3 entry daha
  • marcus opellius macrinus'un erken yaşamı tam net bilinmemektedir. gençlik döneminde gladyatörlük yaptığına dair söylentiler olmasına karşın bu iddialar tam doğrulanmadı. doğum yılı bile tam net bilinmiyor.
    belki de erken dönem hayatına dair tek sağlam bilgi roma'nın cezayir de ki bir eyaleti olan caesarienis'in başkenti olan caesarea'da doğduğudur.
    208 yılında müfettiş olmuş ve imparator septimius severus'un iskoçya seferinde eşlik ettiği bilinmektedir. septimius severus şubat 211'de öldüğünde oğulları caracalla ve geta tahta beraber çıktılar.
    caracalla, kardeşini katledip yönetimi tek başına ele almasından sonra macrinus'u praetorian vali olarak atadı. artık macrinus imparatorun kişisel muhafızlarına komuta ediyordu. 217 yılında imparator ve adamları harran (urfa) tapınağına bir gezi yaptılar. bu gezi sırasında caracalla, kendi askerlerinden biri olan martialis tarafından öldürüldü. martialis kaçmaya çalışırken yine bir asker tarafından okla öldürüldü. bu suikastın arkasında macrinus'un olduğu tahmin ediliyor.
    on bir nisan'da imparator ilan edildi ve roma dünyasının senatör olmayan bir aileden gelen ilk hükümdarı olarak imparator sezar marcus opellius severus macrinus "augustus" unvanını aldı.
    macrinus imparator olduktan sonra yaptığı ilk icraat askerlerin maaşına yaptığı zam oldu. ayrıca dokuz yaşında ki oğlunu halefi olarak belirledi ve ona "sezar" unvanı verdi. bunlara ek olarak masrafları kıstı. yazın başlarında partlar roma'nın mezopotamya'da ki topraklarına saldırdı. kral artabanus ve imparator macrinus'un orduları nisibis( nusaybin)yakınlarında bir araya geldi. roma kesin bir zafer elde edemedi. iki taraf arasında bir anlaşma yapıldı, tarihçi cassius dio roma'nın tazminat vermeyi kabul ettiğini yazar.
    caracalla 'ın annesinin( julia domna) kız kardeşi julia maesa hâlâ hayattaydı. kayınbiraderi septimius severus tarafından kurulan hanedanı yeniden kurmak istiyordu ve iyi bir imparator olacak bir torunu vardı. on dört yaşında bir çocuk olan varius avitus bassianus (elagabalus).
    antakya'da bir isyan patladı. bunun üzerine macrinus isyanı bastırmaya çalıştı ama işler yolunda gitmedi. 8 haziran 218'de macrinus ve ordusu isyancılara karşı mağlup oldu. macrinus savaş meydanından kaçtı. kapadokya'da idam edildi

    sonra gelen elagabalus (bkz: #139177683)

    kendisinden önce gelen caracalla (bkz: #133214272)
hesabın var mı? giriş yap