• lekeli ineklere verilen genel isim
  • anavatanı isviçre olan ve kombine (et-süt) verim özelliğine sahip bir sığır ırkı.
  • karadeniz ve erzurum'da oldukça ön planda olduğunu, süt verimi için yeğlendiğini öğrendiğim cins inek ırkı. aslında hem eti hem sütü verimliymiş, başı genellikle beyaz renkte, sarı - beyaz alaca olurmuş. zor doğum ve erken yaş ölüm oranı yüksek olduğundan riskli olabiliyormuş. canlı ağırlık kazancı ve besiye gelme avantajı için besicilerin yeğlediğiymiş. ömrü boyunca sığır ortalama sadece 5 buzağı veriyormuş.

    tarım kütüphanesi'nde ırklar karşılaştırması
  • türkiyedeki et krizini çözebilecek dayanıklı ve verimli büyük baş hayvan ırkı.
  • isvicre kirmizisi ile holstein irkinin melezlenmesinden olusmus bir irktir. uzun islah calismalari sonucu hem etci hem sutcu yapisiyla ''flevkiech'' denilen alt grup ortaya cikmistir. sut ve et verimliligi yuksek olan bu kombine irkin ana vatani isvicrede ve avrupada kullanimi yaygindir.

    kafasinin ve kirpiklerinin beyaz olmasi karakteristik ozelligidir. basarlari ve tirnak yapisi saglam olup, dol tutma verimi yuksektir. kombine irk bir simentalden, ilk laktasyonda 20 litre sut verimi beklenir. et verimi de yuksek olan irk kasaplar tarafindan ayrica tercih edilir cunki kemik firesi cok azdir.

    ulkemizin gelecekte et ve sut acigini kapatabilecek kombine tek irktir.
  • bizim oralarda* iyi süt verdigi icin tercih edilen halk arasinda cogunlukla simenter seklinde telaffuz edilen, cokca da boynuzlari olmadigi icin kabak olarak adlandirilan inek türü.

    yukaridaki link icin tesekkürler. en cok rastlanan inek türleri de linkteki gibi alaca, montofon, simental ve jersey*.
  • et, süt verimliliği yüksek kombine ırklardan olup, döl tutumu yüksek , isviçre menşeili sığır ırkı.
  • orjinal simental ırkı etçilik özelliği sütçülük özelliğine göre biraz daha baskın olan kombine verimli bir ırktır. ancak amerikalıların her ırkı siyah angus ırkına benzetme hevesinden bu ırk da nasibini aldığından amerikan simentalleri tamamen siyah görünüştedir ve sadece etçi olarak yetiştirilir.
  • besi için büyükbaş hayvancılıkta ülkemizde tercih edilen bir cins olması yanında bu hayvanlar 9 aylıktan büyük alınmalıdır. zira, çok nazik olduğunu acı tecrübeler sonucunda anladık. diğer yandan, hayvanlar nakil edilirken varış süresi sıkışıklık, hatta kamyon şöförünün agresif kullanması dahi hayvanları strese sokuyor ve bakacağınız yere gelince stres nedeniyle bağışıklık sistemi zayıfladığından ilk olarak solunum yolları hastalıkları başlıyor. bunları önlemek amacıyla en başından hayvanı pazardan veya bir komisyoncunun topladığı hayvanı almayınız. mümkünse bir veteriner ile üreticiden, zamana yayarak alınması çok önemli.

    ayrıca il dışından alınacaksa pasaportları ilçe tarım müdürlüğünden kontrol edilip, sevk raporu olmadan asla alınmamalıdır. böyle alınması durumunda hayvanları işletmenize kayıt ettiremez ve idari para cezası ile karşılaşırsınız. diğer yandna işletmeye kayıtlı olmayan hayvan sigortalanamaz.

    özetle ilk defa besicilik yapılacaksa montofon cinsi büyükbaş hayvan tercih edilmelidir, çünkü hastalığa daha dayanıklı oldukları bizzat tarafımızca gözlemlenmiştir.
  • diğer adıyla isviçre sığırı.
    beyaz lekeli kırmızımsı renktedir
hesabın var mı? giriş yap