156 entry daha
  • kahire/cairo, dehşet bir tarihe sahip olan mısır'ın kadim ve özel şehri, başkenti. giza bölgesini de dahil edersek afrika'nın en büyük şehri olan kahire, piri reis'in haritasına göre dünyanın merkezindedir. eski, yeni ve giza olarak 3'e ayrılmakta olan bu şehir, neredeyse dünyanın bütün metropolleri gibi kendi içinde farklı yüzleri olan ve halkı arasında inanılmaz boyutlara ulaşan statü(ekonomik, sosyal, kültürel... gibi) farklılıklarına sahiptir. bir taraf sefalet içindeyken diğer taraf lüks içinde yüzüyor. işte kahire bu farkı çok kolay bir şekilde hissedebileceğiniz şehirlerden biri.

    bence bir şehri tanımak için sadece en güzel yerlerini veya sadece yapay tatil bölgelerini gezmek yetmez. bu bağlamda gittiğim birçok yerde yaptığım gibi kahire'nin de iyi yerleri, tarihi bölgeleri ve lüks yerleriyle birlikte arka sokaklarını, çarşısını-pazarını, köşe başını, kısacası yerel bölgelerini de gezdim. bu sürede birçok tipten insanla da iletişime girdim. bu da değişik bir deneyimdi. çölde çay detayını da yapmayı ihmal etmedim.*

    kahire'yle ilgili en çok üzüldüğüm şey ise böylesi büyük ve dehşet bir tarihi olup çoğunlukla turizmle ayakta duran bir şehrin yarısının pislik içinde bırakılmış olması ve buna hiç kimsenin ses etmemesi. herkes bu duruma alışmış gibi. özellikle piramitleri içine alan gize bölgesi inanılmaz pis ve dağınık. neden böyle bırakıldığına dair mantıklı bir sebep de bulamadım doğrusu. her şeye rağmen artısıyla eksisiyle gidip görülmesi gereken çok kadim topraklar. kendi adıma değişik bir deneyimdi. gezimizi sadece kahire merkezli yaptığımız için daha küçük, daha derli toplu ve görece daha güzel olan diğer şehirlere (iskenderiye, luksor, asvan, hurghada, sharm el sheikh... gibi) gitmedik. başka zaman oralara da gideceğim.

    bu arada gezi yazılarında okuyacağınız o korkutucu yorumlara pek aldanmamanızı söylemem gerekiyor fakat dünyanın neresine giderseniz gidin olmamanız gereken bir yerde ve zamanda olursanız elbette sıkıntı yaşarsınız. dediğim gibi, dünyanın en kadim topraklarından biri olan mısır'ı, bir şekilde kesinlikle gezmeniz-görmeniz gerektiğini düşünüyorum zira gerçekten o topraklarda dehşet bir tarih ve dehşet bir medeniyet yatıyor. biz 5 gün kalmamıza rağmen zaman yetmediği için her yeri gezemedik. bu bağlamda önümüzdeki yıl bir daha gitmeyi düşünüyorum. elbette bu sefer diğer şehirleri de hesaba katacağım. tek tek şurada bunu yapın, burada bunu yapın diyerek yazıyı daha da uzatmak istemiyorum fakat gidecek olanlarınız varsa bütün detaylarıyla bir mesaj kadar uzağınızda olacağım. şimdiden farklı sebeplerle oraya giden 3 farklı kişiye yol yordam gösterdim. hepsi de pek zorluk yaşamadan güzel bir gezi geçirdiklerini söylediler. kısacası iletişim için dm. lol.

    bu arada en başta bir beşiktaş forması giymeniz salık olunur zira efsane topçuları ahmed hassan sayesinde bayağı tanınıyoruz. çokça yardımcı olmaya da çalışıyorlar.

    bu arada unutmadan, yavaş yavaş hasan şaş...

    edit:
    (bkz: giza piramitleri/#157795825)
    (bkz: giza/#157796009)
    (bkz: sfenks/#157796713)
    (bkz: tahrir meydanı/#157797291)
    (bkz: zoser piramidi/#157797978)
    (bkz: memphis/#157799297)
    (bkz: han el haliliye/#157800573)
    (bkz: zamalek/#157806855)
    (bkz: sakkara/#157808189)
    (bkz: kahire müzesi/#157816693)
    (bkz: mısır vizesi/#157816200)
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap