5 entry daha
  • hamlık ağrısı da denir. egzersiz sonrası 24 saatte artar, 24-72 saatte pik yapar ve 5-7 gün içerisinde de geçer. laktik asit birikimi sonucu oluştuğu öne sürülse de şimdi geçerli olan teori 1902'de hough'un ortaya sunduğu kas travmaları/yırtıkları sonucu oluştuğudur.

    eksentrik kontraksiyonlu egzersizlerin (kasın boyunun uzayarak kasıldığı egzersizler, biceps** çalışırken dumbell'ı yavaşta kontrollü indirirken yapılan hareket gibi) bu ağrıya ve mikrotravmalara daha fazla sebep olduğu ortaya çıkmıştır. kas yıkımını gösteren kreatin kinazın da en fazla eksentrik egzersizle en fazla yükseldiği gösterilmiştir. hatta saf konsentrik kontraksiyonlu (kasın boyunun kısalarak kasıldığı hareketler, biceps** çalışırken dumbell'ı yıkarı kaldırdığınız hareket gibi) egzersizlerin bu ağrıyı yaratmadığı söylenmiştir. fakat izometrik veya eksentrik hareket olmadan saf konsetrik hareketler çoğu harekette imkansız olduğundan böyle bir çaba içerisine girmeyiniz. ayrıca iyi bir gelişim için bu tür egzersizler şart olduğu için eksentrik egzersizin bırakılması da önerilmez.

    doms'un kaçınılmaması gereken bir savunma mekanizması olduğu söylenmektedir. vücut, kasın çalışma aralığını sınırlayarak (kolu bacağı fazla açamamak, tam düz hale getirememek vs.) ve ağrı ile kası fazla çalıştırmanıza engel olmak suretiyle tamir safhasını sağlıklı ilerletmeyi amaçlamıştır. hatta çalıştıktan sonra birkaç gün süren kastaki büyüme/şişlik de bu tamir* sürecinin bir sonucudur ve tamir bitince tekrar küçülür

    doms bir kas iyileşme süreci olduğundan daha hızlı geçmesi için kasın yapıtaşı olan protein ağırlıklı beslenme gerekir. bunun için egzersiz sonrası alınan aminoasitlerin etkili olduğu söylenmektedir (tavsiye değildir).
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap