• platonun felsefesinde, ahlaki iyiliğe ve bu çerçeve içinde en yüksek iyiye, en yüksek ideaya, tüm ideaların varlık nedeni olan iyi ideasına verilen addır.
  • "yalnizca sunda tanri da eli kolu bagli kalir: yapilmis seyleri olmamis kilmak" diyen trajedi sairi.
  • (iö 445-400). tragedya yarışması kazanma biçimindeki ilk başarısı iö 416'da. bu yapıtın ne adını biliyoruz, ne geriye izi kalmış. başka yapıtları da korunmamış. agathon o zamanlar genç ve yakışıklı, euripides'in dostu, sofist gorgias'ın öğrencisiymiş. atina gelenekleri uyarınca ilk birinciliğinden sonra kurbanlar kesmiş, şenlik yapmış. ayrıca bir ara makedonyalı arkhelaos'un çağrısıyla makedonya sarayına gitmiş. bir de adının yunancadaki anlamı "iyilerin" demekmiş. azra erhat symposion'un dipnotlarından bildiriyor.

    ben birçok bakımdan phaidros'la beraberim, ama şunu kabul edemem: sevgi kronos'tan, iapetos'tan daha yaşlı olamaz." eflatun - symposion (agathon'un ağzından) [iapethos* atlas, prometheus ve epimetheus'un babası olan titandır.]

    "şölen'de* de bu demeç vardır belki: bir çözümleyimcinin, sokrates'in önünde, alkibiades'in seslendiği ve arzuladığı agathon olabilir. (...) biri için olmayınca hiç kimse aşktan sözetme isteği duymaz." roland barthes - fragments d'un discours amoureux

    ilkçağ dedikodularına göre pausanias ile agathon birbirlerini severlermiş. belki arkhelaos'un sarayına pausanias ile birlikte gitmişler.

    (bkz: gorgias/@ibisile)
    (bkz: kharmides)
  • aynı zamanda bir ekşi sözlük yazarı. imamoğlu'na sallamak için kar yağmasını bekleyen bir diğer hesap... 230 entrysi var adet olduğu üzere...
    imamoğlu'nun gerçek yüzünü hep bu 200 entrili yazaralrın görmesi ne ilginç...

    #132950979

    alıntı: "suçluluk psikolojisiyle apar topar yayına çıkmış, her kurum gibi karla mücadelede sınıfta kalmış belediye başkanı. "

    engelle
    başlıklarını engelle
  • ilkçağ yunan felsefesinde "iyi", "en yüksek iyi", "varılacak son ilke": latince, summum bonum.
    sokrates'ten beri agathon felsefece soruşturmanın ana konusu olagelmiş, sık sık tüm yapıp etmelerimizin nihai amacı olarak gösterilmiştir.

    platon, devlet'teki "güneş benzetmesi"nde bu kavramı "iyi" formuyla özdeşleştirir; onu gerçekliğin, doğruluğun kaynağı diye nitelendirir. platon için filozofun başlıca ödevi tüm ideaların varlık nedeni olan iyi ideası üzerine düşünceye dalma olmalıdır.
    aristoteles, platon'un iyi anlayışını eleştirmekle birlikte (nikamakhos'a etik, 1095a, 1096a, 1097; eudemos'a etik, 1094a) "diğer tüm şeylerin amacının ona dayandığı" şeklindeki platoncu iyi tanımını kabul eder (nikomakhos'a etik, 1094a) ancak onun için bu tanımın gerçek evi "mutluluk"tur (eudaimonia). başka bir deyişle, aristotels agathon'u "erdemle uyum içinde eyleme" diye tanımladığı mutlulukta bulur.

    bu "iyi öğretisi" stoacılar ve yeni platoncular üzerinden hristiyanlık'a ulaşmıştır. modern yararcı kuramların da özün hala aynı sokratesçi sorunla uğraştıkları söylenebilir.
  • iyilik...

    antikçağ yunan felsefesinin ünlü düşünürü platon'un ide'ler evreni, ide'lerin aşağıdan yukarıya ve daha az yetkininden daha yetkinine doğru yükselmesiyle meydana gelir. genellik ve güçlülük bakımlarından yükselen bu ide'lerin en tepesinde ide'lerin ide'si agathon (os. hayır, fr. bien) vardır. agathon, en genel, en güçlü ve bütün sistemi yöneten baş ide'dir, bir çeşit tanrı'dır. nasıl ki nesneler ancak ide'lerle varlaşıyorlarsa, öteki bütün ide'ler de ancak bu baş ide'yle varlaşırlar. bununla beraber platon, yapıtlarında, evrenin düzenleyicisi (tr. epitken, yu. demiourgos) olan bir tanrı (theos)'nın da ayrıca sözünü etmektedir. ancak yorumcular, bunun çoktanrıcılığa karşı çıkmamak kaygısından doğduğunu, gerçekte iyi'nin ide'siyle tanrı kavramının bir ve aynı şey olduğunu ileri sürmektkedirler.

    nitekim ortaçağın patristik döneminin platoncu kilise babaları, hıristiyanlığın düşünsel temelini platon'un bu düşüncesine oturtmuşlardır. tanrı, en yüksek iyilik'tir... tanrı-iyilik düşüncesi anaksagoras'dan gelir. platon'dan geçerek alman düşünürü leibniz'e doğru yol alır. platon, bu bakımdan anaksagoras'ı tamamlamış sayılabilir. ilk karmakarışıklığı (yu. khaos) biçimlendirerek evreni (yu. kosmos) meydana getiren düşünce (nous)'yse, bu düşünce'nin en yetkin bir düşünce olan iyilik düşüncesi olduğu belirtilmeliydi. platon'un yaptığı da budur. yüzyıllarca sonra da leibniz, tanrı-iyilik'nin, sayısız evrenler arasında en yetkinini seçmekle gerçekleştiğini belirtecektir.
  • iyi anlamına gelen eski yunanca sözcük.
  • atinalı tragedya şairi. (mö. 445-400)
    ilk büyük başarısını oyunların sahnelendiği dionysos şenliği'nde kazanmış; bu başarısı platon'un şölen adlı diyaloğuna konu olmuştur. yazdıklarından günümüze ancak kırk kadar dize erişebilmiştir.
  • "geçmişi tanrı bile değiştiremez" gibisinden zımba bir laf etmek suretiyle, kaldırıp kaldıramayacağı merak edilen o taşı o tanrının götüne sokan atinalı.

    .
  • ideler idesi*.
hesabın var mı? giriş yap