1 entry daha
  • efendim konuya ilgi duyanlar doğal olarak bilgi bulmakta zorlanıyorlar, dolayısıyla biraz izahat yapmakta fayda var.

    önce biraz ön bilgi:

    "adr; birleşmiş milletler avrupa ekonomi komisyonu nezdinde 1957 tarihinde cenevre'de hazırlanmış ve 1968'de yürürlüğe girmiş uluslararası bir anlaşmadır. 2015 itibariyle 48 ülkenin taraf olduğu anlaşma tehlikeli malların karayollarında taşınmasına dair düzenlemeler getirir.

    türkiye; 22 şubat 2010 tarihinde anlaşmayı imzalamış, 2015 itibariyle de gerekli düzenlemeleri ve yaptırımları getirerek uygulamaya başlamıştır.

    adr, tehlikeli maddelerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden, güvenli ve düzenli şekilde kamuya açık karayolu ile taşınmasını sağlayan bir yönergedir. bu yönerge taşıma faaliyetinde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, ambalajlayanların, taşımacıların ve tehlikeli madde taşıyan her türlü aracın operatör ve sürücülerinin sorumluluk, yükümlülük ve çalışma koşullarını da belirler.

    her işletme, tehlikeli malların karayolları ile taşıması, bununla ilgili olarak ambalajlanması, yüklenmesi ve doldurma ile boşaltma işlemlerinde kişilerin, mülklerin ve çevrenin korunması için riskleri azaltma konusunda yardımdan sorumlu olarak bir ya da daha fazla güvenlik danışmanı atar.

    temmuz 2015 itibariyle tehlikeli madde taşımacılığı ve bununla ilgili işlemleri yapan tüm kurum ve kuruluşlar en az bir tane tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek zorundadır.

    ocak 2018 itibariyle her türlü işlemleri için benzin istasyonları ile kamu kurum ve kuruluşları da tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek zorundadır.

    ülkemizde şu an yaklaşık 50.000 tmgd’ye ihtiyaç vardır."

    gelelim pratiğe:

    lisans mezunu olan, yetkilendirilmiş kurslarda 49 saatlik eğitimi tamamlayıp ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı'nın yaptığı sınavdan 70 alan kişiler tmgd olabiliyor.

    "peki iş imkanı?" şimdi bir gerçeği unutmamak gerek; türkiye'de yaşıyoruz. o yüzden "garantili iş, çok beleş iş, acayip güzel iş" diyemiyorum. ben ümit vadettiğine inandım ve girdim. tmgd bulundurmakla yükümlü kurumlar boya sanayinden tutun da enerji üretimine, kimyasal fabrikalarından ilaç depolarına oldukça geniş bir yelpazeye sahip. zira "tehlikeli madde" olarak sınıflandırılan mallar sadece benzin, dizel gibi yanıcı/patlayıcı veya asit, civa gibi zehirli maddeler değil. basınçlı kaplarda taşınan oksijenden mısır yağına kadar pek çok madde var. ve bu tehlikeli maddeyle "ilişkisi" (üretme, alma, gönderme, taşıma, ambalajlama, depolama, yükleme, boşaltma, elleçleme) yıllık 50 tonu geçen her firma ya tmgd bulundurmak ya da tmgd'den hizmet satın almak zorunda. bir tmgd aynı anda 5 firmayla çalışma hakkına sahip.

    daha anlaşılır olması için iş güvenliğiyle kıyaslayabiliriz: en az iş güvenliği kadar önemli bir mesele. ancak akıbetinin "türkiye'deki iş güvenliği" gibi olmaması için bir kaç sebep var:

    birincisi; iş güvenliğindeki gibi "sözde" uluslararası bir anlaşma değil. iş güvenliği'nde uluslararası yaptırımın yegane kuralı şu: "iş yerinde doktor ve iş güvenliği uzmanı bulunduracaksın" bitti. bunun dışındaysa tamamen ülkenin ilgili kurumunun kuralları geçerli. bu yüzden de -yaşandığı üzere- hak yemeler, adam kayırmalar, rant peşinde koşmalar gırla. görevini bu iş yeni yeni çıktığında edinmemiş pek çok iş güvenliği uzmanı durumundan şikayetçi.

    adr ise çok daha fazla kural ve düzenleme getiren, uluslararası düzeyde -bir derece- daha çok takip edilen bir kanun. yapılabilecek değişiklikler sınırlı dolayısıyla biraz daha şanslı iş güvenliğinden.

    ikincisi; tmgd'ler, iş güvenliği uzmanları gibi şirketçe/patronca sevilmeyecek elemanlar olmayacaklar. daha ekonomik, daha pratik işlemler için mesai harcayacaklar.

    üçüncüsü; tehlikeli malların taşımacılığı, iş güvenliğine göre çok daha fazla denetime açık. karayollarında yüzlerce denetim merkezi var, tehlikeli malla uğraşan kurumların bunu beyan etme zorunluluğu var, ticari alanda eğer alıcı tarafın tmgd'si yoksa gönderen taraf göndermemekle yükümlü vb. vb. gibi caydırıcılığı daha yüksek bir alan.

    bunlar tabi farazi tahminler. asıl mesele haziran geldikten sonra çıkacak ortaya. dediğim gibi ben umut olduğunu düşündüm ve girdim. böyleyken böyle yani...

    hamiş: ayriyeten daha spesifik sorular için yeşillendirebilirsiniz.
53 entry daha
hesabın var mı? giriş yap