3 entry daha
  • 50 ton ve üzerinde tehlikeli madde ile iştirak eden firmaların 1 temmuz itibariyle istihdam etmek ya da hizmet almak zorunda oldukları danışman.

    1 temmuz itibariyle basın meseleye yeni uyandığı için insanlar merak edip araştırmaya, yeşillendirmeye başladı. yine kısaca durumları aktarmakta fayda var:

    *iş var mı?
    1 temmuz itibariyle firmaların harıl harıl tmgd arayacağını umut etmek safdillik olurdu. öyle bir şey de olmadı zira. firmalar uygulamaları görmek, gerçekten denetim olup olmayacağı, ceza kesilip kesilmeyeceği ve tmgd'nin ne işe yarayacağı hakkında bilgi sahibi olmayı bekliyorlar. piyasa yavaş yavaş oluşacaktır elbette ve iş güvenliğinde olduğu gibi firmalar yakın bir gelecekte "tehlikeli madde giderleri" başlığında bir kalem ekleyeceklerdir yıllık bütçe hesaplarına. bu hesaplamalara dahil olacak ilk kişilerden olmanın avantajları da dezavantajları da var elbette: avantajı; piyasa oturana, rekabet artıp fiyatlar düşene kadar iyi bir gelir elde etmek, kendi portföyünüzü oluşturup piyasa "düştüğünde" etkilenmemek. dezavantajı; sistem oturana kadar yaşanacak her türlü belirsizliği ve değişimleri sineye çekmek.

    *kaç tane?
    bakanlığın resmi açıklamasına göre türkiye'nin 18000 tmgd'ye ihtiyacı olacak 2018 itibariyle. (yukarıdaki 50000 kişi de bakanlığın açıklamasıydı, sonradan lafı çevirdiler) şu an ise 2000'e yakın tmgd var.

    *sınav zor mu?
    tmgd sınavı biraz "zor." bu yorumun sebebi türkiye genelinde başarı oranlarının %20'yi geçmemesi. bu durumun asıl sebebi ise sınavların zor oluşu değil: ezbere dayalı eğitim sistemiyle, armut piş ağzıma düş iç güdüsüyle yetişmiş ve "çok yoğun olmak" ile "acayip keyifci olmak" arasındaki keskin çizgiyi bilmeyen büyük çoğunluk için başarılı olmak neredeyse imkansız bu sınavda. analitik düşünce, işin mantığını kavrama ve bolca pratik yaparak çalışmak gerekiyor sınavda başarılı olmak için. bu ise maalesef toplumun büyük bir kesimine uymuyor zira "acayip meşguller"; eve gidip maç izlemek, yemekten sonra televizyon karşısında uyuklamak, facebook'ta ona buna saydırmak gibi "uğraşlarını" terk edip ders çalışmak zor geliyor. ilaveten de eğitim kuruluşu değil ticarethane olarak işletilen pek çok tmgd kursunda vasıfsız, kendini geliştirmekten aciz, safi nam peşinde koşan eğitmenlerin yalan yanlış anlatım ve aktarımları ile başarı ortalaması böyle yerlerde sürünüyor. kısacası sınav "zor" değil, yani anladığımız manada zor değil. sizin başarıya ne kadar odaklandığınıza ve ne kadar çalışkan olduğunuza bağlı bu durum. seçeceğiniz eğitim kurumu ile sizin uğraşınız neredeyse eşit ölçüde etkiler başarınızı.

    *kaç para kazanırım?
    basının kafayı yiyip "ayda 25000 lira kazanç" söylemlerine inanıyorsanız zaten girmeyin bu sınava. hayır belki o kadar çok para kazanma ihtimaliniz de olacaktır ama zaten buna inanacak düzeyde iseniz sınavda başarılı olma ihtimaliniz de düşük olacaktır*. firmaların iş yüküne bağlı olarak 1500-4000 lira arası bir aralığı olacaktır muhtemelen piyasa oturduğunda. bu işinizi ne kadar iyi yaptığınıza, kendinizi ne kadar iyi pazarladığınıza ve iş geçmişinize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. 5 firmaya bakabilen bir tmgd brüt olarak (bakın brüt diyorum) en az 5000 lira kazanır diyebilirim sanırım genelleme yapmak gerekirse.

    *daha fazla sorum var?
    buyrun yeşillendirin efendim.
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap