5 entry daha
  • 80li yıllarda çekilmiş bir film olsa da -70lerde ya da 60larda da çekilmiş olsaydı bişey değişmezdi- konusunun "geçim sıkıntısı" olması nedeniyle, sadece bugün değil belkide 5-10 sene sonra da hala güncel olacak uzun soluklu bir filmdir.

    eski istanbulu, eski mahçup aşkları, eski "sevdiğimi benden aldınız hepinizi dövücem, öcümü alıcam" polisiye filmleri bugun gösterime sunduğumuzda, o günün doğruları, yanlışları, güzelleri, çirkinleri, modası, kültürleri ile günümüzünkiler ile arasında büyük bir uçurum olduğu görülür. fakat bu* film işlediği konu itibariyle baştan sona günceldir. bunun anlamı, türk ekonomisinden sorumlu olan ve olmuş yöneticilerin performans grafiğinin en iyimser bakış açısı ile aynı kötü, bitap, çaresiz düzeyde yatay ilerlediğidir.

    filmde vurgulanan bir diğer nokta da medyanın halk üzerindeki büyük etkisidir. ibrahim*'in başından geçen olaylar yazı dizisi halinde bir gazetede yayınlanmaya başladığında, popülerliğin sebebi ne olursa olsun -ki burada çıplaklıktır- halkın popüler insana sorgu sualsiz sayğı duyduğunun altı çizilmektedir. bu, günümüzün televole kültürü ya da bbg türevi yarışmalardan pörtleyen karakterlerin halk tarafından büyük ilgi ile izlenmesine benzer (bkz: biri bizi evlendiriyor). bu yanı ile de günümüz ile örtüşmektedir.

    geçim sıkıntısı yüzünden akli dengesini kaybetmiş, tipik bir delirme belirtgeci olan anadan üryan sokakta koşma eylemini başarıyla gerçekleştirmiş bir kişinin, reklam filmlerinde, gazetelerde boy göstermesinin karşılığı, günümüzde "ne yapmış, ne üretmiş, uzmanlığı ne" sorularına cevap bulamadığımız kişilerin, tv kanallarının en saygın tartışma programlarına konuk olarak alınıp, görüşlerini türk halkı ile paylaşmasının beklenmesidir.

    ayrıca çıplak vatandaşın popüler olma yolunun tıpa tıp örnek alınması ve herkesin soyunmaya başlaması da günümüz popçıtır ve benzeri "haybeye sms gönder, bize para kazandır" yarışmalarının revaçta olması ile aynı temele dayanır.

    tas ve hamamın yenilenmesi dileğiyle*...
165 entry daha
hesabın var mı? giriş yap