6 entry daha
  • okuyucuya ilk not: tam bir liberal degildir, yarim ya da ceyrek oldugunu bile sanmiyorum. illa bir kategori bulmak lazim geliyorsa cumhuriyetcidir denilebilir.

    heidegger'in ogrencisi olarak basladigi felsefe alaninda doktora tezini karl jaspers'le tamamlamis. tezi augustine'de sevgi kavrami uzerinedir. sonradan unlu olan tum felsefeci ve kuramcilarla tanisikligi vardir. walter benjamin, frankfurt okulu onde gelenleri: adorno, horkheimer. leo strauss hatta einstein da bu isimler arasinda yer alir. adorno'dan hic hazzetmezmis; benjamin'in olumunden sonra eserlerinin basiminda gecikmesi ise adorno'yu arkadasina sadik olmamakla suclamaya kadar gitmesine yol acmis. uzun zaman siyonist orgutlerde calissa da israil devletinin kurulmasina karsi cikisi israil'de kitaplarinin hicbirinin ibranice'ye cevrilmemesine yol aciyor. yine uzun seneler arkadasi olan gershom scholem , eichman in jerusalem kitabinin cikisindan sonra arendt'le tum baglarini kopariyor. scholem, kendi milletine sirt cevirdigini dusundugu arendt icin "ben onu marksist oldugu zamanlardan beri bilirim" aciklamasi yaptiginda ise arendt buna cok bozuluyor.
    kucuk yasta babasini kaybetmis, iki kere evlenmis, hassas, utangac ama her zaman cok zeki olarak bilinirmis. amerikan vatandasi olmadan once tam on sekiz yil devletsiz yasamis. kuraminda bunun etkisi oldugu gorulebilir. siyaseti, dunyada evsiz *oldugumuz dusuncesinden yola cikarak, dunyayi birlikte yasayabilecegimiz ortak bir alanin yaratimi olarak tasarlar. kantci ve aristotelesci yaklasimin izlerinin bulunabilecegi kurami marksizm ve liberalizm ogretilerini elestirir. marx'ın hastası olduğunu söyleyemeyiz ama kocası sağlam marksistmiş.
    atesli bir yazim tarzi vardir, kuramini okumak insani sikmaz. ancak kimi noktalarda celiskiler ve aciklar bulmak mumkundur. ozellikle amerikan devrimini fransiz devrimine tercih edisi, eylemi bir siyasal edim olarak yuceltirken siyah hareketi elestirileri bunlara ornek olarak gosterilebilir.
169 entry daha
hesabın var mı? giriş yap