• sonunda aşağıdaki budist duayı dinlediğimiz film (bu dua da budistlerin fatiha'sı bence, nasıl ki fatiha kur'an-ı kerim'in özeti gibidir, aşağıdaki dua da bir o kadar ait olduğu felsefeyi genişçe açıklayan bir dua)

    ey şariputra, biçim boştur
    boşluk biçimdir
    göz, kulak, burun, dil, beden, beyin
    renk, ses, koku, tat, dokunma; hiçbiri yoktur

    ne yaşlılık var ,ne ölüm
    ne yaşlılığın sonu ne de ölümün sonu var
    ne acı, ne sebep
    ne acının sonu
    ne yol, ne bilgelik ve ne de kazanç var. ne de kazanç!

    böylece boditsavalar, zihnin engeli olmaksızın, kusursuz anlayış içinde yaşadılar.
    engel olmadan, (böylece) yani korku olmadan
    yanıltıcı (aldatıcı) düşüncelerin çok ötesinde

    işte bu nirvana
  • çekimleri butan'da yapılmış olan tüm manastırları ve katmandu'daki bazı alanları kendi gözümle görmüş olmaktan çok mutlu olduğum film. o manastırların avlularını, içlerini sanırım beynime kazımışım. birebir aynı kareleri, fotoğrafladığım yerleri görünce bir tuhaf oldum ve özlem doldum.

    keanu reeves'i bilmediğim bir nedenden dolayı sevmezdim; ama çok ilginç şekilde tipi tam olması gerektiği gibi olmuş buddha için. çünkü tüm heykellerde ya da minyatürlerde buddha kadın ve erkek karışımıdır. cinsiyetler üstü tasvir edilir. hem de menkıbeye göre yakışıklıdır. makyaj ve keanu reeves'in o vakitlerdeki gençliği ile fiziksel görüntü olarak kafamdaki buddha imajına ulaşmış filmdir. filmde ingilizce konuşulmasaymış iyi olurmuş; ama tabii ki çok zor dört farklı ülkede geçen bir filmi orjinal dillerde yapmak.

    ben niye bu kadar geç izledim bilemiyorum. amerika kısmı hiç olmasaymış bence bir eksiklik olmazmış.

    --- spoiler ---

    buddha'nın kendi görüntüsüyle yaptığı konuşma ve aydınlanma süreci sahnesinin tamamı pek güzeldir.

    --- spoiler ---
  • keanu reeves'in lepiska saçlarıyla arz-ı endam eylediği bir film, amerika'dan buda seçmelerinde ön elemeyi geçen bir veledin tibet yolculuğu, tecrübeleri ve sairenin anlatıldığı film. devasa gobranın keanu'nun üstüne çömdüğü sahneye dikkat.
  • gözümden bir damla yaş düşüren büyülü film ama hüzünden değil, mutluluktan. aslında filmi izledikten sonra uzun uzun imdb yorumlarına bakmam, ekşiciler ne yazmış diye merak etmem gerekiyor ama bakmayacağım ulan. beğendiğim her şeye bin bir kusur bulup içimi kıyım kıyım etme potansiyeline sahip çok bilgiç sinema eleştirmenleri de az ötede oynasın. bu güzelliği bozamayacaksınız.
  • keanu reeves'in ne denli insan üstü bir varlık olduğunu görmemizi sağlayan filmdir.
    hikaye anlatma tarzı klasik amerikan filmlerine alternatif olsa da 80 ve 90'ların naif arayışlarının yavanlığını hissettirdi bana. ama kumdan yapılan ve evrenin süreksizliğini ifade eden sanat eseri oldukça hoştu. lama dorje'nin bulunuşunun da bağlanma şeklini beğendim...
    belki de doğunun ve dinlerin insanı edilgenleştiren, sorgulamalara kendi içinde cevaplar arayan, binbir törenle bezeli, tüm rastgeleliklerden anlam çıkaran öğretileri ya da felsefeleri bana bir şey ifade etmediğinden filmle derinleşemedim...
  • --- spoiler ---
    puslu amerika sahnelerindeki ailenin ilişkisi de pek bi puslu kalmıştır bence. doğudaki bazı sahneler de bertolucci'nin filmden önce izleyip filmi yapmaya karar verdiği belgeselden copy paste tadında alınmışa benzer.
    --- spoiler ---
  • bertolucci'nin ciddi ciddi oryantalist yaklastigi bir filmdir..

    --- spoiler ---
    abd'deki sahneler pusludur, dogu'daki sahneler de aydinlik.. ancak kucuk cocuk dogu'da aydinlandiktan sonra abd'de isik vardir falan..

    ayrica bilindik fakir hint/dogu, mistik dogu vs. vs. vs.. denmistir..

    filmin son yarim saati ise cok gereksizdir.. bertoluci sunu da anlatayim bunu da gostereyim mantigi sergilemistir, oysa ki film o ana kadar derdini anlatmisti..
    --- spoiler ---
  • genel eleştirileri, imdb'nin ortalama notunu bir yana bırakırsak, muhakkak ki bertolucci'nin iyi bir filmi bu. özünde büyük bir tarihi, değerli bir öğretiyi derli toplu bir şekilde anlatmayı bilmiştir. naiftir, kırmızısı bol ve güzeldir, cast sırıtmaz. sadece lama norbu'nun ölmeye oturuşu, akabinde keşiş ve rahiplerin ölüm ritüelleri için dahi izlenesidir derim.
  • bu da bernardo bertolucci'nin bi filmiydi işte, bridget fonda uzun aradan sonra bi filmde; bunda oynamıştı... teq aklımda kalan tarafı afişiydi, gerçekten kaliteli; yüzlerce buddha rahibi adayının arasında altın sarısı püskül saçlarıyla bir kızancık oturuyordu. ağlamaklı bi filmdir...
  • --- spoiler ---

    türkçesiyle "küçük buddha", 1993 italya-fransa-birleşik krallık ortak yapımı drama filmi. ünlü italyan yönetmen bernardo bertolucci'nin yönettiği filmin senaryosunu yine bertolucci'nin bir hikâyesinden uyarlayarak rudy wurlitzer ve mark peploe beraber yazmışlardır. filmin önemli rollerinde keanu reeves, bridget fonda, ruocheng ying ve chris isaak oynamışlardır. sinemadan çok müzik dünyasında tanınan chris isaak, bu filmdeki rolü için "en kötü aktör" ahududu ödülü'ne (razzie awards) aday gösterilmiştir. filmlerinde görsel ihtişama verdiği önemle tanınan italyan yönetmen bertolucci'nin ülkesi dışında yaptığı ve farklı kültürleri irdelediği bir dizi filmden biri olan "küçük buda"da, yönetmen, bu kez budizm felsefesini, buda'nın öyküsünü ve öğretilerini mistik bir dille ve batı insanının anlayacağı şekilde anlatır. yönetmen, daha önceki filmlerinden çölde çay'da (1990) kuzey afrika'ya, son imparator'da (1987) ise yakın çin tarihi ve kültürüne eğilmiştir. bu hagiografik (kutsal kişilerin hayat öyküsünü konu eden) film, ölmüş olan büyük ruhani liderlerinin bir çocuğun vücudunda tekrar dünyaya gelmiş olduğu (reenkarnasyon) inancıyla hareket eden bir grup budist rahibin bhutan'dan abd'nin seattle kentine gelerek bu ruhu taşıdığına inandıkları amerikalı küçük jesse ve ailesini bhutan'a davet etmeleriyle başlar. bu arada rahiplerin küçük çocuğa hediye ettikleri kitap aracılığı ile de budizm'in kurucusu olan hint ruhani lider siddhartha'nin mistik öyküsü büyüleyici görüntüler eşliğinde anlatılır. siddhartha'nın öyküsünün anlatıldığı bu bölümler, todd-ao geniş perde sistemiyle büyük formatlı filme (65 mm) çekilirken, seattle'da geçen diğer bölümler 35 mm panavision sistemle çekilmiştir. filmin görüntü yönetmeni vittorio storaro'dur. ryuichi sakamoto tarafından yapılan filmin özgün müziği ise grammy ödülüne aday gösterilmişti. son olarak, gişede fransa haricinde çuvallayan ve eleştirmenlerden de çok iyi not alamayan filmin imdb.com puanı 6/10'dur.

    oyuncular
    keanu reeves ... siddhartha
    ruocheng ying ... lama norbu
    chris isaak ... dean conrad
    bridget fonda ... lisa conrad
    alex wiesendanger ... jesse conrad
    raju lal ... raju
    greishma makar singh ... gita
    sogyal rinpoche ... kenpo tenzin
    ven. khyongla rato rinpoche ... abbot
    ven. geshe tsultim gyelsen ... lama dorje
    jo champa ... maria
    jigme kunsang ... champa
    thubtem jampa ... punzo
    surehka sikri ... sonali
    t.k. lama ... sanjay

    konusu
    hindistan’ın mistik dini budizmi etkileyici bir üslup ve görsellikle beyazperdeye taşıyan film, reenkarnasyona inanan bir grup budist rahibin, ölmüş liderleri lama dorje’nin ruhunun başka bir bedende yeniden dünyaya geldiğini inanmasıyla başlar. söz konusu kişi, amerika’nın seattle kentinde yaşayan küçük jesse’dir. rahipler, jesse ve ailesini ziyaret etmek için hindistan’dan seattle’a doğru bir yolculuğa çıkarlar.

    imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt0107426/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/little_buddha

    vikipedi - https://tr.wikipedia.org/wiki/küçük_buda

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=aamnjj6ou6s

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap