• tereyağında kavrulmuş bol soğanlı kuzu kuşbaşı ve rendelenmiş havuçla pişirilir. hoş olur. et suyuna bir pilav olduğu için ayrıca lezzetlidir. 1985 yılında anneannem ile kanlıca'da yemiştim. bir daha da kısmet olmadı o kadar güzeli..

    aslında evde de kolayca yapılabilir ama canım pek istemiyor. anneannem de yok artık zaten. buhara pilavı olsa ne olur..
  • ozbekistanda yenmesi saglam motor gerektiren pilav
    (bkz: alttan ustten)
  • içinde havuç ve kuş üzümü de barındıran, turuncu renkli, enteresan bi o kadar da şahane pilav türü. ekseriyetle kuz etiyle yapılır; kuzu eti bi bu pilavın içinde tüketilebilir bi besindir der atalarımız. (bkz: kanaat lokantası)
  • özbeklerin meşhur sofra fasıllarındaki assolisttir.kuruyemişle,tatlıyla,çerezle başlanır,bir sıcak yemekle devam edilir,ıvır zıvırı boldur sofranın.ama en son pilav gelir bu son yemektir artık kalk git anlamına da gelir. o yüzden "özbeklerde sofra" çok ayrı bi kültürdür,uzun sürer.çok uzun...pilav erken gelirse kesin bi pislik var demektir.
  • ozbekler buna siktir git aşı derler. (yani yaklasik olarak anlam babinda)

    eger misafirlikte sofraya pilav geldiyse anlayiniz ki hanim kalk zamanina cok yaklasmissiniz, uzatmalari oynuyorsunuz demektir.

    (bkz: misafire siktir git demenin alternatif yolları)
  • elle yer bunu özbekler.çataldı kaşıktı uğraşmazlar hiç.
    ayrıca bu pilavı türkmenler 'e sorduğunuzda onun özbek pilavı değil türkmen pilavı olduğu cevabını alırsınız.
  • uygur pilavinin pek bir seye benzetemedigim halidir. sogan ve havuc uzun süre kaynatilip pilava iyice islememistir ve icine sogan ve havuc atilmis bildigimiz pilavin agir yagli olanindan farki yoktur. halbuki uygur pilavi sabir ister. ince is ister. yiyen insan ne sogan ne de havuc yediginin farkina varir. bambaska bir seydir özbek pilavindan.
  • kuzu eti yerine, hindi veya tavuk etiyle de denenmesi gereken harika yemek. ankara'da eskiden çankayadaki beykoz lokantasında güzel yapılırdı, sanırım yeşil vadi'de * var. mantar da konulabilir içine, havucun şekerini dengeler hem.
    bir de:
    (bkz: paella)
  • özbekler bu pilav için 'sabah kalvaltıda kendin ye, öğle yemeğinde dostunla paylaş, akşam yemeğinde ise düşmanına yedir' derlermiş.
    (sanırım bol miktarda yağ içerdiği için , çünkü 3kg pirince 1kg yağ koyuyorlarmış , zaten bu pilavı rahat sindirebilmek için yanında da yeşil çay içiyorlarmış.)
  • özbekce'de olarak bilinen yemektir. özbek bir arkadasin esi yapti gecenlerde. büyük demir bir tencere gerekiyor, bu yüzden bizim evde yaptik. ayiptir söylemesi 28cm le creuset tenceremiz var, ikinci el almistim ama birinci elmis gibi havasini atiyorum.

    malzemeleri ve yapilisini asagida bulabilirsiniz. baharatlarin miktari aslinda cok net degil. cünkü onlar da baharatlari karisik olarak almislar özbekistandan, aldiklari yer miktarini ona göre ayarlamis. as icin baharat diyince karisik satiliyormus özbekistanda.

    özbek pilavi malzemeler
    4 tane buyuk soğan, aycicek yagi
    1 kilo kuzu (boyun kısmı)
    4 tane büyük havuç
    1 kilo yasemin pirinci
    1 konserve kurusu pişmiş nohut
    2 cay bardagi kuru uzum ya da kuş üzümü
    3 tatli kasigi kimyon
    2 tatli kaşığı zerdeçal
    bütün tane karabiber
    2 baş sarimsak(soyulmamış ve bütün olarak)
    1.5 kilo domates (salata için)
    4-5 adet kırmızı soğan (salata için)

    hazırlanışı
    demirdöküm tenecerede yarim bardak ayçiçek yagi kızdırılır.
    halka halka, çok büyük parçalar halinde doğranmış soganlar 20 dakika kavrulur. daha sonra butun halindeki kuzu eti kemikleriyle birlikte soğan harcina ilave edilir. havuçlar julyen olarak doğranir ve etli soganli karisima eklenir. son olarak 2 buyuk bas sarimsak dogranmadan tencereye konur. üstünü geçmeyecek sekilde soguk ilave edilir. tuzu eklenir, 1 saat agzi acik olarak kaynamaya bırakilir. 1 saatin sonunda baharat karışımı, pişmiş nohut ve pirinç eklenir. pirincin en az 4 kere sudan gecirilmesi iyi olur.
    bu sekilde 40 dk daha pişirilir. üzeri bir havluyla örtülerek 15 dakika dinlenmeye bırakılır. dinlenen pilavın içindeki bütün etler küçük parçalara ayrılır.

    salatanin hazirlanisi
    soganlar halka halka dogranir. domates dilim seklinde dogranir. sadece tuzlanarak (limon, yağ veya sirke yok) pilavın yanında, pilav tabaginin kenarina koyularak servis edilir.
hesabın var mı? giriş yap