• krank, yatak adı verilen ve hassas şekilde işlenmiş yuvalarda pistonlardan aldığı hareketi debriyaj balatasına iletmekle yükümlü bir aktarma organıdır. bu işlemi ekseni etrafında yüksek basınç, aşırı ısı altında ve yüksek devirde gerçekleştirir. yağlama işlemi de yine kendisine bağlı olan piston kollarının* karter içerisindeki yağa çarpıp, yağı etrafa sıçratması sonucu gerçekleşir. bu çarpmaların şiddeti çok güçlü olduğundan dolayı aracın yağ seviyesi yüksek olduğunda karter kapağında sızdırmazlık sağlayan contayı patlatabilir. conta deforme olduğunda görevini yerine getiremez ve karter içerisindeki yağ dışarı atılır. yağ seviyesinin yüksek olması kimi zaman, vuruntu tabir edilen marazayı da doğurabilir.

    http://www.ressim.net/out.php/i742945_cshaft.gif

    gelelim yağ seviyesinin eksik olması halinde zavallı motorun başına neler geleceğine:

    içten yanmalı motorlarda soğutma işlemi genellikle sıvı ile gerçekleştirilir ve bu sıvı da çoğunlukla su'dur. yüksek devirli küçük hacimli motorlarda soğutma sıvısı olarak yağ, eski model vw'lerde kullanılan boksör tipi motorlarda sıvısız bir şekilde hava ile de gerçekleştirilmesine rağmen bir çok kişinin bilmediği aslında soğutmanın büyük bölümünün motor yağı tarafından yapıldığıdır. motor yağı hem yağlama hem de soğutma işlevini gerçekleştirir. yani yağ seviyesi korunmamış motorlar çalışırken hem soğutması yeterli olmadığından, hem yeterince yağlama yapmadığı için sürtünmeden dolayı aşırı ısınır. öyle ki, soğutma sıvısı bile bu ısıyı düşürmeye yetmez ve bir noktadan sonra artık geri dönüş yoktur. yüksek ısıdan dolayı pirinçten yapılmış yataklar eriyerek krank miline sarabilir, segmanlar piston gömleğine kaynayabilir, supaplar manifoltlara yapışıp kalabilir.

    krank milinin yağlama eksikliği nedeniyle yatakları çizmesi ve devamında eriterek üzerine sarması olayına yatak sarması adı verilir. kol çıkarmak ve yatak sarması motorun başına gelebilecek en kötü hadiselerdendir. kol çıkardığında motoru çöpe atarsınız, yatak sardığında ise motorun iç kısmındaki aksamları çöpe atarsınız. ana materyaller*** hala kullanılabilir durumda olmasına rağmen açılacak masraf oldukça yüksektir.

    zaman zaman yağ seviyesini kontrol etmekte fayda vardır. eksikse tamamlamak, fazlaysa da neden arttığını* tespit edip arızayı gidermek gerekir.
  • krank milinin bir sebepten dolayı motor yatağına sıkışması ve hareket edememesi durumuna halk arasında ve sanayi esnafi camiasında verilen isimdir.

    motor yağının eksilmesinden yada başka bir sebepten dolayı pistonlardan birinin krank milinin hareket ritmini bozması ve bunun sonucunda çatlayan milin motor yatağı içine sıkışması en sık rastlanan sebebidir.

    sebep ne olursa olsun sonuş kaçınılmazdır. motor hurdaya, siz bankaya gidersiniz. siz siz olun motorunuzun yağını suyunu ihmal etmeyin.
  • mekanik aksamlarda yolunda gitmeyen ufak şeylerin nelere yol açabileceğinin en güzel örneğidir.

    mesela araba motorlarında, düzenli yağ değiştirtmek ve eksiği tamamlamak gibi rutinlerin dışına çıktığınızda; 50tl'lik 10.000 yağ değiştirme masrafının komple motorun hurdaya çıkmasını ne de güzel engellediğine üzülerek şahit olursunuz. giderek daha sesli çalışmaya başlayan motor bir gün çat diye kalır ve milim oynamaz.

    (bkz: işte biz o gün tükeneceğiz)
  • sızınca çarşafı yakan sigara türü
    güne başlamak için iyi bitirmek için tehlikeli oluyür
  • ingilizcede seizure ya da seizing up olarak geçer.
  • (bkz: bmw r90s)
    (bkz: yataklamak)
  • piston kolu ve krank mili bir birine bağlıdır ve bu bağlantı noktasına yataklama denir. piston kolu dairesel hareketlerle döner ve böylece krank milinin dönmesini sağlar. krank mili ve piston kolu arasında mikron seviyede boşluk vardır ve bu boşluğa yağ girdiği için aşınma meydana gelmez. ancak düzenli olarak yağ değişimi yapılmazsa veya kalitesiz yağ filtresi kullanılırsa yataklama bölgesinde aşınma meydana gelir. yağ zamanla akışkan özelliğini kaybederek ince boşluklara giremez. aşınma sonucunda krank mili ve piston kolu birbirine sürter ve motordan ses gelmeye başlar. kalitesiz filtre kullanıldığında ise, filtreden kopan parçalar yağın önünü kapatır ve yine yağ ince yerlere giremez. motordan ses gelmeye başladığında motorun çalıştırılmaması gerekir. çünkü motor daha fazla çalıştığında, krank mili ve piston kolu birbirine uzun süre sürterek ısınır ve ısınma sonucunda sanki birbirine kaynak yapılmış gibi yapışır. böylece motor kilitlenir. kilitlenme olayı yaşandığında motorun tamamen sökülüp, parçaların değiştirilmesi gerekir ve bu da çok masraflıdır. kısaca araç hurda olur. onun için aracın yağı ve filtresi zamanında değiştirilmelidir.
  • ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama sanılanın aksine yataklama olan her durum ve yerde olabilecek hadisedir genellikle yüksek sıcaklık ve/veya yağlama sorunlarından olur.
  • benim burda anlamadığım bişey var yatak sarmış bir motorun krankı, piston kolları piston yatakları değiştikten sonra eski contayla kapatılıp rodajı bittikten belli bir süre sonra neden yağa su karıştırır.
    blokta çatlak varsa en başta rektifiyeciye gönderilseydi tespit edilirmiydi. contadan kaçırma ihtimali nedir şu meselelerden anlayan biri aydınlatabilir mi
hesabın var mı? giriş yap