• yıllarca şiş göbekle gezmişim bu piç yüzünden. arkadaş 55 kilonun üzerine çıkmışlığım yok ama niyeyse hep bi ayva göbekler, armut hatta karpuz göbekler. ödem yok, yağ yok ama nasıl oluyorsa göbek var.
    bir dolu intolerans ve alerji testinden sonra, bu gluten'e duyarlılığım olduğu ortaya çıktı. ha, bir de laktoz'a var aşırı derecede.
    3-4 yıl olmuştur beyaz ekmek yemiyorum. simit yesem şişen bir göbekle ertesi sabaha uyanmak ve o şişliğin inmesi için 3 gün beklemek zorunda kalıyorum.
    ama işte yılların ağız tadı, hemen de değiştirilmiyor. ilk safhada, düzene gireyim diye yediğim hafif ıslak simsiyah alman ekmeklerinin iğrenç tadı hala aklımda.

    eğer anlam veremediğiniz bir şişlik, sivilce sorunu, vb. şikayetleriniz varsa, tahlil için bir dahiliye uzmanına başvurmanızı salık veririm.
  • çok sayıdaki hububat çeşidi arasında sadece buğdayda bulunan bu yüzden buğday ununun temel ekmek hammaddesi olmasını sağlayan protein. unda bulunan gliadin ve glutenin proteinlerinin ekmek üretiminde yoğurma aşamasında su ile birleşerek oluşturduğu viskoelastik yapı olarak tanımlanabilen gluten, bu yapısıyla genişliyerek fermentasyon sırasında oluşan gazı tutar ve ekmeğe hacmini verir.
  • gluten (öz) buğday ununda bulunan bir protein kompleksi.

    buğday unundaki suda çözünmeyen proteinler (suyu absorblayan proteinler) kısmına dahildir. gluten gliadin ve glutenin adlı iki ayrı proteinin bileşiminden oluşur. gliadin ve glutenin proteinlerinin su alıp şişmesiyle oluşan (yaş öz) elastik yapılı bu madde ekmeklik kalite için önemlidir. bunların dışında ekmeklik kalite için önemli olmayan iki prottein daha vardır ki bunlarda albumin ve globulindir bunlar ise suda çözünen proteinler sınıfını oluşturur. unda bunun dışında nişasta ve selülozda bulunur.
    gluten ekmeği ekmek yapan o gözenekli yapıyı oluşturan proteindir ve buğday dışındaki başka hiçbir tahılda bulunmaz.ekmeklik unlarda gluten oranının 27-32 arasında olması idealdir, daha az olduğunda hamur zayıf olur yani yoğurmaya fazla dayanamaz, ekmek ise basık, yeterince kabarmamış ve çabuk bayatlayan bir yapı kazanır, gluten fazla olduğunda ise zor yoğurulan ve uzun süre yoğurma isteyen hamur oluşur ve bu sağlanamazsa gözenek yapısı kalın yeterince kabaramamış ekmek oluşur.
    teknolojik olarak gluten un içindeki nişastanın ayrılmasıylada elde edilebilir ve toz haline getirilip gluten oranı düşük unlara katılabilir.
    ayrıca gluten bazı kişiler tarafından da sindirilemeyebilir, buna çölyak hastalığı denilir ve bu kişiler buğday unu dolayısıyla gluten içeren hiçbirşeyi tüketemezler. çölyak hastaları için üretilmiş özel glutensiz ekmekler ve makarmalarda mevcuttur.
    ayrıca gluten oranı yüksek unlardan yapılan ekmeklerede bazı litetatürlerde gluten ekmeğide denilmektedir ancak bunun özel bi durumu yada üretim tekniği yoktur.
    unda ki gluten miktarı glutomatik denilen cihaz yoksa elde yıkama yöntemiyle bulunur. ayrıca bulunan bu gluten yapısının yüzde olarak (indeks) sağlamlığı ise glutork (santrifüj cihazı) ile bulunur. gluten kalitesini, buğdayda süne zararı olup olmadığını belirlemek içinse sedimentasyon testi yapılır.
  • bu kadar gündem olmasıyla ve glutensiz ürünlere talebin artırılmasıyla amerika'nın mısır üretimi ve mümkün olan her ürüne mısırı sokmaya çalışması***** arasında bir bağlantı olup olmadığını merak ediyorum.
  • 3 gündür yemeyi bırakınca bağırsaklarımın şişmediğini gördüğüm protein çeşididir.

    yaşasın deneme yanılma yöntemi.
  • 2018 kasım ayında bitmek bilmeyen yorgunluğumun nedenini anlamak için yaptırdığım tahlilin sonuçları arasında arş-ı alaya ulaşmış anti-tpo değerlerimi gördüm ve bir gecede gluteni bıraktım. doktora dahi sormadan, net bir şekilde beslenmemi değiştirdim. 2 ay gluten içeren hiçbir şey yemedim. sadece et ve sebzeyle beslendim, şekeri kestim. 2 ayın sonunda tekrar anti-tpo yaptırdım ve değerlerimin ciddi oranda düştüğünü gördüm. (bu arada haşimato teşhisi de konuldu tabii)

    ama sonuçları kağıt üstünde görene kadar ben fiziksel etkilerini görmeye 15 gün içinde başlamıştım. 5 aylık sonuçları madde madde yazayım;

    - geçmek bilmeyen sivilceler geçti, cilt parlıyor.
    - şişkinlik geçti. herhangi bir kabızlık vs sorunu tek bir kez bile yaşanmadı.
    - özellikle öğleden sonra bastıran yorgunluk, kafada bulanıklık hissi tamamen bitti. uyku saatim gelene kadar zihinsel yorgunluk hissetmiyorum. gün içinde ağzımı koca koca açarak esnerdim, yatağa girince uyuyamazdım. onlar da bitti.
    - halsizlik, sabah yorgun uyanma durumları bitti.
    - enerjim aşırı derecede arttığı için bir şekilde vücuttan atmam gerekiyor. her gün birkaç km zaten yürürdüm ama şimdi günde 10 km'ye kadar yüksek tempoda yürümeden bitmiyor enerjim.

    ıspanaklı börek ah.. en çok senden nasıl ayrı kalırım diye düşünüyordum ama sen gidince yerine gelenler öyle güzel ki.. aklıma bile gelmiyorsun güzelim.
  • az önce glutensiz bisküvi yedim. gerçekten çok kötü. demek ki bütün olay glutendeymiş.
  • çölyak ya da gluten intoleransı olmayan (bu arada gluten intoleransı varlığı şüpheli bir hastalıktır, gluten intoleransı olduğunu iddia eden kişilerle yapılan deneylerde bu kişilerin yedikleri gıdada gluten olduğunu bilmediklerinde çoğunun olumsuz bir etki rapor etmedikleri görülmüştür) kişiler için herhangi bir zararlı etkisi olmayan tahıl proteini.
  • manyak bir ev sahibim var.
    gluten free ekmek yerim diyip, ekmeğe muazzam para bayıp, çatır çatır normal makarna yiyor.
    ben çözemedim, makarna da gluten yok mu yoksa var mı?
    kısacası bazılarının kafasına takıp saplantı yaptıkları şeylerden biri bu gluten.
  • çölyak hastası olmasam asla vazgeçmeyeceğim şeydir. mecburiyetten glutensiz beslenen bir birey olarak alerji, intolerans ya da çölyak gibi sebepler dışında glutensiz beslenen, beslenmeyi tercih eden insanları zerre anlamıyorum. ne güzel nimet tüketin işte.
    öte yandan ülkecek bu konuda bilinçlenmemiz gerektiği inancındayım zira hala en temel besinleri bile adam akıllı yapan firmalar yok. birkaç aydır iskoçyadayım, her markette glutensiz besinler oluyor. glutensiz tatlılar, kekler yapan onlarca yer var, glutensiz pizza tabanı seçenekleri var. özellikle glutensiz seçenek sunmasa bile çalışanlarının konu hakkında bilgisi var. o an sorduğunuz kişinin bilgisi yoksa bile bizdeki gibi "yeaa yoktur heralde" mantığıyla sallamayıp bilgisi olan birini çağırıyorlar sizin için.
    buraya gelirken "hani tamam kesin glutensiz bir şeyler bulurum da, nerde bulurum" şüphesi vardı. oysaki cevap neredeyse her yerde. demiyorum ki her yerde olsun (olsa ne ala tabi de) sadece anlayış ve bilgi istiyorum.
    not: yıllar sonra tadı ekmek gibi olan ekmek yiyorum sözlük. yıllar sonra dışarıda yemek yerken menünün yalnızca 'salatalar' kısmına bakmadan sipariş verebiliyorum.
hesabın var mı? giriş yap