nin yardımcısı.
    --- spoiler ---

    vessel diye bir şey var, bunlar için inanılmaz kıymetli. kendisi bir kişi(kawaki) hatta iki kişi (chapter 35'e göre)(kawaki ve boruto). bu vessel kaama gücünü stoklayan iki beden. ve sanırım jigengiller, yani kara, bu iki vessel'dan güç almak istiyor, bilemedim. hala net olmayan şeyler var. ayrıca kara üyelerini sıralamak gerekirse:

    -jigen: grubun lideri. sade bir yüzü var ve inanılmaz güçlü olarak tanıtılıyor. kendisi uzumaki boruto'nun ootsutsuki momoshiki'nin verdiği hand seal'ın benzerine sahip. ee, o seal'ı alabilmek için tanrıları* yenmek gerekiyor. sanırım yenmiş. bu da onu güçlü yapar. tarz olarak şu ana kadarki naruto karakterlerinden farklı. punk havası var kendisinde. ya da yine chapter 35'e göre jigen'in kendisi bir ootsutsuki. sasuke bunu deşifre etmek üzere, jigen'in kendine ait değişik bir juubi'si var(sasuke kuyrukları saymayı bitirememişti). tame ediyor hayvanı. hayvan dediğim de tailed beast. oha aq.

    -kashin koji: gruptaki en değişik tiplerden biri. bu da gayet güçlü. bir kere rasengan yapabiliyor. neyin nesi, kimdir bilinmiyor. kendisi hakkında jiraiya olduğuna yönelik teoriler var. doğru olabilir ama inşallah değildir ya. ama kesin bir şey var ki kashin eskiden konoha'da iskan ediyordu. çünkü yamanakalar'ın mind barrier'ine takılmadan geçti. hem kurbağa da summon edebiliyor.

    -delta: grubun tek kız innerı. garantici bir tip, belli ki işini outerlara bırakmayı pek istemiyor. garip gözleri var böyle çizgi çizgi. kadın görünüşe göre robot gibi bir şey. el yapımı sfdgdg orasından burasından mekanik şeyler çıkarıyor. ayrıca wook release gibi ayaklarından bir şeyler çıkarıyor. o gözlerinden de cyclops gibi ışınlar, beam of light, saçıyor. naruto ile mücadelesi oldu. naruto bunu six paths sage mode cloak kullanarak neredeyse hiiç ninjutsu kullanmadan dövdü güzelcene.

    -code: değişik tipli, dağınık saçlı bir tip. jutsu kullanmadı henüz.

    -amado: ekipteki bilim insanı. shinobi-ware diye bir şeylerle uğraşıyor, aşırı zeki.

    -boro: kalıplı bir arkadaş. sakallı falan yanlış hatırlamıyorsam. mehdilik iddası olmayan neşeli bir alemci. delta'yla taşşak geçiyordu lol.

    - bi herih daha var da kashin bunu samadhi true fire tekniğiyle öldürdü.

    şimdilik haklarında bu kadar bilgi sahibiyim. bilgiler eklenecektir. takipte kalın adsfsdf
  • uyku, düş, rüya ile ilgili olan karalar: karabasan, karakura, karakuru düş.

    adi, düz, tam, sıradan, bilindik olan karalar: kara düzen, kara jawa**, kara kendisi.

    kara sabah ile (gara saba'la): sabah çok erkenden.
    (bkz: sabahın körü)

    karanın ana, temel anlamı için örnek: "neydi (nedir) kara derdin günün?" (bkz: derdim günüm/@ibisile)

    "çünkü yazınsal nesne, ancak devinim içinde varolan garip bir topaçtır. bu nesneyi ortaya çıkarabilmek için okuma adını verdiğimiz somut bir edim gereklidir, ve topaç, bu okuma sürdüğünce vardır. okuma kesildi mi, kağıt üzerindeki kara çizgilerden başka bir şey yoktur artık karşımızda. ayakkabıcı, eğer ölçüsü tutuyorsa, kendi yaptığı ayakkabıyı giyebildiği, bir mimar kendi yaptığı evde oturabildiği halde, yazar kendi yazdığını okuyamaz*." jean-paul sartre - edebiyat nedir

    "bundan öncelikle şu sonuç çıkıyor: kullanılan renkler ne denli koyu olursa olsun, dünyayı, insanlar onun karşısında özgürlüklerini hissetsinler diye betimlediğimize göre, kara yazın* yoktur. demek ki ancak iyi ve kötü romanlar vardır. ve kötü roman, pohpohlayarak hoşa gitmeye çalışan romandır, iyi romansa bir inanma ve inanılma işidir." jean-paul sartre - edebiyat nedir

    (ilk giri tarihi: 12.10.2014)

    (bkz: gara)
    (bkz: karacık)
    (bkz: karga/@ibisile), siyah
    (bkz: kara sığır)
    (bkz: kara kitap)
    (bkz: kara kaygı)
    (bkz: kara şamanlar)
    (bkz: kara güç)
    (bkz: karakoncolos)
    (bkz: kara dünya/@ibisile)
    (bkz: siyah hayvan isimleri/@ibisile)
    (bkz: siyah köpeklere arap adının verilmesi sorunsalı)
    (bkz: ha karahasan ha hasankara)
    (bkz: karankı), karanlık, ay karankı
    (bkz: kapkara/@ibisile)
    (bkz: kara doorlama)
    (bkz: kara dinine yandığım)
    (bkz: akkula), yağız
    (bkz: diabolica/@ibisile)
  • orta asya türkçesinde büyük anlamına kelime. o yüzden karadeniz karakol kara sevda renk anlamıyla değil büyüklük anlamıyla düşünülmesi gerekir.
  • slow başlayıp, ritmik bir şekilde devam eden, arka planda çalan keman sesiyle insanı başka diyarlara alıp götüren harika bir can bonomo şarkısı. istanbul temalı olan ve kafa karıştıran vurucu sözlere sahip bu şarkı, puslu ve yağmurlu bir günde istanbul sokaklarında kulaklığı kulağa takıp dinlenmelidir.

    ayrıca can bonomo bir röportajında en sevdiği şarkısının bu olduğunu belirtmiştir.
  • muhtemelen, türkiye'de azınlık mensubu yahudi bir çocuk olarak büyümekten bahseden can bonomo şarkısı. hatta 'el alem peşimizde satırla' ifadesiyle de 6-7 eylül gibi meşum olaylardan bahsediyor olmalı.

    sözler şöyle:

    bana yine çattı kör talih kahırla
    istanbul beni temiz hatırla
    ayrıştım çocukluktan bir sınırla
    bin sabırla yine beni buldu, zaten hep beni bulur

    ben karayım o kara, aman ah karam
    sözler hep uçup gider
    bir delik açtım şu kalbime kanar yaram
    gözlerim açık gider

    ben karayım o kara, aman ah karam
    sözler hep uçup gider
    bir delik açtım şu kalbime kanar yaram
    gözlerim açık gider

    baban kimdi yaşın kaç hatırla
    el alem peşimizde satırla
    tükür bizi tükür şehir
    içimizde çocuklarla yine beni buldu, zaten hep beni bulur

    ben karayım o kara, aman ah karam
    sözler hep uçup gider
    bir delik açtım şu kalbime kanar yaram
    gözlerim açık gider

    ben karayım o kara, aman ah karam
    sözler hep uçup gider
    bir delik açtım şu kalbime kanar yaram
    gözlerim açık gider

    bir delik açtım şu kalbime kanar yaram
    gözlerim açık gider
  • bir şeyin geleneksel/ilkel olduğunu vurgulamak için de kullanılır. mesela hidrolik olmayan eski tip direksiyonlara kara düzen direksiyon denir. keza traktör olmayan yerde tarla sürmek için kullanılan kara saban, gibi... hızlı tren olmayan trene de kara tren denir ama onun konumuzla alakası yok. onun olayı başka. evet.
  • türkler tarihin bilinen en eski zamanından beri beş ana renk olarak kara, ak, kızıl, mavi/yeşil ve sarı renkleri esas görmüş ve bu renklerden her birini dünyanın dört yönü ile merkezini ifade etmekte kullanmışlardı.

    "türk mitolojisinde ve kozmolojisinde dört ana yön renklerle simgelenirdi. şamanizmde genel kabul olarak kuzeyin rengi siyah, güneyin kızıl, doğunun mavi/yeşil, batının rengi ise aktı. merkez yani toprak ise ya sarı, yağız ya da konur olarak simgelenirdi.
    (anadolu’da da, çemberi biraz geniş tutarsanız kuzeyde karadeniz güneyde kızıldeniz, doğuda gökçe gölü, batıda akdeniz olduğunu görürsünüz)"
    (bkz: türk mitolojisinde renkler/@ay hatun)

    türkler, kuzeyden esen rüzgara kara yel derlerdi. işin aslı kuzeyle ilgili her şey için kara betimlemesini kullanırlardı.
    zorlu, çetin geçen kışa ise kara kış derlerdi.

    meselâ, oğuz kağan destanı'nda, kuzeyde oturan itbarak adlı kavmin derisi bile karaydı.

    dolayısıyla siyah/kara, hem iyi hem kötü çağrışımları olan bir renkti. (karanlık, kuvvetli, çetin, yas, ölüm vs)

    karahanlılara göre hakanları kuzeyin hükümdarıydı. (neye göre kuzey, o dönemdeki islamiyet sınırlarına göre tabii ki, asoiaf evreniyle alakası yok yani:) karakum çölünün adı da keza yine kuzeyde olmasıyla alakalıdır. hani şu cehennem kapısının olduğu yer)

    kara töz, kara şaman, kara büyü vs kullanımları ise rengin karanlık ve kötülük anlamlarıyla bağlantılıydı. türk mitolojisinin en kötü karakteri erlik’in kara demirden sarayı vardı.

    (bu erlik-ülgen, ak şaman-kara şaman, ak demirci-kara demirci olayı dikotomiyle*de bağlantılı)

    "türk mitolojisi yer-gök dikotomisi üzerine kuruludur. bu anlayışta her şey birbirinin zıttı ve tamamlayıcısıdır. gök ne kadar kutsalsa, yer ana da o kadar kutsaldır.

    aslında bu, çin kültüründe de olan ying ve yang ilkesinin (gök ata ve yer ana, yer karanlık yani karang; gök ise aydınlık yani yaruk) türk kültürüne özgü bir ifadesidir."
    (bkz: türk mitolojisinde toprak unsuru/@ay hatun)

    "şamanlar/kamlar*genelde ak büyü yapsa da bu bir de kara büyü olduğu gerçeğini değiştirmiyor. (ak şamanlar olur da kara şamanlar olmaz mı, aslında hemen hemen her şeyde bu iki ilkeli sistemi görmek mümkün*"
    (bkz: büyü/@ay hatun)

    karakura’nın*kara olduğunu söylememe de gerek yok herhalde. he bir de umay’ın*kara olanı var ki evlerden ırak…

