8 entry daha
  • besi için büyükbaş hayvancılıkta ülkemizde tercih edilen bir cins olması yanında bu hayvanlar 9 aylıktan büyük alınmalıdır. zira, çok nazik olduğunu acı tecrübeler sonucunda anladık. diğer yandan, hayvanlar nakil edilirken varış süresi sıkışıklık, hatta kamyon şöförünün agresif kullanması dahi hayvanları strese sokuyor ve bakacağınız yere gelince stres nedeniyle bağışıklık sistemi zayıfladığından ilk olarak solunum yolları hastalıkları başlıyor. bunları önlemek amacıyla en başından hayvanı pazardan veya bir komisyoncunun topladığı hayvanı almayınız. mümkünse bir veteriner ile üreticiden, zamana yayarak alınması çok önemli.

    ayrıca il dışından alınacaksa pasaportları ilçe tarım müdürlüğünden kontrol edilip, sevk raporu olmadan asla alınmamalıdır. böyle alınması durumunda hayvanları işletmenize kayıt ettiremez ve idari para cezası ile karşılaşırsınız. diğer yandna işletmeye kayıtlı olmayan hayvan sigortalanamaz.

    özetle ilk defa besicilik yapılacaksa montofon cinsi büyükbaş hayvan tercih edilmelidir, çünkü hastalığa daha dayanıklı oldukları bizzat tarafımızca gözlemlenmiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap