• "sağ ile sol genel olarak din, milliyetçilik ve ekonomi ekseninde ayrışır. sağcılar laikliği hafife alırlar, solcular ise ciddiye alırlar, sağcılar milliyetçiliği öne çıkarırlar, solcuların bir bölümü onlara katılır bir bölümü ise farklı düşünür, solcular ülkeyi, sağcılar ise bireyi zenginleştirmeye çalışırlar. bu görünüm ülkeden ülkeye farklılık gösterir belki ama türkiye’deki durum özetle budur. sosyal demokratlar ise daha farklı bir yapı içinde görünürler. onlar dine saygılıdır ama laikliği sonuna dek savunurlar, milliyetçiliği daha çok ekonomik anlamda kabul etme eğilimindedirler, ülkeyi zenginleştirmeye uğraşırken gelir dağılımını düzeltip, işsizliği azaltarak bireysel zenginliği daha yaygın hale getirmeyi hedeflerler."

    mahfi eğilmez
  • kahvenin o yoğun aromasına tahammül edemeyenler için geliştirilmiş yumuşatıcılı sosyalist çeşidi. sütlü sosyalist. sosyo-latte.
  • ekonomide paylaşımdan yana olan insandır. herkes tek tip olsun, eşit gelire sahip olsun diye düşünmez ancak bir zümrenin milyar dolarlarca şahsi serveti varken, halkın büyük bir kesiminin açlık sınırında yaşmasını kabul edemez. bu makasın devlet eliyle daraltılması gerektiğine inanır.
  • halkı kolay kandıramadıkları ve fazla iyi aile çocukları oldukları için aldıkları oy ortada olan gruptur. mevcut siyasi yelpazedeki en makul insanları barındırır.zira ideolojileri gözlerini kör etmediğinden her siyasi fikirden beslenip, modern zamana adapte edebilecek kadar esnek ve donanımlıdırlar. kendilerine pervasızca hakaret edenlerle aynı seviyeye inip hadlerini bildirecek kumaş pek çoğunda yoktur.
  • bir ülke de bu seçmen türü ne kadar çoksa o ülke o kadar çok gelişmiştir ve gelişecektir.

    maalesef türkiye'de merkez sağ seçmenine göre az, zaten ülkenin hali de orta da.
  • "dünyanın hiçbir yerinde hiçbir sosyal demokrat ırkçı söylemler içerisinde olamaz. tüm sosyal demokratlar hümanisttir, evrenselcidir, azınlık haklarının bekçisidir, askeri müdahalelere karşı tavır alır. onlar faşist olamazlar. “
    *
    kekremsi bir ironi tadı almak isteyenler de bakabilir:
    (bkz: canan arıtman)
  • ikinci enternasyonal'in çöküşüne kadar marksistlerin kendilerine "sosyal demokrat" dediklerini, 1. dünya savaşı sonrasındaki bölünme sonucunda ise marksistlerin "komünist" olarak adlandırılmayı seçtiklerini, diğerlerinin ise sosyal demokrat'a devam ettiklerini biliyor muydunuz? ben yeni öğrendim. bana bir kelime öğretene demli çay ısmarlarım.
  • toplumcu halk yönetiminden yana olup toplumcu düşünceyi savunan. gelir dağılımındaki adaletsizliği ve kapitalizmin çarpık bölüşüm tarzını kabul etmeyen, sosyalizm yanlısı.
  • tüm dünyada olduğu gibi türkiye'de de olan kişiler. henüz olgunlaşma sürecinde sayılabilecek shpyi değerlendirmeyi zamana bırakarak bu ülkede sosyal demokrat bir parti olmadığı iddia edilebilir, çünkü chp ve dsp olmadıklarını ispatlamış durumdadır. ancak nasıl ki türkiye'de faşist olduğunu söyleyen bir parti olmaması ortalıkta bol miktarda faşist ve nasyonal sosyalist tosunun dolaşmasına engel değilse, sosyal demokrat bir partinin olmaması da, bireylerin sosyal demokrat olmasına engel değildir*
  • aklıma hep yılmaz büyükerşen geliyor bunu duyunca.
hesabın var mı? giriş yap