• teozofi sözcüğü grekçe'de "tanrı" anlamındaki "theos" sözcüğü ile "ilâhî bilgelik, bilgi" anlamındaki "sophia" (sophos) sözcüğü birleştirilerek türetilmiştir. bir yandan ezoterik ve okült tradisyonlara, bir yandan sezgisel medyumlukla alınan bilgilere dayalı bir felsefi sistemdir.
  • sihir ve büyücülükle karışmış gizemcilik.sözcük olarak tanrı bilgisi anlamındadır.
  • yunanca ;"ilahi hikmet"
    genel anlamda sezgiye dayalı bilgiyle gizli hikmete sahip olduklarını iddia eden spekülatif sistemler için kullanılan bir terim.panteizm ve doğal mistisizme benzer bir çok dinsel ve felsefi sisteme yönelik olarak kullanılır.
  • teozofi öğretisine göre, atlantis ırkları ile bizler arasında ortak görüntüler mevcuttur.mısır'ın 3. alt ırkı ile bizler arasında da benzerlikler mevcuttur.bizler büyük eski ırkların yani lemurya'nın, atlantis'in ve tufan sonrası büyük ırkların torunlarıyız.

    ayrıca;

    hitler'in 3. reich'inin milliyetçi programında aryan ırkı, evrimin en üst basamağındaki ırk olarak tanımlanıyordu.nazilerin teozofi yorumuna göre, yahudiler sami kökenli olmakla beraber, 4. ve 5. kök ırkların anormal ve gayri tabii bağlantıları dejenere olmuş karışımları olarak görülüyorlardı.

    kaynak;
    madam blavatsky gizli öğretileri..
  • eski zamanlarda büyük ragbet görmüş kadim bilgeligin günümüz modern dünyasında adlandırılışı.
  • tasavvuf ile olan fonetik ve semantik benzerliği ilginç.
  • dharma yayıncılık tarafından yayınlanan rudolf steiner kitabı.
  • teosofi.

    teosofi kelimesi, en öz ifade ile ilahi bilgi veya bilim demektir. terimin gerçek anlamı, "ilahi bilgelik" yani tanrıların bilgeliğidir.

    teosofi'nin sözlük anlamı; bireyle tanrı ya da melekler arasında doğrudan bağlantı kurmayı amaçlayan dînî bir sistem, budist ve brahman sistemine benzer yeni bir din ve felsefe sistemi şeklindedir.

    teosofi kavramını çözümlerken kavramın teolojik, felsefî, ezoterik alanlarla ilişkisi her zaman göz önünde bulundurulmuştur.

    etimolojik olarak teosofi kavramı grekçe "theos (tanrı)" ve "sophia (bilgi/hikmet)" kelimelerinden mürekkep ilahî/tanrısal bilgi, ilahî bilgelik veya ilahî hikmet anlamına gelen bir kavramdır.

    dinî, ezoterik ve felsefî literatürde teosofi kavramı özel bir bilgiye işaret eder. bu bilgi tanrı'nın tecrübî, aşkın, gizli, doğrudan bilgisidir.

    teosofi, tanrı'ya dair bir bilgi olmakla beraber bu bilginin tanrı'nın özünü doğrudan kavramakla elde edilmesine işaret eder. bu anlamda teosofi vahye dayanan teolojik bilgiden ve akla dayanan felsefî bilgiden metot olarak ayrışır.

    teosofik bilgi insan düşüncesinden kaynaklanan rasyonel veya spekülatif bir bilgi değildir. bu bilgi ilahi kaynaklı olduğu gibi ilahi olanın hususiyeti ve niteliği ile ilişkilidir.

    k: bodur, ahmet-teosofi ve teosofi cemiyeti

    edit: kaynak eklendi.
  • tanrının bilgisine tinsel olarak mest olmak; doğrudan sezgi yada bireysel ilişkiler yoluyla erişme sanrısındaki bakış açısı..
    (bkz: walter kaufmann)
    (bkz: hegel ve din)
  • gerçeği yaşamak istiyorsan alışıldık hayatını terk et. (bkz: helena petrovna blavatsky)
hesabın var mı? giriş yap