54 entry daha
  • 2022'de uzmanlık tüm lisans mezunlarına açıldı. geçmişte sadece sayısal alan mezunlarının bir kısmı, mühendisler ve tehlikeli madde önlisans bölümlerine açıktı. eğitimi 1 hafta üst üste ders ve sonunda yangın eğitimi içerir. 4 sınav hakkı olur, sınav hakkı kullanılmazsa yanardı. ben yaktım.

    pişman mıyım değilim çünkü ölü doğdu. sertifikayı aldığınızda çalışma alanları o kadar geniş değil. tmgd taşımacılığa bakar maddenin yerinde depolanmasına değil. adr sadece karayoluna bakar. adr sonrasında bir de rid ve imdg code için ayrı sınava girmelisiniz. iki yılda tazeleme, beş yılda yeniden sınava girmelisiniz. beş yıl sonra tekrar sınava girmenin gerekçesi adr iki yılda bir güncellenir. tek yıllarda düzenleme yayınlanır. sınav için iki hak vardı sanırım kaybederseniz geçmiş olsun süreç baştan başlıyor bu yüzden yeterli sayıda uzman yetişmediği konuşulurdu.

    çalışma şartları danışmanlık, yani tmgdk dediğimiz şirketlerin çevre danışmanlık ve osgb gibi şartlara sahipliğinden ötürü berbattır. çalışma şartları, sigortalılık biraz esnetildi ama şartlarda başka alanda çalışmama durumu sıkıntı olarak dikkat çekiyor.

    hava işinde uluslararası alanda taşımacılığa iata baktığından ülkemizde uab'ye bağlı sivil havacılık genel müdürlüğü onaylı farklı şirketler sertifika verir.

    tmgd denildiğinde yaşanan en büyük felaket (bkz: 9 temmuz 2020 sakarya patlaması) olup 3 askerin şehit olduğu olayın davasında 1 kişi ceza almıştır. dönemin yürürlükteki yönetmeliğe göre eğer adr muafiyeti yoksa taşıma üçüncü kişi olduğundan (hendek belediyesi) yönetmeliğe tabidir. hendek belediyesi de taşınan aracın sahibi olduğundan bu durumdan sorumludur. 2022 yılında yeni yönetmeliğe göre bu durum yönetmeliğin kapsamı dışında bırakıldı.
hesabın var mı? giriş yap