• hem yağ sanayinde hemde bio dizel yakıt sanayinde kullanılıyor. küspeleri de yem sanayine gidiyor.
    yağ bitkisi olan kolzanın yağında erusik asit ve glukosinolat adında iki adet insan ve hayvan vücuduna zararlı olan yağ asiti vardır.bu bitki daha sonra kanadalılar tarafından kültüre alınıp kolzanın 00 türü, yani 0 erüsik asit ,0 glikozinolat içeren bir çeşit geliştirdi ve buna da kanola dediler.
  • kolza bitkisinden geliştirilen ve şifalı özellik gösteren yağa verilen isimdir. kolza bitkisinin istenmeyen özelliklerini elemeye yönelik bazı bitki yetiştirme teknikleriyle elde edildiğinden buna da, o yağa hitaben kanola adı verilmiştir.
    kolzanın erüsik asit ve metabolizmaya zararlı etkileri olabileceği düşünülen diğer başka bileşenlerden arındırılmış olan halidir kanola bitkisi. bu bitkiden elde edilen yağ da, oleik asit, linoleik asit ve omega-3 yağ asidi * içermesi ve doymuş yağ oranının yalnızca %7 civarında olması (bu oran zeytinyağında %15, ayçiçeği yağındaysa %12) nedeniyle, sağlığımız için yararlı kabul ediliyor.
  • bu seneki yag sikintisini ulke icinde cozmek isteyen butun ulkelerin tercihi: avrupa'da hic gorulmemis miktarda ekilip biciliyor bu sene. merak etmeyin, olgunlasip toplandiklarinda, market raflarina geldiklerinde yag sikintisi bitecek - tabii ekecek ciftcileri batirmazsak.
  • almancasi icin (bkz: rapsöl)
  • alternatifi olan ayçiçeğinden * daha fazla ürün verdiği ve kilo başına verilen ürün desteğinin fazla olmasından * dolayı iklim koşullarına uygun olan tekirdağ ve civarında ekimi yapılan yağlık bitki.
  • adını üretim yeri kanada dan almıştır
  • romanya'dan 1868'de getirilerek ülkemizde ekimi yapılan; osmanlı'da öncelikle aydınlatmada; ev içinde is yapmadığı için daha çok konaklarda tercih edilen yağdır. şimdilerde çoğunlukla trakya civarında ekilerek yağ ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. (bkz: kolza yagi)
  • her pencereden baktığımda manzaramı süsleyen bitki. adeta boş tarlaları sarı çiçek festivaline döndürüyor.
    https://eksiup.com/992af5025818
  • içinde bulunduğumuz bahar mevsimi itibarı ile özellikle trakya ve marmaranın tarım alanlarını sapsarı çiçekli tarlaları ile donatmış faydalı bir bitki. bol yağ verimi kadar, yağ sıkım sonrası kalan küspesi de çok yüksek protein içeriği ile hayvan yemlerinde kullanılmaktadır.

    allah kanadalı bilim insanlarından razı olsun, insanlığa hizmet böyle birşey işte.

    ekimi teşfik kapsamında olması ve rahat pazarlanması sebebiyle ekimi son yıllarda çok artmıştır.
  • eskişehir yolundan ankara'ya girişte sağlı sollu sapsarı iki büyük tarlada görünce, çoğu kişinin yaptığı gibi durup çiçekleri izledik.
    sadece fotoğraf çekimi yapmak için gelenler vardı.
    kokusu da rengi de çok güzel olan bitki. sanırım yağı için yetiştiriliyor sadece.
hesabın var mı? giriş yap