• moda blogger'ı olmak için gerekli hammaddelerden bir tanesi.
  • varlığından bi haber olduğum, 100-200 gr kucuk bir paket al iste diye siparis edilen pastaneye vardigimda 200 gr demeye utandigimdan 1 kg aldığım yiyecek.paketi hazırlayan pastane görevlisi suratıma acayip acayip baktı.meğersem bu menem şey taneyle alınıyormuş.paketim hazır olduktan sonra paketi hazırlayan görevlinin 70 tl demesi üzerine pastaneden çıkınca o buhranla başka birinin arabasının kapısını açmaya çalıştım,karşıdan karşıya geçerken bir bmw beni eziyordu.tadı da hic guzel degildi oyle ahim sahim bisi degil onu da soyleyeyim. illa deneyecekseniz kakaolusu haric diger aromalardan deneyin,almadan once fiyatini sorun.
  • buna verilen parayla 3 kilo ekmek kadayıfı, 2 kilo şöbiyet, 6'lı magnum, 2 adet vienetta alırsın. günlerce doya doya tatlı yersin. artan parayla da karnını doyurursun. "ama makaroooon : (" demeyin bana. iki gün yediklerinin fotoğrafını instagram'a koymayıver işte. ölmezsin ya.
  • tarifleri internette bol bol bulunan şey. benim buraya yazmak istediğim, geçen sene bu vakitler gittiğim (daha doğrusu sevgilimin götürdüğü) makaron kursundan aklımda kalan trikler, evde yapmak isteyenlere yardımı olur belki, zira fransızlar besbelli ki türkçe tarif sitelerinde yazandan daha farklı yapıyor bu mereti... e orijinali de fransız olduğuna göre, neden fransa'daki versiyonunu/kursunu daha bir dikkate almayalım?

    işte sevgilim ve ben hariç herkesin fransız (ve sevgilim hariç herkesin kadın) olduğu kurstan aklımda kalan trikler:

    - tariflerde belirtildiği üzre, o bezelerin hammaddesi yumurta akı. lakin öyle yumurtayı al kır, çırp mümkün değil. sarısından ayrılan yumurta aklarını tam tamına bir hafta kapalı bir kapta buzdolabında bekletmek gerekiyormuş mükemmel sonuç için. kurstaki aşçımız, buz kutusu içinde getirdiği, bir hafta öncesinden ayırdığı yumurta aklarını kullanmıştı.

    - içindeki krema, aslında krema değil, erimiş çikolata (yani iyileri öyle). meyveli olanlar bile, eritilmiş beyaz valrhona çikolatasıyla hazırlanıyor. bu belçika çikolatasının yüksek fiyatları haliyle makaron fiyatını da etkiliyor. kremasında valhrona çikolatası olmazsa gerçek makaron sayılmazmış o, herhalde aşçımız burada "gerçek" derken "iyi makaron" anlamında kullandı...

    - meyveli olanlar için, eritilmiş beyaz çikolataya esans (frambuaz, fıstık vs.), gıda boyası ve yerine göre meyvenin parçacıkları veya suyu katılıyor, homojen bir karışım elde edilene dek karıştırılıyor. çikolatalı makaronlar için beyaz yerine sütlü veya bitter çikolata kullanılıyor.

    - esasen bezesi farklı aromalı, kreması farklı aromalı makaronlar yapmak mümkün, özellikle yenilikçi makaroncular bunu sıkça yapıyor. ama orijinal makaronun meselesi, bir lezzeti, dışında ve içinde farklı yoğunluklarda hissetmekmiş. misal frambuazlı makaron yiyorsunuz, en dış kabuk çok hafifçe çıtır ve frambuaz orada farklı bi tatta, bezenin içinde daha yumuşak ve kremayla bütünlemiş, orada mesela daha yoğun bir tat var, ortadaki krema ise bezenin içinden daha farklı, bisküvi değil krema dokusunda ve farklı yoğunlukta, haliyle bir ısırıkta frambuazın üç farklı tatta/dokuda/yoğunluktaki lezzetini aynı anda almış oluyorsunuz. makaronun olayı buymuş, o sebeple, dışı çikolatalı, içi antep fıstık kremalı makaronlar bence de çok lezzetli olsa da, "gerçek makaron meselesi" açısından caiz değilmiş.

    - makaronun bezelerini yapmak, onları yaydırmadan tombik tombik sıkmak, pişirmek, sonra sıcakken ve henüz çok kırılganken nazik nazik yağlı kağıttan ayırmak, onları kırmadan içine krema doldurmak hiç kolay değil sahiden. üstelik yapınca insanın hemen yiyesi geliyor ama durun! yine aşçımızın tarifine göre, makaron birleştirildikten sonra minimum 24 saat bekletilmeliymiş. bu esnada krema bezenin iç yüzüne teması sayesinde bezeyi yumuşatıyor, orada bisküvimsi ve kremamsı dokudan farklı 3. bir doku (ve yukarıda bahsettiğimiz üzere 3. bir tat) oluşuyor. en ideali -dayanabilirseniz- 48 saate yakın bekletmek ve sonra hapır hupur yemekmiş! ama dayanamazsanız 24 saat de iş görürmüş. hakikaten taze yapılmışları tatığımızda hiç beğenmedik, dışı fazla çıtırdı, krema ile bezeler ayrı iki telden çalıyordu, biri çok yumuşak, biri çok çıtır gibi... oysa, 24-48 saatlik olanları tattığımızda bariz bir tat farkı vardı...

    kısacası, tarifi alsanız ve yapmak isteseniz, bugün yumurta aklarını ayırıp dolaba koyabilir, bir hafta sonra onları kullanarak bezelerinizi yapabilir, 24 saat de bekletseniz, bu günden 9 gün sonra makaronunuzu yiyebilirsiniz!
  • olaya acibadem kurabiyesi kadar basit bakiyorum.renkli diye mi butun bu sohreti.insallah bir gun bim'lere duser de instagramda fotograflarini paylasanlara gotumle gulerim.
  • instagramcı yiyeceği.

    bunu yiyen kızları pembe sıçarlar.
  • akşam işten dönen annenin lacivert önlüğünün üzerine beyaz yaka takan yavrucağızına sürpriz yapmak için pastanaden aldığı şeffaf jelatine sarılmış, şu makası böğrüne dayayıp çektiğimizde kıvrım kıvrım olan kurdelamsı şeyle süslenmiş, üzerine de büzüşmüş bir badem kondurulmuş acıbadem kurabiyesini nedense hepsi aynı anda düşen ön kesicilerimiz olmadan yiyen gariban çocuklar olarak bu naneyi acıbadem kurabiyesine benzetmemiz normaldir. keza kendisi gıda boyalı aromalı kremalı bir acıbadem kurabiyesidir. hatta daha da ileri gidip kremalı bisküvinin acıbadem kurabiyesiyle yapılmış olanı diyerek daha da aşağılıyorum kendisini. fiyatı lezzetini açıklamıyor.
  • en güzelini ben yapıyorum evde, beklerim*

    100 g.pudra şekeri, 50 g. badem (ve kullanacaksanız 15 g. kakaoyu) mutfak robotunuzda (ya da kahve değirmeni daha kullanışlı) un oluncaya kadar çekin. (badem ununuz zaten varsa, onu da pudra şekeri ile çekmenizi tavsiye ederim, çünkü pudra şekeri, badem çekilirken çikan yağı emiyor. tüm bu prosesi; bir kaç kez, aralarda karışımı havalandırarak sonlandırabilirsiniz.)

    2 tane oda sıcaklığındaki yumurta akını çılgıncasına çırptıktan sonra, çırpma işlemine 65 g. şekeri ilave ederek, parlak ve pürüzsüz bir doku elde edene dek devam.

    şimdi kuruyla suluyu karıştıracağız; un karışımını elekten geçirerek ekliyor ve bir kaşık yardımıyla iki renkli karışımdan homojenize olmaya yüz tuttuğu anda, karıştırmayı bırakıyoruz.

    yağlı pişirme kağıdı serili tepsiye birbirinden 2-3 cm. uzaklıkta ve yine 2-3 cm. çapında karışımı sıkıyoruz (tercihen sıkma zımbırtısını kullanabilirsiniz, 1 cm.lik ağzı olanları mesela).

    sonra en önemli aşama; bu tepsiyi, masa olur tezgah olur buralara, şöyle orta şiddette bir kaç kez vuruyor; sıkarken oluşan hava kabarcıklarına, şekilsizliklere de elveda diyoruz.sonra 1 saat kadar kurumaya bırakıyoruz, ellemeyin azıcık kabuk bağlasın, iyidir.

    175 dereceye ısıttığınız fırının orta rafına tepsiyi yerleştirip, tam 10 dakika pişirin; önce hafif kabarmalı, sonra kağıtla bitişik yerleri eteklenmeli, eğer böyleyse doğru yoldasınız.

    10 dakika sonunda fırından çıkartıp, soğumasını bekleyin ve kağıttan dikkatlice ayırın, eşleştirdiğiniz ikililerin arasına kremasını sürüp (istenirse meyve parçaları vs. de olabilir) bir oh diyebilirsiniz.

    bir ton çaba karşılığı; 10-15 makarona sahipsiniz, tebrikler :)

    kreması için hermenin çikolatalı ganajı şöyle bir şey; yarım bardak çiğkremayı kaynama noktasına getirin, ısıyı kesip; 113 g. cikolata parçasını ekleyip, karıştırarak çikolatanin pürüzsüzce erimesini sağlayın. biraz soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı kadar oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağını da ekleyin ve hızlıca karıştırarak kremayla bütünleştirin. ganaj, makaronlari yapıştıracak kıvama gelinceye kadar bekletin.

    ha makaronları bademle değil de fıstıkla mı yapsam derseniz de; hamuru icin: 1,25 bardak pudra sekeri, 113 g. ayıklanmış tuzsuz antep fıstığı içi, 0,25 bardak + 2 yemek kaşığı (oda sıcaklığında) yumurta akı, azıcık ötesi tuz, 0,25 bardak şeker derim ben de size. kreması icin de: 43 g. yine ayıklanmis tuzsuz antep fıstığı, 1 bardak pudra şekeri, 6 yemek kaşığı yumuşak tereyağı, vanilya; fıstıklar ve pudra şekerini birlikte çekip, vanilya ve tereyağıyla bütünleştirin. gerekiyorsa sürülecek kıvamda değilse biraz buzdolabında dinlendirin.

    bon appetit!

    bu yöntemleri zannediyorum bir blogda okumuştum, ki not almışım ve defalarca denedim, çok iyi sonuçlar elde ettiğimi eklemek isterim.

    kaynağını bulunca bir editle ekleyeceğim.

    özet:

    badem, fıstık her neyse işte pudra şekeriyle un haline getirip; şekerle bütünleşen çok çırpılmış yumurta aklarıyla nazikçe karıştırıp, yağlı kağıt serili tepsiye sık, sert bir zemine vur, beklet, pişir.

    ve kilo al.
  • 5 dakika öncesine kadar bir tür kozmetik ürünü sanıyordum ben bunları. tamam lan gülmeyin, siz ananızın karnından makaron yiyerek çıktınız sanki.
hesabın var mı? giriş yap