1314 entry daha
  • tarihi bir yer olmasına rağmen yıllarca kötü yönetildiğinden olsa gerek turizme kazandırılamamış bir şehir.
  • rumca kasaria
  • ankara ve konya'dan sonra iç anadolunun en büyük 3. şehridir. bir sanayi şehri olmasından mütevellit bir hayli zengin kesim vardır. hayırsever insanlar şehre birçok yatırım yapmıştır. erciyes üniversitesi'ndeki fakültelerin, binaların %80 kadarında onu yaptıran hayırseverin ismi bulunur.

    türkiye standartlarına göre yaşanılabilir bir şehir olmasına karşın medeni, modern biriyseniz sizin için bir izmir, bir eskişehir, istanbul'dan bir kadıköy, bir beşiktaş değildir.

    coğrafi yapısı düzgün, yolları düzenli, ihtiyacınız olan çoğu şeyi rahatça elde edebileceğiniz bir şehir olmasına karşın insanları sosyokültürel manada o kadar gelişmiş değildir. şekil 1a'da gördüğünüz gibi insanları bir gariptir.

    fakat bunca olumsuzluğa rağmen kendiniz gibi insanları da bulabilirsiniz. şehrin merkezindeki valilikten 10 km yarıçapında yaklaşık 1 milyon kişi yaşar. bu kadar kişi arasından kendi kafa yapınıza sahip insanları gerek sosyal medya, gerekse dernekler, kulüpler üzerinden bularak şehir daha yaşanılabilir bir hale gelebilir.

    kayseri birçok tarihi yapıya sahip olmasına rağmen pek turistik bir yer değildir. şehir merkezinde arada birçok japon turist grubu görebilirsiniz. bu turist grupları nevşehir'e geçmeden önce kayseri'yi transit olarak kullanır. elin japonu dünyanın öbür ucundan kayseri'ye gezmek için gelecek hali yok değil mi? şehir dışından gelen yerli turist ve "hazır buradayken bi şuralara da uğrayalım" dıyen japonlar genelde kış turizm merkezi olan erciyes dağına, afrika'dan avrupa'ya göç ederken yüzlerce kuşun uğradığı ve 300 kadar kuş türünün yaşadığı sultan sazlığı'na, 1205 yılında açılan, eğitimi ve sağlık hizmetini dünyada ilk defa beraber veren gevher nesibe sifahanesi gibi yerleri gezerler.

    gevher nesibe şifahanesi çok kaliteli bir müzeye çevrilmiştir. gerek teknolojik, gerekse içindeki tarihi eserlerin korunması ve düzenlenmesi bakımından hem bir selçuklu tarihi (bizim millet osmanlı diye yanıp tutuşsa da üstelik) hem de bir tıp tarihi müzesi olarak çok güzel düzenlenmiştir.

    kayseri ayrıca bir sağlık şehri olarak da geçer. çevre illerden gelen yoğun hasta talebini karşılamak için şehirde 25 tane kadar özel hastane, kayseri şehir hastanesi, erciyes üniversitesi tıp fakültesi hastaneleri gibi büyük ölçekli sağlık kurumlarına sahiptir.

    kayseri belki sosyokültürel olarak üst düzey bir şehir olmasa bile rahatça yaşanılabilir düzeyde bir şehir olarak kabul edilebilir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap