2 entry daha
  • d: 209 ( fenike) - ö: 235

    selefi elagalabus, annesi ve büyük annesinin iktidar hırsı yüzünden suriye'deki rahat yaşamını bırakmak zorunda kalmış ve bir iktidar hırsının kurbanı olmuştu.
    elagalabus, severus alexander'ı varisi olarak seçmişti. bir sene sonra takvimler mart'ın 222'sini gösterdiğinde bu rahiplikten gelme imparator¹, annesi ve büyük annesi ile beraber katledildi. praetorian muhafızları yeni imparator olarak zavallı serverus'u seçtiler.
    aslında bu dönem imparatorların gücünün iyice zayıfladığı bir dönemdir. askerler istedikleri kişiyi imparator yaparken, istemedikleri zaman da onları indiriyorlardı. böyle bir zamanda imparatorluk tacını takmak serverus için hayatının geri kalanını yarı ölü bir şekilde geçirmek demekti. imparator ilan edildiğinde henüz 14 - 15 yaşlarındaydı. bu süreçte annesi devlet işlerini kontrol ederken, onu imparatorluğa hazırlıyordu.
    serverus belli bir yaşa gelip kontrolü ele aldığında, işler pek umduğu gibi gitmedi. askerlerle arası açıldı. bunun sebeplerinden biri de askerlerdeki disiplinsizlikti. serverus onlarla bir otorite yarışına girdi. bir ara askerlere "ayak takımı²" demiş ve bu söz askerler arasında öfkeye neden olmuştu.
    bu dönemin önemli hukukçularından olan domitius ulpianus askerler tarafından öldürülmek istenmiş ve onlardan kaçarak saraya gelmiş, alexander'ın dizine kapanmıştı. saraya gelen askerler imparatorun ricasına rağmen ulpianus 'u orada katlettiler. bu olay imparatorluk içinde bir otorite sıkıntısı olduğunu açıkça gösteriyordu.
    doğu'da ise, kendisini pers imparatorluğunun bir devamı olarak gören sassani devleti iyice güçleniyordu. devletin kurucusu ardeşir mezopotamya'yı işgal etmişti. bunun üzerine alexander bir saldırı başlattı(232). mezopotamya'ya hakim olmak isteyen iki gücün mücadelesinde sasaniler savaşı kazandı ancak ağır kayıplar vererek bu savaşı kazanmışlardı. tam olarak istediklerini alamayan ardeşir geri çekilmek zorunda kaldı. dolayısıyla roma hala o bölgenin hakimi olarak kaldı.
    roma'ya zaferle (!) dönen alexander, bu defa da germenler'in isyan haberini aldı. savaşmak için ordusuyla şimdiki ren yakınlarına geldi. ne yazık ki bu imparator, annesinin tavsiyesi üzerine germenler ile bir barış antlaşması yaptı. bu anlaşma askerleri oldukça öfkelendirmişti. askerler hain bir plan hazırladılar. genç imparator çadırındayken askerler içeriye girdiler ve oracıkta imparatoru kılıç darbeleriyle öldürdüler. serverus'un annesi de bu öfkeden nasibini aldı ve o da askerler tarafından öldürüldü. severus kendisinden sonra gelen maximinus'un 238'de ölümünden sonra tanrılaştırıldı.
    açıkçası alexander serverus bu sonu hak etmemişti. ve bence onun öldürülmesi, roma'nın yapmış olduğu en büyük yanlışlardan biriydi. alexander serverus, serverus hanedanına mensup bir imparatordu. onun ölümüyle serverus hanedanlığı böylece son buluyordu...

    ¹ elagalabus imparator olmadan önce suriye'de bir rahipti
    ² bu söz çoğunlukla aşağılama olarak kullanılırdı.

    önce elagabalus (bkz: #139177683)

    sonra maximinus thrax (bkz: #139623839)
hesabın var mı? giriş yap