4 entry daha
  • denosumab, nükleer faktör kappa-beta reseptör aktivatör liganda (rankl) karşı geliştirilmiş, yüksek düzeyde spesifik, yeni bir tam insan monoklonal antikordur.

    bu protein, genetik olarak değiştirilmiş memeli hücrelerinde (çin hamster over hücreleri) üretilmiştir. denosumab, osteoklast aktivasyonunu bloke eder, böylelikle kemik rezorpsiyonunun* azalmasını sağlar.

    faz ı ve ıı klinik denemeleri*faz 2 klinik çalışmalar, denosumabın, multiple myeloma, meme kanseri ve postmenopozal osteoporoz *hastalarında kemik rezorbsiyonunu azalttığını göstermiştir. postmenopozal osteoporozu olan kadınlarda gerçekleştirilen bir faz ııı klinik deneme* çalışmasında, denosumab verilen hastalar plasebo grubu ile karşılaştırıldığında, kemik mineral yoğunluğu, omurganın lumbar bölgesinde %9,2 tüm kalça kemiğinde %6 artmıştır. aynı çalışmada göreli kemik kırığı riski, yeni omurga kırıkları için %68 , omurga dışı kırıklar için %20 ve kalça kırıkları için %40 oranında azalmıştır.

    'denosumab' a bağlı ciddi advers reaksiyon* potansiyeli nedeniyle, ilacın postmenopozal kadınlar için osteoporozdaki onaylanmış kullanımı; kemik kırığı hikayesi olan, yüksek kemik kırığı riski taşıyan veya diğer osteoporoz tedavilerinin başarısız olduğu ya da tolere edilemediği hastalar ile sınırlıdır.
    denosumabın osteopeni, osteoporoz ve çeşitli malinitelerin tedavisinde kadınlar ve erkeklerde kullanımı için araştırmalar devam etmektedir.
    fda, denosumabın, osteoporozu olan ve yüksek kırık riski taşıyan menopoz sonrası aşamadaki kadınların tedavisi için kullanılmasını haziran 2010'da onaylamıştır.

    (bkz: prolia)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap