• 50 ton ve üzerinde tehlikeli madde ile iştirak eden firmaların 1 temmuz itibariyle istihdam etmek ya da hizmet almak zorunda oldukları danışman.

    1 temmuz itibariyle basın meseleye yeni uyandığı için insanlar merak edip araştırmaya, yeşillendirmeye başladı. yine kısaca durumları aktarmakta fayda var:

    *iş var mı?
    1 temmuz itibariyle firmaların harıl harıl tmgd arayacağını umut etmek safdillik olurdu. öyle bir şey de olmadı zira. firmalar uygulamaları görmek, gerçekten denetim olup olmayacağı, ceza kesilip kesilmeyeceği ve tmgd'nin ne işe yarayacağı hakkında bilgi sahibi olmayı bekliyorlar. piyasa yavaş yavaş oluşacaktır elbette ve iş güvenliğinde olduğu gibi firmalar yakın bir gelecekte "tehlikeli madde giderleri" başlığında bir kalem ekleyeceklerdir yıllık bütçe hesaplarına. bu hesaplamalara dahil olacak ilk kişilerden olmanın avantajları da dezavantajları da var elbette: avantajı; piyasa oturana, rekabet artıp fiyatlar düşene kadar iyi bir gelir elde etmek, kendi portföyünüzü oluşturup piyasa "düştüğünde" etkilenmemek. dezavantajı; sistem oturana kadar yaşanacak her türlü belirsizliği ve değişimleri sineye çekmek.

    *kaç tane?
    bakanlığın resmi açıklamasına göre türkiye'nin 18000 tmgd'ye ihtiyacı olacak 2018 itibariyle. (yukarıdaki 50000 kişi de bakanlığın açıklamasıydı, sonradan lafı çevirdiler) şu an ise 2000'e yakın tmgd var.

    *sınav zor mu?
    tmgd sınavı biraz "zor." bu yorumun sebebi türkiye genelinde başarı oranlarının %20'yi geçmemesi. bu durumun asıl sebebi ise sınavların zor oluşu değil: ezbere dayalı eğitim sistemiyle, armut piş ağzıma düş iç güdüsüyle yetişmiş ve "çok yoğun olmak" ile "acayip keyifci olmak" arasındaki keskin çizgiyi bilmeyen büyük çoğunluk için başarılı olmak neredeyse imkansız bu sınavda. analitik düşünce, işin mantığını kavrama ve bolca pratik yaparak çalışmak gerekiyor sınavda başarılı olmak için. bu ise maalesef toplumun büyük bir kesimine uymuyor zira "acayip meşguller"; eve gidip maç izlemek, yemekten sonra televizyon karşısında uyuklamak, facebook'ta ona buna saydırmak gibi "uğraşlarını" terk edip ders çalışmak zor geliyor. ilaveten de eğitim kuruluşu değil ticarethane olarak işletilen pek çok tmgd kursunda vasıfsız, kendini geliştirmekten aciz, safi nam peşinde koşan eğitmenlerin yalan yanlış anlatım ve aktarımları ile başarı ortalaması böyle yerlerde sürünüyor. kısacası sınav "zor" değil, yani anladığımız manada zor değil. sizin başarıya ne kadar odaklandığınıza ve ne kadar çalışkan olduğunuza bağlı bu durum. seçeceğiniz eğitim kurumu ile sizin uğraşınız neredeyse eşit ölçüde etkiler başarınızı.

    *kaç para kazanırım?
    basının kafayı yiyip "ayda 25000 lira kazanç" söylemlerine inanıyorsanız zaten girmeyin bu sınava. hayır belki o kadar çok para kazanma ihtimaliniz de olacaktır ama zaten buna inanacak düzeyde iseniz sınavda başarılı olma ihtimaliniz de düşük olacaktır*. firmaların iş yüküne bağlı olarak 1500-4000 lira arası bir aralığı olacaktır muhtemelen piyasa oturduğunda. bu işinizi ne kadar iyi yaptığınıza, kendinizi ne kadar iyi pazarladığınıza ve iş geçmişinize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. 5 firmaya bakabilen bir tmgd brüt olarak (bakın brüt diyorum) en az 5000 lira kazanır diyebilirim sanırım genelleme yapmak gerekirse.

    *daha fazla sorum var?
    buyrun yeşillendirin efendim.
  • efendim konuya ilgi duyanlar doğal olarak bilgi bulmakta zorlanıyorlar, dolayısıyla biraz izahat yapmakta fayda var.

    önce biraz ön bilgi:

    "adr; birleşmiş milletler avrupa ekonomi komisyonu nezdinde 1957 tarihinde cenevre'de hazırlanmış ve 1968'de yürürlüğe girmiş uluslararası bir anlaşmadır. 2015 itibariyle 48 ülkenin taraf olduğu anlaşma tehlikeli malların karayollarında taşınmasına dair düzenlemeler getirir.

    türkiye; 22 şubat 2010 tarihinde anlaşmayı imzalamış, 2015 itibariyle de gerekli düzenlemeleri ve yaptırımları getirerek uygulamaya başlamıştır.

    adr, tehlikeli maddelerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden, güvenli ve düzenli şekilde kamuya açık karayolu ile taşınmasını sağlayan bir yönergedir. bu yönerge taşıma faaliyetinde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, ambalajlayanların, taşımacıların ve tehlikeli madde taşıyan her türlü aracın operatör ve sürücülerinin sorumluluk, yükümlülük ve çalışma koşullarını da belirler.

    her işletme, tehlikeli malların karayolları ile taşıması, bununla ilgili olarak ambalajlanması, yüklenmesi ve doldurma ile boşaltma işlemlerinde kişilerin, mülklerin ve çevrenin korunması için riskleri azaltma konusunda yardımdan sorumlu olarak bir ya da daha fazla güvenlik danışmanı atar.

    temmuz 2015 itibariyle tehlikeli madde taşımacılığı ve bununla ilgili işlemleri yapan tüm kurum ve kuruluşlar en az bir tane tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek zorundadır.

    ocak 2018 itibariyle her türlü işlemleri için benzin istasyonları ile kamu kurum ve kuruluşları da tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek zorundadır.

    ülkemizde şu an yaklaşık 50.000 tmgd’ye ihtiyaç vardır."

    gelelim pratiğe:

    lisans mezunu olan, yetkilendirilmiş kurslarda 49 saatlik eğitimi tamamlayıp ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı'nın yaptığı sınavdan 70 alan kişiler tmgd olabiliyor.

    "peki iş imkanı?" şimdi bir gerçeği unutmamak gerek; türkiye'de yaşıyoruz. o yüzden "garantili iş, çok beleş iş, acayip güzel iş" diyemiyorum. ben ümit vadettiğine inandım ve girdim. tmgd bulundurmakla yükümlü kurumlar boya sanayinden tutun da enerji üretimine, kimyasal fabrikalarından ilaç depolarına oldukça geniş bir yelpazeye sahip. zira "tehlikeli madde" olarak sınıflandırılan mallar sadece benzin, dizel gibi yanıcı/patlayıcı veya asit, civa gibi zehirli maddeler değil. basınçlı kaplarda taşınan oksijenden mısır yağına kadar pek çok madde var. ve bu tehlikeli maddeyle "ilişkisi" (üretme, alma, gönderme, taşıma, ambalajlama, depolama, yükleme, boşaltma, elleçleme) yıllık 50 tonu geçen her firma ya tmgd bulundurmak ya da tmgd'den hizmet satın almak zorunda. bir tmgd aynı anda 5 firmayla çalışma hakkına sahip.

    daha anlaşılır olması için iş güvenliğiyle kıyaslayabiliriz: en az iş güvenliği kadar önemli bir mesele. ancak akıbetinin "türkiye'deki iş güvenliği" gibi olmaması için bir kaç sebep var:

    birincisi; iş güvenliğindeki gibi "sözde" uluslararası bir anlaşma değil. iş güvenliği'nde uluslararası yaptırımın yegane kuralı şu: "iş yerinde doktor ve iş güvenliği uzmanı bulunduracaksın" bitti. bunun dışındaysa tamamen ülkenin ilgili kurumunun kuralları geçerli. bu yüzden de -yaşandığı üzere- hak yemeler, adam kayırmalar, rant peşinde koşmalar gırla. görevini bu iş yeni yeni çıktığında edinmemiş pek çok iş güvenliği uzmanı durumundan şikayetçi.

    adr ise çok daha fazla kural ve düzenleme getiren, uluslararası düzeyde -bir derece- daha çok takip edilen bir kanun. yapılabilecek değişiklikler sınırlı dolayısıyla biraz daha şanslı iş güvenliğinden.

    ikincisi; tmgd'ler, iş güvenliği uzmanları gibi şirketçe/patronca sevilmeyecek elemanlar olmayacaklar. daha ekonomik, daha pratik işlemler için mesai harcayacaklar.

    üçüncüsü; tehlikeli malların taşımacılığı, iş güvenliğine göre çok daha fazla denetime açık. karayollarında yüzlerce denetim merkezi var, tehlikeli malla uğraşan kurumların bunu beyan etme zorunluluğu var, ticari alanda eğer alıcı tarafın tmgd'si yoksa gönderen taraf göndermemekle yükümlü vb. vb. gibi caydırıcılığı daha yüksek bir alan.

    bunlar tabi farazi tahminler. asıl mesele haziran geldikten sonra çıkacak ortaya. dediğim gibi ben umut olduğunu düşündüm ve girdim. böyleyken böyle yani...

    hamiş: ayriyeten daha spesifik sorular için yeşillendirebilirsiniz.
  • birleşmiş milletler nezdinde 1968 yılından beri yürürlükte olan adr'nin getirdiği bir zorunluluktur işletmelerde tmgd bulunması.

    birleşmiş milletler de "mühendislik fakültelerine girişi kolaylaştırdık ve üniversitelerin kalitesini düşürdük bunlar işsiz kalıyorlar ne yapsak da bunları bir yerlere işe soksak" diye düşünemeyeceğine göre "ne iş yapacaktır, neden gereklidir koca bir hiç" veya "hiçbir işe yaramama" gibi yapılan mesleki genellemeler yanlıştır.

    öte yandan ülke konjonktürü, bir takım avrupa uygulamalarını yamalı bohçaya çevirmeye çok müsait olduğu için; altyapı hazır olmadan, gerekli analizler yapılmadan ve herhangi bir öngörüde bulunmadan "kervan yolda düzülür" mantığıyla hareket edildiği için uygulamada arzulanan seviye yakalanamamaktadır.

    burada yasa koyucu ve yürütücülerin bir takım eksiklikleri vardır elbette ama bilumum meselenin dönüp dolaşıp "formalite", "kağıt üstü", "lüzumsuz" olarak kalmasının sebebi şark kurnazı, kolay yoldan para kazanma peşinde, bilinçsiz insanların bu işlere girişip sektörleri baltalaması ve öldürmesidir.

    örneğin türkiye'de iş cinayetlerinin durumu da iş güvenliği uzmanlığının hali pür melali de ortada. iş güvenlik uzmanlığı için lüzumsuz diyebilir miyiz? hayır, işçilerin hayatlarını, sağlıklarını ve haklarını korumaya yönelik böyle bir düzenlemeye duyulan ihtiyaç tartışılamaz bile. ancak uygulamada ne görüyoruz? kağıt üstünde iş yapan kurnazlar, işverenle bakanlık arasında sıkışıp kalmış uzmanlar, verdiği paranın neye tekabül ettiğini anlamayan firmalar...

    tmgd sektörü de aynı akıbete uğrama riskiyle karşı karşıyadır. "yeni bir zorunluluk, kimse konuyu bilmiyor, yolumuza bakalım" mantığıyla bu işe girişen kişi ve kurumlar, sektörün en büyük düşmanıdır. ancak bu durum, tmgd sektörünün gerekliliğini değil, olsa olsa tmgd hizmetinin nasıl sunulması gerektiğini tartışmaya açar.

    bu arada "esnaf esnaf" diye ağlayanların yüzde doksanı da petrol istasyonlarıdır. öyle bir ağlarlar ki cebinizden çıkarıp harçlık veresiniz gelir. evet, çok düşük kar marjlarıyla çalışmakta ve çok fazla zorunlulukla karşı karşıya kalmaktadırlar ancak bunun hesabını işini doğru yapmaya çalışan danışmanlardan, uzmanlardan değil o mevki sahibi olabilmek için yaladıklarından sormaları gerekmektedir. işine geldiğinde ağam paşam gelmeyince tü kaka ile olmaz bu işler.
  • bugün 2. gününü tamamladığım kurs, henüz 5 gün var...

    ilk izlenimlerim;

    kitap dediğimiz şey aslında bu konudaki kanunun ta kendisi, yani kitaba sahip olmak istiyorsanız ulaştırma bak. sitesinden müfredatı indirmeniz yeterli...

    tüm kurs kitap üzerine not almalar, etiketlemeler ve boyama ile devam ediyor...

    sınava kitap ile gireceğimiz için neyi nerede bulmamız gerektiğine yönelik yani..

    hergün 7 saat sürüyor.
  • eğitimi alınırken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır.
    sınav geçildikten sonra, yangın eğitimi alınması gerekmektedir. bazı tmgd eğitim firmaları bu eğitimin de ücretini sizin adınıza öderken, bazı firmalar ödemiyorlar.
    tmgd eğitimi için ödenen fiyat neredeyse aynıyken bazı firmaların bu konuda destek vermemeleri oldukça ilginç.
    tmgd eğitim firması ile pazarlık yapılırken, bu hususa da dikkat edilmesi faydalı olacaktır.
  • tmgd işi yurtdışında farklı kullanılabilir onu bilemem ancak türkiyede kullanım amacı tamamen mühendislere istihdam sağlamaktır. başka hiçbir amacı yoktur. petrol istasyonunda dolumu src5li, tanker eğitimli şoförler yapıyor. istasyon sadece lpg satsa, kendi tankeri olmasa dahi tmgd tutmak zorundadır. bakın istasyonda lpg sorumlu müdür vardır, iş güvenliği uzmanı vardır, bir de tmgd çıkmıştır. tmgd dolum esnasında orada olmayacak, hiç bir işe yaramayacaktır. eğer dolumda bir önlem alınacaksa zaten şoför ve iş güvenliği uzmanı alır.

    1 tmgd en fazla 8 farklı yerde çalışabilir, ve başka bir işte çalışamaz işte bu yüzden fiyatları gereksiz pahalıdır. bu 8 yerde çalışan tmgd ay boyunca yatacak, hiç bir iş yapmayacaktır. çoğu bir yerlerde sigortasız çalışacaktır. bu yüzden bu 8 sayısının artması ve tmgdlerin başka yerde sigortalı çalışabilir olması sağlanmalıdır. madem tmgd vardır o zaman lpg sorumlu müdürlük kaldırılmalıdır.

    ufak bir petrol istasyonu düşünelim az satışı olsun 3 tane elemanı olsun. bu adam 1 lpg sorumlu müdür, 1 tmgd, 1 iş güvenliği uzmanı, 1 doktor, 1 hemşire tutacaktır. kendi çalıştırdığı adamdan fazla dışarıdan hizmet alması gerekecektir. bu hizmet aldıkları istasyona bile uğramayacaklardır. hele lpg sorumlu müdür 2 günde o belgeyi almaktadır. el insaf.

    bir istasyonda patlama meydana gelmiş bazı tmgd arkadaşlar facebook gruplarında tmgd tutmayacağız diye bu kadar ağlarlar mı hiç acımıyorum oh olsun diye yorum yapmışlardır. sanki tmgd olsa bir işe yarayacaktı. tmgd tutturmak yerine sigarayla istasyona girip bana bir şey olmaz diyerek yakıt almaya çalışan halkımız bilinçlendirilmelidir.
  • bir kişi tmgd olursa başka iş yerinde çalışamaz ibaresi yüzünden büyük sıkıntı oluşmaktadır. tmgdler pratikte hiç bir iş yapmamaktadırlar. veya 30 günlük ay için sadece bir günde bitecek işleri vardır. şimdi bu gencecik arkadaşlara " başka işte çalışamazsın" demek çok büyük problem oluşturuyor. böylece hem tmgd aylık ücretleri artıyor esnafa yük oluyor, hem de bu gencecik arkadaşlar sigortasız olarak türlü işlerde çalışmak durumda kalıyorlar. tmgd maliyeti artan iş yeri de mecburen ürünlerine zam yapmak zorunda kalıyor.

    25 yaşında adam tmgd olup evinde yatacak değil ya. o yüzden tmgdlerin muhakkak başka işlerde çalışabilmesi sağlanmalı ve bakabilecekleri iş yeri sayısı arttırılmalıdır. 8 çok çok azdır.
  • eğitim alacak kişilere bölüm şartı getirilmiştir. üniversitelerin fen ve mühendislik alanlarından lisans veya tehlikeli madde ve güvenlik programı/bölümü ön lisans mezunu olmak. eğitim saati de 49 saatten 64 saate çıkarılmıştır.
  • 08 temmuz 2017 tarihinde yapılacak olan tmgd sınavının sınava giriş belgeleri yayınlanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap