• ikinci dünya savaşı öncesi bu fabrikada yapılan uçakların bazıları hollandaya satılmıştır,dış ülkelere uçak satabilecek kadar kaliteli uçaklar üretilmiştir.bu yıllarda silah sanayindeki atılganlık sadece kayseri uçak fabrikasıyla sınırlı değildir şakir zümre kendi fabrikasında denizaltı bombaları,napalm bombaları gibi silahlar yapmıştır(napalm olduğunu tahmin ediyorum yaptığı bombalar çok geniş alanda yangın çıkartma özelliğindeydiler) hatta denizaltı bombalarının en büyük müşterisi ingiltereydi.düşünün manşta,pasifikte,akdenizde batırılan ubotlar bizim bombalarımızla batırılmış olabilir.ne yazıkki ikinci dünya savaşı sonrası gelen marshall yardımları bu fabrikalardaki üretime ciddi darbeler vurmuş şakir zümre silah fabrikası kısa bir süre sonra kapanmıştır.
  • devrim arabaları adlı film ile hatırlanan, mustafa kemal'in emri ile kurulmuş bu fabrika, tıpkı türkiye'de konuşulmayan ve gündeme getirilmeyen buna benzer diğer pekçok hadise gibi, belki, türkiye'nin ana sorunları olarak bugünlerde çokca altı çizilen, kürt, ermeni, kıbrıs sorunları katında hazin ve belki daha derin bir meseledir ki konuşulmaz. konuşulduğu takdirde nereye varılacağı bilinemez çünkü. ne medyaya prim yaptırır ne de politikacılara. bu anlamda bu konuya değindiği için bu filmi yapanları tebrik etmek gerek.

    filmde selçuk yöntem'in canlandırdığı latif karakteri (tam onun sözleriyle olmasa da) der ki, birinci dünya savası sonrası kurulan bu fabrikada onlarca uçak yapılmış, yabancı ülkelerden dahi sipariş alınmaya başlanmış, ancak o günün politik koşulları da türkiye'nin sanayileşmesine elvermeyince, tayyare fabrikası, traktör fabrikasına donüştürülmüş. ve acı bir biçimde ekliyor latif, -evlat, türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz..

    filmde sözü geçen devrim arabalarının ve tabii tayyere fabrikasının başına gelenlerin günümüzde de karşılıkları var ki gözümüze sokula sokula yapılsalar dahi kimsenin doğru düzgün sahip çıktığı yok. sahip çıkacak güç yok. gelişmekte oldugunu iddia eden bir ülkenin en yüksek bilim kuruluşlarında, hala ve hala reverse engineering'in ötesine geçildiği anda bilim adamlarının ve mühendislerin hayatları tehlikeye giriyorsa, bu ülkede nasıl bir geleceğin tartışılması gerektiğini ve ana sorunları bir daha ele almak gerek.

    kürt, ermeni, kıbrıs ve benzeri sorunları bu ülkenin kanseriyse, bu da beyin felcidir. bir doktora danışmak gerek, acaba beyin felci olan bi hastanın kanserli olmasının bir önemi kalmış mıdır?
  • yerli olmayan yerli otomobil, yerli uçak, yerli helikopter yerli ıvır zıvır peşinde koşan güruhun ayılıp bayıldıkları, yerlere göklere sığdıramadıkları sikko dönemin sikko hükümeti tarafından kapatılmış, avrupaya dahi ihracat yapabilen bir fabrikaydı.

    türkiye'nin bugünkü dışa bağımlığının temelleri atılmıştır aynı zamanda yine o mevcut dönemde.

    hatta olayı şöyle de örnekleyebiliriz. bölgede kendi kendine yetebilen güçlü ve bağımsız bir türkiye istemeyen emperyalist güç, abd, marshall yardımları bağlamında okyanusa açılıp balık tutabilen bir adama yani kendi kendine yetebilen bir türkiye'yi geri çekmek adına dönemin iktidarının yardakçılığıyla ya sen nabıcan okyanusta gel ben sana kıyı oltacılığı öğreteyim diyerek çok da güzel geri çekmiş ve kendisine bağımlı yapmıştır. zamanında kendi uçağını üretebilen bir türkiye iken şimdi abd'den uçak alan bir türkiye'yiz. halbuki o fabrika açık kalsa ve faaliyetlerine devam etse şu anki teknolojik bilgi birikimiz, know how dediğimiz olayda dünyanın önde gelenlerinden biri olabilirdik.

    bu bile o dönemki menderes iktidarın vatana ihanetini gösterir.
  • adnan menderes'in iktidar olduğu dönemde kapatılan fabrikadır...

    (bkz: uçak fabrikasının kapatılması olayı)
  • 1944'lü yıllarda üretilen thk-5 kodlu ambulans uçağı, türkiye'de tasarlanmış,üretilmiş ve ihraç edilmiştir. danimarka'da halen kullanıldığı rivayet edilir.

    mevcut akp iktidarının ilah gibi taptıkları adnan menderes tarafından kapatılmıştır. ki kendisi vatana ihanetten asılması gerekirken, garip garip suçlar içeren bir iddianame ile asılmıştır. sonra sene 2015. gençliğimizi emen ak partisinin seçim sloganı: yerli yolcu uçağımızı yapıyoruz. onu da yapacaklarından değil he. planlı ve projeli bir şekilde seçmenlerine söyledikleri yerli ve milli politik yalanlarından biri sadece.
  • tomta$ yerine kurulan, birkac ucak urettikten sonra kapatilan fabrika.
  • nuri demirağ tarafından filan kurulmamıştır.

    kökeni, bir türk - alman (junkers) ortaklığı olan tomtaş'a dayanmaktadır.

    http://www.havayolu101.com/…ak-fabrikasina-ne-oldu/
  • fabrika kapatıldıktan sonra günümüze değin 2. hava ikmal bakım merkezi olarak kullanılmıştır. erkilet'teki 12. hava ulaştırma üs komutanlığı ve hava indirme tugayı ile organize şekilde çalışılarak hava kuvvetlerimizin özellikle ulaştırma ve kargo uçaklarının bakım merkezi olma görevini üstlendi yarım asır boyunca. ayrıca türkiye'deki tek radyo teleskobu da burada bulunmaktaydı. 15 temmuz sonrası askeri yerleşke ve merkezlerin şehir dışına 'taşınması' süreci ile faaliyet kapasitesi günbegün azaltıldı. radyo teleskobu, erciyes üniversitesi astronomi ve uzay bilimleri gözlemevi'ne çalışmaz vaziyette verildi; geçen yıla kadar çürüyordu, şimdi ne durumda, bilmiyorum. hangarlar kapatıldı. merkez, müdürlüğe dönüştü. arsasına da şimdi millet bahçesi yapılıyor.

    tek başına recep tayyip erdoğan ve rol modeli adnan menderes'in özetidir bu fabrikanın başına gelenler.
  • siyasal islamcıların atası olan adnan menderes döneminde kapatılmıştır, sorarlarsa inönü kapattı dersiniz.
hesabın var mı? giriş yap