18 entry daha
  • ms 218'den 222 yılına kadar hüküm sürdü. öncelikle elagabalus'un iktidarı bir yalanla başlar. büyükannesi julia maesa idi ve onun da kız kardeşi julia domna'dır. her ikisi de suriye kökenlidir. julia domna, septimius severus'un karısıydı. ayrıca caracalla ve geta'nın annesiydi. oğlu caracalla'nın öldürülmesi sonucu suriye'ye ( emesa) sürgüne gönderildi.
    julia maesa'nın, julia soaemias ve julia mammaea adında iki kızı vardı. bunlarında oğulları vardı.
    julia maesa bir plan hazırladı. kızı julia mammaea'dan olma torunu olan elagalabus'un aslında caracalla'nın oğlu olduğunu öne sürdü. suriye'deki askerlere bu iddianın yayılması için rüşvet verdi. iddia kısa sürede roma da yayılmaya başlamıştı. bu sırada elagalabus suriye'de rahiplik yapıyordu ve bir baş rahipti. suriye'deki askerler elagalabus'u imparator ilan ettiler. bu bir iç savaşın habercisiydi.
    mevcut imparator macrinus sadece bir sene önce (217) hazırlamış olduğu planla caracalla'yı saf dışı bırakmıştı. bu defa da kendisi hazırlanan bir tezgah sonucunda hayatından olacaktı. antakya da yapılan savaşı kaybetti, askerleri ona yüz çevirdi. kısa bir süre kaçak bir hayat yaşadı, sonunda kapadokya'da idam edildi.
    bu zaferin ardından elagalabus suriye'den roma'ya uzun bir yolculuğa çıktı. imparatorluk erguvanı'nı giyerek kendisini halkına gösterdi.
    elagalabus düşmanını savaş meydanında yenip imparator olmuştu ama saltanat dönemi sıkıntılarla başlamıştı.
    aslında bu zavallı rahip, büyükannesinin iktidar hırsının bir kurbanıydı. bu rahip imparator saltanatın ilk zamanlarını kendisinin gerçekten de hanedanlık soyundan geldiğini ispatlamakla geçirdi. tabiki de bazı ayaklanmalar da baş göstermiyor değildi. palatino tepesine kendisine ait iki tapınak inşa ettirdi. bir çok evlilik yaptı ve hepsiyle boşandı. cassius dion'a göre yaklaşık 14 kere evlendi. ayrıca kendisinin inanmış olduğu tanrısını başka tanrılarla evlendirdi (!).
    imparator, farklı dini inançları ve cinsel yönelimi sebebiyle pek sevilmiyordu. elalabalagus senatoyu küçümsüyordu ve büyükannesi'ni senato toplantılarına davet ediyordu.
    ayrıca imparator hakkında oldukça pis ve mide bulandırıcı iddialarda var. mahkeme üyelerini seçerken cinsel organlarının boyutuna göre seçmiş, başarısız evlilikleri bir yana dursun hem karşı cinsten hem kendi cinsinden bir sürü sevgili yapmıştı. ayrıca hierokles adında bir yardımcısını kocası ilan etmişti. bunlar bazı tarihçilere göre bir karalama kampanyası idi ve aslı astarı olmayan abartılı boş iddialardı. bu iddiaların doğruluğu tarihçiler tarafından hala bir tartışma konusudur.
    halk ve askerler elalabalagus'tan nefret ediyordu. artık torununun geleceğinden ( daha doğrusu kendi nüfuzunu) endişe duymaya başlayan maesa, başka bir torunu olan alexander'ı( alexander serverus) yeni imparator yapmak istiyordu. imparator, senato önünde alexander'ı oğlu ve vârisi ilan etti. ilginç olan ikisi de aynı yaştaydı.
    sonunda yayından çıkması beklenen ok fırlamıştı. askerler alexander serverus'a destek verdiler ve isyan ettiler. elagalabus öldürüldü, cesedi parçalandı ve şehrin lağımlarına atıldı. annesi ve anneannesi'de aynı zavallı kaderi paylaştılar.
    elagalabus adı, neron, caligula ve caracalla ile beraber roma tarihinin en utanç sayfalarında yerini aldı.

    önce gelen macrinus (bkz: #137298291)

    sonra severus alexander (bkz: #139508795)
hesabın var mı? giriş yap