• alaşımın içindeki metal yüzdesini, elektrotlar arasından verilen elektronun oksijeni yakmasını önlemek için argon gazı verilmek suretiyle ölçen alet. elektronun enerji seviyesi (bkz: spektrum) değişimi sonucunda ortaya çıkardığı radyoaktif dalganın konkav yüzeyden geçerken kırılma açısından yararlanarak, daha önceden girilmiş referanslara göre element yüzdelerini saptar. üzerinde işlem yapılacak malzemenin yüzeyinin pürüzsüz olması gerekmektedir ve bunun için numuneye taşlama ve parlatma işlemleri yapılır.
  • tek başına belli bir cihazı tanımlamakta yetersiz kalan sözcük. metal analizinde kullanılanları oes (optik emisyon spektrometresi ) olarak tanımlanır. bunun dışında xrf spektrometresi , mass (kütle ) , nmr , aas (atomik absorbsiyon ) spektrometresi gibi farklı versiyonları vardır ve kullanım alanları farklıdır.
  • paslanmaz çelik hurdası alım satımı yapan her hurdacıda var bundan.

    paslanmaz çeliğin farklı tipleri var ve hurdaları arasında da ciddi fiyat farkı mevcut. misal şu an aisi 304 paslanmaz çeliğin hurda kilo fiyatı 3 tl civarı, aisi 316nin ise 4.5-5 tl falan olması lazım. ciddi miktarda hurdası çıkan firmalar var ve bu aradaki fiyat farkı çok ciddi. kazık yeme/atma işini bitirdi bu aletler piyasada.

    bu makinelerin iyice pratik hale gelmesi de güzel oldu. etiket tabancası gibi modelleri var. i lav teknoloji.
  • yakın zamanda cebe gireceği düşünülen, cilt durumunu, yaşamsal işaretleri ve çevrenin kirlilik durumunu ölçebileceği düşünülen araç.
  • döküm yapan firmaların olmazsa olmaz numune analiz cihazı. bu cihaz olmadan dökülen ya da dökülecek ürünün hangi alaşım yüzdelerine sahip olduğunu, dolayısıyla malzemenin ne gibi özellikleri olduğunu, karakterini öğrenmek mümkünatı kısa vadede imkansızdır.
    çok çeşitli özellikte ve şekilde olanları mevcuttur.
  • yarık (slit, 10um), spektral ayna (grating ) ve dedektörlerden oluşan ,vakumlu veya vakumsuz optik sisteme sahip analiz cihazı. genellikle optik emisyon spektrometre (oes ) diye adlandırılır. icp (inductively couple plasma) spektrometre sıvıdan analiz yapar. dedektör olarak geçmişte eski radyolarda kullanılan lambalara benzeyen fototüp kullanılıyorken bugün ccd (charged coupled dedector) ler yaygınlaşmıştır. iletken metal numuneye genellikle 100 - 1000 hz civarında yüksek gerilimli ac voltaj , tungsten elektrod ile argon atmosferde "spark" yaptırılır, aynen kaynak yapar gibi oluşan beyaz ışık , spektral ayna (grating ) tarafından gökkuşağı gibi renklerine ayrılır. her elementin farklı nm lerde ışık vermesi (mesela karbon 193 nm) nedeniyle , uygun şekilde yerleştirilmiş dedektörler bu tek renk ışığı algılar ve ışık şiddetine göre bir voltaj üretirler. bu voltajın büyüklüğü ,metal içindeki o elementin miktarı ile orantılıdır. analog dijital çeviriciler bu sinyali bilgisayara ileterek ekranda bunu % değerine çevirirler. metal sektöründe ölçülen dalga boyu aralığı genellikle 160 nm ile 800 nm arasındadır. taşınabilir olanları da vardır. argon kullanmayıp , dc kaynak kullanarak "ark" tekniği ile de çalışabilirler, ancak bunlar 200 nm üzerindeki elementleri ölçebilirler (karbon ark yöntemi ile ölçülemez) , bu sistem daha çok ayırma (sorting ) amaçlı kullanılabilir. optikte vakum kullanılmasının amacı da hava ve nemi ortamdan uzaklaştırarak 190 nm altında düşük dalga boylu fosfor (178.3 nm) , kükürt (180.7 nm) vs. gibi elementleri ölçebilmektir.
    gelişen teknoloji eskinin bir odayı dolduran cihazlarını bugün çok küçültmüş, bilgisayarın da devreye girmesi ile analiz hızını ve olanaklarını artırmıştır.
  • metallerin içerdikleri alaşım elementi yüzdesini ölçmeye yarayan cihaz.
  • döküm işi yapan firmaların çoğunda olan analiz cihazıdır.gün içersinde 5-10 kez kullandığım cihazdır ayrıca. ek olarak taşınması esnasında içinde bulunan ayna diye tabir edilen parçaların (ben yaklaşık 20 tane saydım) düşmesine sebep olursanız bi abi tanıyorum tanesini 3.500tl gibi bir fiyatla yerine takıyor.
  • bu sektör'de öncü olan sirket (bkz: thermo fisher scientific).
hesabın var mı? giriş yap