• yunanlilarin, sirplarin (ve bilumum eski yugoslavlarin), makedonlarin, romanyalilarin ve dahi turklerin bir turlu paylasamadigi balkanlarin bilinen ilk sinemacilari. etnik koken itibariyle vlak olmakla beraber osmanli vatandasi olarak bilindiler osmanli devletinin resmi fotografciligini bile yaptilar, sonra bu bolgeler bagimsizliklarini ilan edince devletsiz kalan kardeslerden milton yugoslav, yanaki yunan vatandasiligina gecti. bugun balkan ulkeleri kendi sinema tarihlerini yazarken bir sekilde manakilere gelir yaslanirlar. romence konusan etnik bir azinlik olarak vakti zamaninda oradan oraya dagilmis bu kardeslere bugun her milletin sahip cikmaya calismasi tabii ayrica ironik. ah, birinci dunya savasi sirasinda studyolari tahrip edilmis 1939da da sahibi olduklari sinema salonlari yanmistir. genc turkler, anayasanin ilani ve sultan mehmedi filme aldiklari icin tabii turkleri de ilgilendirir kardesler. ama tabii hala ulusal sinemagibi laflar edenler bu adamcagizlari nereye koyarlar bilmiyorum (bkz: salade macedoine)
  • theo angelopoulos'un "ulisin bakışı" filminde de bahsi geçen,balkanların ilk sinemacıları.selanik uyruklular idi sanırım.ellerindeki kamerayla gelen geçen kim varsa çekmişlerdir.köylü kadınlar,dağlar obalar,padişahlar...
  • ben dunyanin memlekete nazaran bir diger ucundayken ruyama girmis kimselerdir. simdi bu adamlar oturduklari yerden -ki orasi da manastir olur- ne gordulerse filme almislar ya, koy dugunleri, sehirde yeni bir restoranin acilisi, danslar, sirp ayaklanmasi, ortodoks bir papazin olumu, mesrutiyetin ilaninin kutlamalari falan falan ah bir de tabii bizim meshur mehmed resad. ben de kendimle beraber dunyanin diger ucunda ne varsa hepsini yanima almisim ruyamda, memleketteyim -ki o da istanbul olur-. milton manaki de yeni olmus. cenaze toreni romanyalilar mahallesinde olacakmis -ruyada zaman mekan mefhumlarina muhalifiz ya- ve ben durmus fellik fellik kamera ariyorum ki bu onemli olayi filme alayim. uyanip da serde angelopoulosluk var galiba diye dusunur dusunmez hasa dedik. zira angelopoulos hem oryantalist hem milliyetcidir o filmde. halbuki halbuki manaki kardesler hala butun balkanlarin gururudur, bu da boyle biline angelopoulos efendi.
  • bugünlerde memleketleri olan manastır ( bitola ) şehrinde çiztanbul ile bağlantılı olarak hatırlanacaklarmış:

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25382137

    meraklısına, şuradan güncellemeler oluyor arada bununla ilgili: http://www.facebook.com/…çiztanbul/232820340147431?
  • geçen hafta sonu yayınlanan tarihin arka odası'nda 1905 yılından başlamak üzere balkanlar'da (özellikle manastır şehrinde) yaptıkları çeşitli çekimler yayınlanan sinemacı biraderler. görüntüler arasında 1908'de 2. meşrutiyet nedeniyle manastır'da yapılan kutlamalar ve geçit töreninin görüntüleri de vardı.
  • osmanlı dönemi balkanlar'daki gündelik yaşamı görüntülemiş insanlar.
    görüntüler harika.

    https://www.youtube.com/…=nk7yblytdqs&ab_channel=mk
  • vatandaşı oldukları devletin bakiyesi olan türkiye cumhuriyeti tarafından yok sayılmış, ilk yerli filmleri çeviren büyük sinemacılarımızdandır.

    haklarında yazılan güzel bir yazı için.
  • osmanlı devleti zamanında balkan coğrafyasında fotoğrafçılık ve sinemacılığın temelini atmış sanatçılar. ne gördüyseler ellerindeki imkanlarla çekmişler ve balkan savaşı, birinci dünya savaşı gibi çok önemli tarihi olayları da kayıt altına almışlardır. osmanlı sultanı v.mehmet, yugoslavya kralı aleksandar karadjordjevic ve yunanistan kralı paul'un makedonya'daki manastır kentini ziyaretlerini de çekmişlerdi. kardeşlerden milton manakis yaptıkları kayıtların önemli bir kısmını o zaman yugoslavya'nın bir parçası olan makedonya sosyalist cumhuriyeti'ne sattı ve bu kayıtlar da kuzey makedonya ulusal arşivi'nde bulunmakta.
hesabın var mı? giriş yap