8 entry daha
  • vonnegut'un birçok kısa hikayesinde** uyguladığı olay örgüsü gibi ütopya olarak başlayan fakat okudukça distopyaya dönen romanıdır.

    teknolojinin insan hayatı üzerindeki etkilerini anlattığı bu romanda tarihsel gelişim dikkate alındığında işin ne boyutlara geldiği yada gelebileceği gösterilmeye çalışılmıştır. örneğin yaklaşık 100 yıl önce yazılan "looking backward" sanayi devriminin zirve yaptığı dönemde "insan için teknoloji" kullanıldığında ve marksist bir altyapıya sahip olduğunda edward bellamy yeryüzünde cenneti müjdeler. oysa geçen bir asır boyunca köprünün altından çok sular geçmiştir ve teknolojiye bakış açısı değişmiştir.

    değişen bakış açısında ne yazık ki insan teknolojinin odağından iyice uzaklaşmıştır. taylorizm, fordizm gibi üretim sistemleri buna en büyük katkıyı yapmış olsalar da, vonnegut açısından teknolojinin bu eksenden kaydığının en iyi göstergesi 2. dünya savaşında kullanılan atom bombası ve bizzat kendi yaşadığı dresden bombardımanında teknolojinin insan canına kast etmesidir.

    öte yandan gelişen ve yayılan kapitalizm doğası gereği insanı bir kenara itip "kar" faktörünü öne çıkardıkça ve üretim, insan yerine verimliliğe ağırlık verdikçe, bir darbe daha yemiş olduk. verimlilik tabiki makineler sayesinde oldu ama birçok yazarın sanatçının iddia ettiğinin aksine insanlar makineleşmedi. vonnegut bunun tam tersini savunup eserlerinde** belirttiği gibi makineler insanlaşıp bizim yerimizi aldı. bu aşamalardan sonra gelinen son nokta "insan için teknoloji" yerine "teknoloji için teknoloji" haline geldi.

    tüm bunlar göz önüne alındığında teknoloji karşısında insan kitabın esas fikri olsa da romanın alt metninde vonnegut buna karşı çare olarak teknoloji karşısında doğa fikrini öne sürer. ana karakter paul proteus'un makineler üstünde yükselen bu uygarlığa karşı bir çiftlik satın alıp her işini el emeği alın teriyle yapmak istemesi hatta vonnegut'un doğrudan emerson- thoreau ikilisine ve haliyle dolaylı olarak transcendentalism-walden ikilisine yaptığı göndermeler bu fikri destekler niteliktedir.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap