• teknoloji sirketlerinin rakiplerinin urunlerine rakip urun cikarmasina "cakma" deme furyasi ne zaman gececek, insanlar bunun son derece dogal bir surec oldugunu ne zaman algilayabilecekler bilemiyorum.

    ama bazi diger sektorler gibi, teknoloji sektorunde de isler boyle yurur. ornegin kimse simdi abs frene sahip renault araba var diye renault'ya "cakma la bu" demiyor, dememeli de. teknoloji sirketleri icin de durum farkli degil. apple'in urunu duyurdugu an, google'in benzer bir urun duyuracagini apple dahil herkes tahmin edebiliyordu, beklenen bu idi zira. bu google'i taklitci yapmaz, rekabeti korumak icin geregini yapan bir sirket yapar. kaldi ki google'in bu urunu ne zaman gelistirmeye basladigini bilemezsiniz, belki de apple'dan yillar once gelistirmeye baslamis olabilir, bunu bilemeyiz. apple'in once duyurmus olmasi, ilk dusunenin apple olmasini da gerektirmez.

    google'in otomobil ureticileri ile yakin iliskisinin uzerine beklenen bir urundu, hosgeldi. tez zamanda zaten google urunleri kullanan arabamda gorebilmeyi umuyorum.
  • google'ın araç infotainment sistemleri marketinde yaptığı denemedir. yeni bir os* değildir; android telefonlara bir app olarak gelir. app açıldığında, normalde bir os'in sunmasını bekleyeceğiniz arama yapma, mesaj gönderme, google hangouts arayüzü gibi tuşlar belirir.

    telefon ve diğer applerle iletişim işlerinin hepsi google play üzerinden yapılır. bunun sayesinde android auto, tüm sistemlerde kolaylıkla güncellenebilecek bir app olarak kalır, android'in şu anki durumu gibi her telefon için ayrı güncelleme gerekmez.

    google'ın oluşturduğu api ile aracın bulunan ekranlarına, tuşlara (misal direksiyondakiler), touch-screen ve diğer infotaiment kontrol aygıtlarına, hoparlörlerine, mikrofonlarına vs. erişimi vardır. yani google sizi dinleyebilir, hissedebilir ve sizinle konuşabilir*. tüm ui* çizimi telefonda yapılır, h.264 ile kodlanır ve aracın ekranlarına gönderilir. mikrofonlar ve hoparlörler ile sesli komutlar verilebilir, android auto mesajı tekrar okur ve onaylamanızı ister.
    örnek (s: sürücü, a: android auto):
    s: send a hangouts message to bob, 'hi how are you?'
    a: ok, here's your message to bob 'hi, how are you?' do you want to send it?
    s: yes.

    güvenlik regülasyonları sebebiyle tüm tuşlar büyük ve dikkat çekicidir. müzik appleri google'ın daha önceden oluşturduğu arayüze bağlanarak çalışır; tuşların renkleri ve fonksiyonları değiştirlebilirken yerleri ve büyüklükleri değiştirilemez. arayüz stok sistemlere kıyasla daha kolay kullanılır, göze daha hoş görünür.

    bir önemli özellik de gps, görüntüleme, hoparlör gibi sistemlerin araca bırakılması ile çok büyük şarj tasarrufu sağlanması. daha basitçe söylemek gerekirse android auto'yu kullanmak, oyun oynamaktan çok kulaklıkla müzik dinlemek gibidir.

    kişisel görüşüm daha çok yeni olduğu, kullanılacaksa olgunlaşması için beklenilmesi gerektiği yönündedir.
  • google android auto'yu türkiye'de kullanılmaz hale getirdi. android auto zaten türkiye'de resmi olarak desteklenmiyordu. ama sonuçta aa destekli arabalar satılıyor, telefonlar da destekliyor, neden kullanmayalım? mağazadan indiremesek de uygulamayı apk olarak indirip kuruyorduk, gayet güzel çalışıyordu.

    android 10 güncellemesiyle android auto artık sisteme önyüklü olarak geliyor. geliyor da, konum desteklenmeyen bir yerse (mesela türkiye gibi) çalışmıyor. samsung'un bunun alternatifi olan mirrorlink diye bir boku var. onun da sertifikası eskimiş. yeni sertifika indirmesi gerekiyor, ama samsung "android auto varken kim napsın bizim boktan şeyi" diyerek ona desteği kesmiş ve sertifika indirilen sunucuyu da kapatmış. böylece markadan bağımsız olarak türkiye'de çalışmıyor android auto. tabi telefon android 9 veya daha eski bir sürümse o zaman çalışır, ama güncelleme alan veya direkt android 10 ile gelen cihazlarda iptal.

    ha, harita haricinde kullanmıyordum, çok da üzülmem yani, ama bu ayrımcılığın sebebi yok. bu ücretli bir hizmet değil, o yüzden "orada şirket kurup fatura kesmemiz lazım, uzun iş" diyemezler. fiziksel bir ürün değil. baya yazılımsal bir özellik. neye istinaden x ülkede çalışır y ülkede çalışmaz diyorlar, hele y ülkesinde arabalar aa destekli diye satılırken, anlayamıyorum. apple bu işi çok daha iyi kotardı, takdir ediyorum adamları.

    eşit: buradan bir arkadaşın tavsiye ettiği yöntemle sorun çözüldü. eskisi gibi apk olarak indirip kurduktan sonra mağazadan otomatik güncellemeleri kapatmak gerekiyor. daha sonra da arabadan telefonu, telefondaki uygulamadan da arabayı silip sanki ilk kez bağlanmış gibi gösterince çalışıyor. keşke böyle dalaverelere ihtiyaç duymadan elin hans'ı, canıtın'ı gibi rahat rahat kullanabilsek.
  • google asistan çalışırken, milyonlarca android telefon satılıp on binlerce araç her yıl trafiğe çıkarken şaka gibi türkiye'de olay store'dan indirilemeyen uygulama. insanları ne idiğü belirsiz sitelerden apk indirmeye mahkum ediyor teknoloji devi google. şu saçma uygulama dahi apple'ı öne geçiriyor gözümde yazılım olarak.

    edit : xiaomi mıuı 11 android 10 güncellemesiyle apk indirmeden skoda superbde çalışmıştır.
  • adam yandex plus alınca çalışacağını biliyor ama android auto yandex'e izin vermiyor sanıyor. lan kendin söylüyorsun işte ücretli üyelik alınca çalışıyormuş diye. google satmıyor ki yandex satıyor ücretli üyeliği.

    google haritaları benim gibi sevmiyorsanız here maps falan deneyebilirsiniz. aa ile güzel çaloşıyor.
  • kablosuz özelliğini bir türlü beceremediğim araç bağlantı uygulaması.

    telefonum da aracım da kablosuz aa desteliyor, bağlantıda da sorun yok. hem wifi hem bluetooth bağlantısı gerekiyor. sorun da şu, telefonum wifi ile araca bağlandığından mobil verisini kullanamıyor, pasif hale geliyor. kablosuz aa bağlıyken youtube music bağlantı yok diyor, harita cadde isimlerini vs yüklemiyor. yani interneti kullanamıyor. şu işin içinden bir türlü çıkamadım.
    huaweispor

    edit: hallettim çalışıyor. biraz uğraştım açıkçası. xiaomi'lerde farklı huawei'lerde farklı sorun oluyor anladığım. samsung kullanıcıları bu konuda daha şanslı.
    telefonu ve aracı desteklediği halde bağlantı yapamayan veya başka sorunlarla karşılaşanlar yeşillendirin elimden geldiğince yardımcı olurum.
  • malumumuz sürüş güvenliği için android auto, video vb uygulamaları kısıtlamakta.

    iyi de yapmakta.

    ama yok ben illa o ekranda izleyeyim, yok efendim whatsapp görüşmesini oradan yapayım, yok tv izleyeyim çünkü tam bir malım, canımın kıymeti yok diyorsanız tıklayın.

    umarım zararınız sadece kendinize olur.
  • android 10 ve üstünde sistemde gömülü olarak gelen uygulama.
  • aracı teslim eden bayi çalışanlarının söylediğinin aksine, apk kurulumu ile türkiye'de çatır çatır çalışan programdır kendisi.

    bağladığınızda aracın ekranına android arabirimine benzer bir görüntü yansıtılıyor. alt menüde navigasyon, telefon, ana ekran, müzik ve ayarlar için 5 tuş var. ana ekranda google now gibi kartlar gösteriliyor; mevcut telefon bildirimleri, hava durumu, aktif olan veya önerilen navigasyon bilgisi gibi.

    izlenimlerime gelirsek;
    -en başta navigasyon olayı google maps'ten mütevellit kesinlikle çok başarılı. telefondan alışkın olduğumuz nanivgasyon kalitesi artık aracın ekranında. değişen trafik durumuna göre size seyir esnasında yeni rota önerileri sunabiliyor. son aramalarınıza veya seyahat alışkanlıklarınıza göre hedef önerisinde bulunabiliyor ve doğruluk oranı oldukça yüksek. trafikten kaçabilmek için bildiğim yollarda bile kullanmaya başladım. ses tanıma özelliği de oldukça başarılı, gideceğiniz yeri söyleyerek navigasyonu başlatabiliyorsunuz.
    -müzik arabirimi de oldukça başarılı. ben spotify ve tunein kullanıyorum, her ikisi de oldukça güzel çalışıyor. seyir esnasında güvenlik açısından playlistler arasında belli bir miktardan fazla gezinmenize engel oluyor ki bu yanı tam olmamış. sonuçta sürücü değil yanındaki de ilgileniyor olabilir müzik oynatma işiyle.
    -telefon arabirimi de keza sorunsuz.
    -sıkıntılı yanları da tabi ki yok değil. benim için en rahatsız edici olanı telefonu susturamamak oldu. telefon tamamen sessizde olduğu halde her whatsapp mesajı için bildirim sesi çalıyor. whatsapp ayarlarından mesaj bildirimlerini kapattım ama yine aynı şey. sanırım whatsapp'tan kaynaklanıyor bu sorun. çözümünü biliyorsanız bi yeşillendiriverin çok sevaba girmiş olursunuz.
    -en kötü yanı araca bağlandığında seyir halinde olmasanız bile yine güvenlik amacıyla telefonu tamamen kilitlemesi. simsiyah bir "android auto" arabirimi açılıyor ve telefona müdahale edemiyorsunuz. whatsapp'tan gelen bir konuma navigasyon yapmanız falan mümkün olmuyor yani.
    -bir de hatırlatma yapayım. direksiyondaki sesli komut tuşunu android auto için kullanmak istiyorsanız uzun basılı tutmanız gerekli. kısa bastığınızda aracın kendi sesli komut sistemi çalışıyor.
    -şu an için yandex navigasyon veya yandex haritalar kullanılamıyor. ilerde bu uygulamalara da android auto desteği gelirse kullanabiliriz sanırım.

    ayrıca apple carplay ile karşılaştırma fırsatım da oldu ve kesinlikle çok daha başarılı buldum. carplay'de google maps ve whatsapp olmamaması bence en büyük dezavantajı. carplay kullanırken kendimi çok daha kısıtlı hissettim. hatta o derece ki telefon seçimimde "android'de devam" demem için başlı başına bir sebep oldu kendisi.

    bu arada maliyet ve araç bilgisi de vereyim. seat leon için ilk siparişte 750 lira ücret alıyorlar, karşılığında da sadece android auto değil aynı zamanda mirrorlink ve carplay desteği geliyor.

    [edit] kullandıkça yazacak şeyler çıkıyor, şu eklemeleri de yapayım:
    -telefon araca bağlıyken aslında kullanabiliyormuşsunuz, ancak kısıtlı. bildirim çubuğunu aşağı çekerek bildirimlere tıklarsanız veya son kullanılan uygulamalar listesinden istediğiniz uygulamaya tıklarsanız açılıyor.
    -arada sapıtmaları oluyor, ancak hangi program kaynaklı çözemedim. spotify olabilir. müzik çal diyorsun tepki vermiyor, arabirimden çıkıp radyoyu açıyorsun. aradan zaman geçmiş, geri vitese taktım kamera açıldığında spotify'da oynatmaya çalıştığım müzik arkadan boğuk bir tonda gelmeye başladı falan. böyle gariplikler. bağlantıyı koparıp yeniden yapınca düzeliyor.
  • google i/o etkinliğinde an itibariyle tanıtılan, yaklaşık 40 ayrı otomobil firması ile yapılan anlaşmalar sonucunda hayata geçirilecek olan, geleceğin teknolojisidir efendim...

    (bkz: buralar değerlenecek)
hesabın var mı? giriş yap