    şaman dualarında korkunç bir varlık olarak betimlenir. bir şaman anlatısında erlik için şöyle der:
    bindiği kara küheylan, döşeği kara kunduz derisinden, beline kuşak yetişmez.
    göz kapağı bir karış, kara bıyık, kara sakalı.
    kovası kişi göğsünden, kadehi kurumuş kafatasından, kılıcı yeşil demirden, kürek kemikleri yassı demirden, dizgini kara ipekten, kamçısı kara yılan...”
    (bkz: erlik han/@ay hatun)

    dede korkut hikayeleri’nde gördüğümüz çocuğu olmayan beylerin kara çadırda ağırlanması ya da yas olan evlerden bahsedilirken karalı otağ denmesi de ölüm, yas, üzüntü anlamlarıyla bağlantılı. [türklerde cenaze olduğu zaman siyah giyilir (tersten) ve siyah bayrak çekilir ama savaşta ölmüşse beyaz bayrak çekilirdi]

    ayrıca dede korkut’ta kara çok kullanılır. kara keçe, kara koç, kara bağır, kara bulut, kara gün, kara dağlar vs mesela bana dede korkut hikayeleri’nden aklına gelen ilk cümleyi söyle derseniz; “yom*vereyim, yerli kara dağların yıkılmasın…” olur.

    alp er tunga’nın*bayrağı karadır... aslında pek çok türk boyunda kara/siyah bayrak kullanılmış, bayraktaki kullanımı gücü kuvveti sembolize ediyor, burada şunu da belirtmekte fayda var, diğer kavimler için türkler kuzeyliydi. gücü kuvveti simgelemesinin bununla bağlantısı olabilir. hsiung-nular (hunlar) çinlilerin tersine güneşe değil gök tanrı’nın makamı sayılan kuzey yıldızı/kutup yıldızına*saygı duyarlardı.

    altay yaratılış destanı’nda cehennem tüpken kara tamu*(derin kara cehennem) olarak geçer.

    türk yazıtlarındaki kara bodun kullanımında ise, sıradan, alelade, avam, halk anlamları vardır.

    "bu yüzden yönetici sınıf için ak sünük/ak kemik, halk yani avam için de kara sünük/kara kemik kalıbı kullanılıyordu ki malum türk yazıtlarında sıkça karşımıza çıkan kara bodun da halkı ifade ediyordu."
    (bkz: ak/@ay hatun)

    "kara türgiş bodun koop içikdi./ türgişlerin avam halkı hep (bize) tabi oldu. "
    (kül tigin abidesi, doğu yüzü)

    ve son olarak opkan’ı*sakinleştirmek için üç kara koyun kesilirmiş (kötü tanrılara kara hayvanlar kurban edilir)

    "erlik’in de yine insanlardan istediği başlıca şey kurbandı. gök tanrı ya da ülgen’in aksine erlik’e kara hayvanlar kurban edilirdi. eğer insanlar kurbanlarını zamanında verirlerse, onlara zarar vermek yerine, diğer kötü ruhlardan korunmaları için oğullarını onların yardımına gönderirdi ama yok, kurban zamanında verilmezse, hayvan zayıf veya hastalıklı olursa kızıp insanların üzerine felaket yağdırırdı."
    (bkz: türk mitolojisinde kurban kültü/@ay hatun)

    “at kültünün önemli bir yer tuttuğu hunlar, ana yönlerle ilgili kozmolojik anlayışa bağlı olarak, kuzey cephesine kara atlıları, güney cephesine kızıl atlıları, doğu cephesine boz atlıları ve batı cephesine de beyaz atlıları gönderirlerdi.”
    (yaşar çoruhlu - türk mitolojisinin ana hatları)

    "kuzeyin unsuru su, yönü, yeraltında olduğu düşünülen su uçurumu ve alt yön; mevsimi kış; saati gece yarısı; rengi karaydı. hiung-nu/türkler, 'kuzeyli' diye adlandırılmaları nedeniyle kuzey yönüne saygı gösteriyorlardı."
    (bkz: türklerde beş element/@ay hatun)

    okuma yapılan ve yararlanılan kaynaklar:
    emel esin - türk kozmolojisine giriş
    yaşar çoruhlu - türk mitolojisinin ana hatları
    reşat genç - türk inanışları ile milli geleneklerinde renkler
  • hakan boyav ın canlandırdığı kurtlar vadisi pusu karakteri.
hesabın var mı? giriş yap