3 entry daha
  • iki anlama gelen bir kelime, ki bu anlamlar birbiriyle çelişmektedir:

    1. bir tahmin veya hipotez. (örnek: "dinazorların neden yok olduğuna dair çeşitli teoriler var")
    2. organize olgular veya açiklamalar bütünü. (örnek: "kuantum teorisinde de işin boku çıkmış be abi")

    bu anlam karmaşasi bazı yanılgılara sebebiyet vermektedir. kuantum teorisi, gorelilik teorisi, evrim teorisi gibi bilim dunyasinin mihenk taşları, bazi insanlar tarafından, hala uzerinde kanitlar toplanan, yeteri kadar test edildiginde bir gun kanun konumuna yukselebilecek hipotezler olarak algilanmakta, "bunlar daha kanitlanmadi guzel kardeşim", "varsayim bunlar sonuçta" gibi yanlış tepkilere yol açmaktadır.

    bu teoriler gerçekte "organize gercekler ve aciklamalar"dir. bir gun kanun olarak adlandirilmalari gibi bir durum söz konusu değildir. özellikle kuantum teorisi ve gorelilik teorisi gibi modern fizik icinde yer alan konular, newton'un kanunlarindan daha fazla kez test edilmi$tir. kanun sozcugunun kullanimi zaten tarti$malidir. bilimin amaci kesin kanunlar, evrensel gercekler bulmaktan ziyade bilimsel prensipler cercevesinde evreni aciklamak, yeni keşifler dogrultusunda bu prensipleri geliştirmektir.

    yani kuantum teorisi, evrim teorisi gibi teoriler, varsayimlarin oldukca otesinde olup, cok (cok!) sayida ampirik bulgunun hesabini (genelde az sayida ilke ile) verebilen butunsel yapilardir.

    teorilerimizin dogrulugu hakkindaki tartişmalar icin: (bkz: bilimsel realizm) (bkz: bilimsel anti realizm)
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap