• gerizekalı ruslar bu savaşta yenilmek için ellerinden geleni ardına koymamışlardır. özetle:

    -daha savaşın başlarında yetersiz rus pasifik donanması vladivostok limanına hapsolur, japonlar port arthur ve civarında rus kara kuvvetlerini silkelemeye başlar.
    -ruslar baltık donanmasını pasifiğe göndermeye karar verir.
    -rusların sahip olduğu en modern 6 savaş gemisi yola çıkar ama ne gemiler ne tayfa savaşa hazır haldedir
    -oryol zırhlısı daha limanı terk edemeden batar.
    -oryol tekrar yüzdürülür ancak bu defa da bir amerikan yelkenlisinde bulunan minyatür bir denizaltı bütün üssü sinsi bir japon saldırısı ihtimaliyle alarma geçirir.
    -sonunda rus hükümetinin amerikalılardan bir denizaltı satın aldığı ve söylemeyi unuttuğu anlaşılır.
    -bir şekilde 1904 sonbaharında kuzey denizine doğru takvimin gerisinde yolculuk başlar
    -japonya'nın müttefiği olan birleşik krallık bizzat savaşta değildir ama ruslar britlere güvenmemektedir.
    -bir gece yarısı, filo dogger bank civarında seyrederken ikmal gemisi kamchatka alarm verir ve torpido botlar tarafından saldırıya uğradığını bildirir.
    -bütün filo geminin yardımına koşar ve silahlar ateşlenir.
    -çatışma sırasında rus kruvazörleri aurora ve donskoy düşman gemisi sanılarak defalarca kendi gemileri tarafından vurulur, 2 denizci ölür.
    -bir çok gemi torpido saldırısına uğradığını bildirir, hatta borodino japon askerlerinin saldırısına uğradığını bildirir ve kaptan gemiyi tahliye etmeye kalkar.
    -20 dakikalık çatışmadan sonra ateş kesilir, arama ışıkları yakıldığında düşmanın oldukça korkmuş ingilizlerle dolu bir grup balıkçı teknesi olduğu görülür.
    -teknelerden biri batmış, 3 ingiliz balıkçı ölmüştür.
    -rus filosu hiçbir şey olmamış gibi yola devam eder.

    dikkat edilirse rus filosunun balıkçı teknelerine karşı kayıp oranı 2'ye 3 ölüdür, oryol 500 top mermisi ateşleyip hiçbir şeyi vuramamıştır ve bu filonun vladivostok'u japonlardan kurtarması beklenmektedir.

    -sabah olduğunda ingiliz balıkçılar limanlarına dönüp olanları anlatınca ingiliz donanması cinnet getirir ve bütün kanal donanması denize açılır.
    -ruslar birdenbire, kuyruklarında kendilerini takip eden 28 savaş gemisi bulurlar.
    -ingilizler rus filosunu ispanya açıklarında yakalayıp kuşatır ve ancak st. petersburg resmi olarak özür dileyip ingilizlerin intikam olarak bütün rus gemilerini batırmaması karşılığında yeterli tazminatı ödedikten sonra bırakırlar.
    -filo sonunda tam yol okyanusa açılır ama ümit burnunu dönene kadar ikmal gemilerinin yarısı mekanik arızalar yüzünden bozulur.
    -madagaskara vardıklarında ise, ikinci bir emir gelene kadar orada kalmaları istenir: görünüşe göre rus hükümeti başta çok eski oldukları için filoya katılmayan diğer baltık filosu gemilerinin de pasifiğe gönderilmelerine karar vermiştir.
    -ruslar 2 uzun ve sıcak yaz ayı boyunca madagaskar limanında beklerler, denizcilerin gemilerden çıkmasına izin verilmediği için içerideki yaşam şartları gittikçe güçleşir, sıtma salgınları başlar ve filo mürettebatı üç ayrı isyan çıkarır.
    -sıkıntıdan atış tatbikatı yapılmasına karar verilir; gemilerin hiçbiri, hedef gemiyi çeken bir tug dışında hiçbir hareketli hedefi vuramaz.
    -tatbikat erkenden iptal edilir çünkü limandan yeterli cephane alınmadan yola çıkıldığı fark edilir. bu sırada ikmal gemisi kamchatka ortada bir neden yokken batmaya başlar ve kruvazörlerden biri ana toplarından birini tıkayan "oldukça büyük bir yılan" yüzünden ateş edemediğini iddia etmektedir.
    -nihayet destek gemileri gelir ve pasifiğe doğru yola çıkılır, bu sırada limanda ölen denizciler için cenaze töreni yapılır ama borodino selamlama salvosu sırasında gerçek cephane kullanarak aurora'yı tekrar vurur.
    -filo nihayet pasifiğe ulaşır ve vladivostok'a gitmek üzere tsushima boğazına girer.

    sonrası için:

    (bkz: tsushima deniz savaşı)
  • türk düşünce dünyasını da çok etkilemiş olan bir harp. osmanlı imparatorluğu'nun "düşüş"ü üzerine düşünen, kaygılanan pek çok aydın ve devlet adamı için heyecan verici bir gelişme sayılmıştır japonların ruslar'ı yenmesi. kafalarda bir "japonlar koskoca rusya'yı hacamat etti... ulan yoksa?" sorusu yaratmıştır. bir de örnek verelim bu heyecan dalgasının osmanlı üzerindeki etkisini anlamak için.

    efendim, japonların muzaffer amiralinin adı togo'dur. o dönemde osmanlı topraklarında, özellikle de istanbul'da pek çok çocuk "togo" adıyla çağrılmaktadır. pek çok kaynakta karşımıza çıkan ve "böyle isim mi olur müdür?" diye düşünmemize yol açan halide edip adıvar 'ın ikinci çocuğunun adı "zeki hikmetullah togo"nun kaynağı işte bu harp ve bu harbin muzaffer amirali togo'dur. bu harp, halide edip adıvar'ı da heyecanlandırmış ve zeki hikmetullah, o dönemde mahallesinde doğan diğer erkek çocuklar gibi "togo" namıyla çağırılmıştır.
  • uzun suredir kore, mancurya ve kuzey cin uzerinde gozu olan japonya'nin, bu bolgede gun gectikce daha da nufusunu arttiran ve buyuk bir demiryolu in$a eden rusya'ya yapmi$ oldugu "buradan cekil" uyarisinin ruslar tarafindan iplenmemesi uzerine japonlarin pearl harbor baskinindan yakla$ik 40 yil kadar once bu sefer ruslarin elinde bulunan port arthur limanina 8 $ubat 1904 gunu yapmi$ oldugu ani baskinin ba$lattigi sava$tir.. sava$i kazanmak icin denizde ustunluk kurmanin $art oldugunu du$unen japon generaller, ruslarin port arthur'daki gemilerine ani torpido ataklari duzenleme karari aldilar.. aylarca suren bu sava$ta onemli kayiplar veren ruslar bir de 1905 devrimi ile iyice sarsilmi$ ve icinde bulunduklari ko$ullarda istikrari saglamalari oldukca zorla$mi$ti.. sava$i japonya'nin kazanmasinin ardindan abd'nin arabuluculugunda agustos-eylul 1905'te bir bari$ andla$masi duzenlendi ve liaotung yarimadasi, port arthur ve mancurya demiryolunun kontrolu japonlara verildi.. sahalin adasi'nin yarisi da japonlarin kontrolune gecti.. rusya'da ise bu tarihten itibaren ekim 1917 devrimine kadar anar$i ve grevli gunler ba$gosterdi..
  • batililarin japon kültürüyle ilk defa tanismasina neden olmus savastir ayni zamanda. savasi izlemeye giden avrupali gazeteciler, burada diger asya halklarina pek benzemeyen disiplinli, çaliskan ve savas egilimli bir millet var diye yazmislaridir memleketlerine dönünce.
  • (bkz: #55110204)

    bu mükemmel entry'e eklenebilecek bir iki husus söz konusu...

    2. pasifik filosu olarak isimlendirilen ve port arthur'u kurtarmak için görevlendirilen baltık filosunun yıldızı yol boyunca sayısız trollüğe imza atan kamchatka isimli bakım onarım gemisidir. dünya savaş tarihinde eşi benzerine az rastlanır bu gemi, yol boyunca o kadar absürt işlere imza atar ki, deniz harp okullarına okutulsa yeridir...

    - baltık filosu dogger bank'a* yaklaşırken birden bire kamchatka japon torpidobotları tarafından saldırıya uğradığını bildirir. ana gemi tarafından kaç gemi tarafından saldırıya uğradığı sorulduğunda kamchatka sekiz torpidobot olduğunu söyler. işin komik kısmı, görüşün oldukça kısıtlı olması ve mürettebatın önünü bile zor görüyor olmasıdır, bu durumdayken torpidobotları nasıl seçip saydıkları halen muammadır. tüm bunlara ek olarak, olay olup bittikten ve hiç bir şey olmadıktan sonra amiral rozhestvensky böyle bir saldırının mümkün olmadığını düşünürken, kamchatka saldırıya uğradığı konusunda ısrarcı olur ve manevralar sonrasında torpidobotları atlattığını bildirir. kamchatka'nın bu ısrarı ilerleyen saatlerde dogger bank incident olarak bilinen olaya neden olur...

    - dogger bank olayı gerçekleştikten ve ingiltere ile rusya arasındaki kriz tatlıya bağladıktan sonra baltık filosu yoluna devam eder. ancak kamchatka'dan günlerdir haber alınamamaktadır. zaten bir önceki olay nedeniyle sabıkalı hale gelen geminin ortadan kaybolması ana filoyu pek mutsuz etmez, ama kamchatka herkesi yanıltarak birden ortaya çıkar ve filoya katılır, ancak kendisi boş gelmemiştir. görünüşe göre kamchatka ana filodan ayrıldıktan sonra serbest stil takılarak yolda karşılaştığı ve japon torpidobotu olduğunu düşündüğü tüm hedeflere ateş aça aça ana filoya dönmüştür. kendisi 300 adet top mermisi kullanmasına rağmen tek bir isabet dahi kaydedemez, japon torpidobotu olarak düşündüğü hedeflerse bir alman, bir fransız ve bir isveç bandıralı ufak çapta gemilerdir...

    -filo avrupa sularından afrika sularına girdiğinde fas'ta duraklar ve ikmallerini gerçekleştirir. rozhestvensky, kamchatka'nın destek gemileri içerisinde en ön sırayı almasını emreder, şayet gemiye o kadar çok güvenmemektedir ki, bir saçmalık yapmaması için onu gözünün önünde tutmak ister...

    -filo fas'tan yola çıkıp ümit burnuna doğru yol alırken tüm gemilerden durumlarını bildirmeleri istenir. filodaki tüm gemiler bu kontrol bildirimini olması gerektiği gibi cevaplandırırken, kamchatka rahat duramaz ve"torpidobotlar mı görüyorsunuz ?!?!" şeklinde abuk bir cevap verir. filo birden bire atlantik okyanusunda fırtına içerisinde torpidobot aramaya başlar...

    -madagaskar'a gelirken filo, port arthur'un düştüğünü ve pasifik filosunun tamamiyle yok edildiğini ya da ele geçirildiğini öğrenir. bu esnada, donanma komutanlığı filonun madagaskar'da duraklamasını emreder ve baltık kıyılarından daha eski olan bir dizi gemiyi filoya katılması için yola çıkardığını bildirir. pek tabii rus olmak olayların daha da trajikomik boyutlara gelmesi için yeterli bir sebeptir ve tüm bunlar yetmezmiş gibi, rozhestvensky kötü şekilde hastalanır, bir altı beyin kanaması geçirir ve filo kıpırdayamaz hale gelir...

    -filo madagaskar'da beklerken kamchatka, vefat eden bir mürettebatları için cenaze töreni düzenler. denizcilik usullerine göre yapılan bu cenazede sembolik bir selamlama atışı yapılacaktır. ama kamchatka, ününe yaraşır şekilde selamlama atışında kuru sıkı değil gerçek mermi kullanır. atlantik'te 300 mermi ateşleyip tek bir isabet kaydedemeyen kamchatka, bu atışında filoya ait aurora isimli krüvazörü vurur, çünkü kamchatka olmak bunu gerektirir...

    -madagaskar'daki geçirilen 2-3 aylık süreden ve filonun limanda karşılaştığı tüm saçma olaylardan sonra artık yola çıkma vakti yaklaşmıştır. hazırlıklar sürerken kamchatka ortada hiç bir sebep yokken aniden batmaya başladığını bildirir. bir süre sonra olayın asılsız olduğu, makine dairesindeki bir su borusunun patlayıp sızdığı anlaşılmıştır...

    -baltık filosu, madagaskar'dan çin denizine doğru nispeten daha sakin bir yolculuk geçirir ve mayıs 1905'te tsushima boğaz'ına ulaşır. binlerce kilometre boyunca hayalet torpidobotları kovalayan filo en sonunda gerçekten japonlar ile karşılaşırlar. togo heihachiro komutasındaki japon donanması, rus filosunun deyim yerindeyse üstünden geçer. japonların bu muharabedeki en parlak başarısı hiç şüphesiz kamchatka'yı denizin dibine yollayarak dünya denizcilik tarihine daha fazla leke sürmesini engellemek olmuştur....

    edit: kaynak -> https://www.youtube.com/watch?v=9mdi_fh9_ag
  • japonların rusları perişan ettiği savaştır. sonrasında rusya savaşın zararlarını telafi için daha çok köylü sömürüsü yapmak zorunda kalmış ve komünist isyanların yolu açılmıştır.

    1877-1878 osmanlı-rus savaşıında osmanlıları yenen ruslar artık gözünü bir diğer sanayileşememiş, geleneksel toplum olarak gördüğü japonlara dikmiş lakayıt tavırlarla japonlarla savaşmıştır. osmanlı - rus savaşı batı kaynaklarında tek göz ile körün kavgası olarak görülür. tek göz ruslar kör osmanlıları yendiği gibi japonları da yeneceklerini sanmıştr. japonların iki gözünün de yerinde olduğunu cümle alem görmüş.

    bence burada bizim es geçtiğimiz konu eğer rus donanması imha olmasaydı bizim başımıza ne acıların geleceği olmalı. örneğin çanakkale savaşında iki alman gemisi karadenizde tüm rus donanmasıyla başa çıkmıştı. çünkü rus donanmasının çoğu japonlar tarafından imha edilmişti. bir tarihçi arkadaş rusların savaştan önce karadenizde ne kadar gemisi vardı. kaçı savaşa gitti ve ne kadar gemisi kaldı bilgisini şıuraya yazsa ne güzel olur. ben sadece tarihe amatör olarak ilgili biri olarak allah japonlardan razı olsun diyelim.

    rus donanması japonlarla savaş için istanbuldan geçerken abdülhamit'in rus gemilerini kesin fotoğraflamışlığı vardır. onları da aramak gerek.

    edit:imla
    edit2:
    bazı arkadaşlar karadenizden hiçbir geminin japonlarla savaşa gitmediğini yazıyor. hatta bazıları vatan hainliğine bağlayacak beni.

    şu haritada turuncular nebogatov detachment yani nebogatov müfrezesi deniyor.

    https://en.wikipedia.org/…e_of_baltic_fleet)_nt.png

    oradan giden birliğin komutanıda şu kişi
    https://en.wikipedia.org/wiki/nikolai_nebogatov
    şuraya göre bazı savaş gemileri sivil gemi gibi geçmiş:
    http://serujuku.blogspot.com.tr/…-japon-savann.html

    kesin bir bilgim yok. japon ve rus kaynaklarına bakmak gerekir.
  • bak su allah'in isine dedirtesi olaydir. bir ulke dusunun ki bir yuzyil icinde almanya, osmanli, amerika*, japonya ve afganistan gibi her biri apayri bolgelerde konuslanmis ulkelerle ile savassin ve cecenistan gibi muhtelif bolgelerde hala savasmaya devam etsin. isin garibi su ki hala bi sicak deniz yuzu goremedi, uzana uzana guneslenecek bi plaj bulamadi garibanlar.
  • bu savasla japonya osmanli devleti nin de dikkatini cekmistir, hatta abdulhamit halife sifatiyla japon imparatoruna, onu ve halkini islamiyete davet eden bir mektup yollamistir.
  • somurgeci ulkelerle mucadele eden diger ulkeler tarafindan oldugu gibi osmanli devleti'nce de sonucu sevincle karsilanmistir; ruslar'in -hem de yeni gelisen asyali bir millet tarafindan- perisan edilmesi, rusya'ya kaybedilen islam topraklarinin kurtarilabilecegi umidini dogurmustur.
  • türk tarihini yakından ilgilendiren çok önemli bir savaştır. çarlık döneminde rusya'daki türk topluluklarının seslerin en çok duyurulabildikleri dönemlerden birini getirmiş bir savaştır. özellikle kırım tatarları'nın edebi, bilimsel ve siyasi yayınlar yaparak ve konferanslar düzenleyerek çok iyi değerlendirdiği ve bugün de tanıdığımız bir çok entelektüelin daha da fazla tanınmasını sağlamıştır.

    ekim 1905'te rus ve türk halklarının baskıları sonucunda çar nikola'nın emriyle rusya imparatorluğu'nda bir meclis açıldı. bu sayede türk yazarlar, siyasetçiler ve bilim insanları meclise katılarak, çeşitli yayınlar yaparak ve konferanslar düzenleyerek rusya'da yaşayan türk topluluklarının daha iyi şartlarda yaşaması için faaliyetlerde bulundular.

    savaş döneminde, yani bu görece özgürlük döneminde rusya türkleri içinde en çok faaliyet gösteren insanlar mir yakup duvlat, abdullah tukay, abdürreşid ibrahim, ismail gaspıralı, yusuf akçura gibi isimlerdi. bu isimler savaş dönemine ve sonrasına rastlayan, ifade özgürlüğü açısından eskiye nazaran daha yumuşak olan dönemde çıkardıkları dergilerde, yayınladıkları kitaplarda; konferanslarda, kongrelerde ve mecliste yürüttükleri faaliyetlerle rusya'daki müslümanlar ve türkler için modern ve yenilikçi bir eğitim-öğretim anlayışını, edebiyatı, dil birliğini ve yenileşmeyi temellendirmeye çalıştılar.

    1904’de başlayan ve rus yöntemini ağır bir yenilgiyle çok zor duruma düşüren bu savaş; rusya’da türklerin ve müslümanların kendilerini daha rahat ifade etmelerini sağlayan ve hürriyetleri için çalışıp mücadele etmelerine yardımcı olan bir döneme girilmesine sebep oldu. rusya müslümanları 1905’ten başlayarak yaklaşık on yıl boyunca basın-yayın faaliyetlerine önem verdiler ve seslerini duyurmaya çalıştılar. rusya içinde birçok teşkilat, cemiyet, komite ve çalışma grupları kurmakla yetinmeyip osmanlı ülkesinde, doğu avrupa’da, orta doğu’da hatta avrupa'nın içlerinde ve japoya’da faaliyetlerde bulundular.

    deyim yerindeyse rus-japon savaşı’nın sonuçları ve getirdiği yenilikler; rusya'daki türklere ve müslümanlara altın tepside sunulmuş bir fırsattı. onlar da olabildiğince iyi değerlendirmeye ve aktif olmaya çalıştılar. ancak rusya’daki değişim savaş sonrası ılımlı bir yönetimin ve genel bir serbestinin oluşmasıyla sınırlı kalmadı. 1914’te başlayan dünya savaşı rusya’yı da içine almıştı. ve sonuçları ülkeyi kaosa sürükledi: savaşın bitmesine az bir sure kala rusya’da halk sefaletten ve ezilmişlikten bıkmış bir şekilde baş kaldırdı. önderleri, kendilerine bolşevikler diyen sosyalist ve komünist nitelikli devrimcilerdi. kısa sürede halkı yanlarına çektiler ve büyük bir devrim başlattılar.

    elbette buna karşı olanlar da vardı: çar yanlıları “beyazlar” ile devrimci sosyalist “kızıllar” arasında kanlı bir mücadele başladı. iç savaş müslümanları hazırlıksız yakaladı. onlar deyim yerindeyse sudan çıkmış bir balık gibi hangi yola gideceklerini ve ne yapacaklarını bilemeden oradan oraya savruldular. tabii olarak 1905’ten bu yana sürdürdükleri faaliyetlerine eskisi gibi devam edemediler. çar’a karşıt olan sosyalistlere yakınlık gösterseler de milli duygularından ve hedeflerinden asla kopamadılar. bir sure sonra gücü ele geçiren sovyet yönetimi de onları ilkin kullandı, sonra da haykırışlarına hiç kulak vermeden bütün müslümanları etkisiz hale getirmeye ve susturmaya başladı.
hesabın var mı? giriş yap