• folik asit gereksinimini karsilamak icin tuketilmesi gereken besinler ,karaciğer, mercimek,yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye (kuru baklagiller), ıspanak, ceviz, badem, fındık ,fıstık , portakal ve brokolidir.
  • - dünyada eksikliğine en fazla rastlanılan folik asit aslında bir antioksidan sayılmaz.
    - her dna'da 500 bin sayfaya sığacak kadar bilgi vardır. her gün 500 bin sayfa yazıyı trilyonlarca kez hatasız daktilo etmeniz gerekseydi ve bir hata kansere neden olabilseydi kendinizi nasıl hissederdiniz?? işte bu işlem sırasında hataları düzelten bir enzim var. folik asit bu enzim için gerekli.
    - eksikliğinde doğumsal anomaliler veya kanser oluşabiliyor.
    - folik asitin rahim ve akciğerde kansere dönüşmeye meyilli hücreleri düzelttiği de görülmüştür.
  • batıda gebelikten önce kullanılmaya başlanılarak nöral tüp defektlerini önemli ölçüde azaltan vitamindir. bizde de aynısı yapılır. fakat gözden kaçan bir durum var ki, türk halkı tahıl ağırlıklı beslendiği için folik asit eksikliği pek görülmez ve bizde görülen nöral tüp defektlerini azaltmada pek faydalı olmaz. bizde nöral tüp defektlerini azaltmak için kullanılması gereken diyetle az aldığımız için çinkodur.
  • o kadar entry var ama bir kişi de şu soruyu ortaya atmamış: folik asit kullanmaya hamile kalmadan 3 ay önce başlanıyor. peki ya hamilelik hemen gerçekleşmezse ve bu süreç bir yıl veya daha fazla sürerse ne olacak? uzun süreli kullanmanın bir sakıncası yok mu? bilen varsa yeşillendirsin lütfen.
  • uzun süre yüksek dozda alkol kullanan,
    diyaliz tedavisi yapılan,
    uzun süredir epilepsi-sara ilacı kullanan,
    uzun süredir doğum kontrol hapı kullanan,

    kişilerde, eksikliği hissedilmesi ihtimali yüksek olan vitamindir.
  • b12 vitamini ile beraber kansızlığa* karşı kullanılırlar. akyuvar sayısını arttırırlar.
  • kalp krizi geçirerek ölen insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada vücutlarındaki folik asit oranının olması gerekenden çok düşük olduğu ortaya çıkmış. artık kriz sırasında mı azalıyor yoksa azlığından mı krize destek veriyor bu kısmı muamma.
  • gebelik sırasındaki artan folik asit ihtiyacı alınan besin maddeleri ile tam olarak karşılanamaz. bu nedenle nöral tüp defektlerini önlemek için gebelik oluşmadan 1-3 ay önce kullanılmaya başlanması ve gebeliğin ilk 3 ayı devam edilmesi gerekir. günlük alınması gereken doz 0,4 mg'dır. eğer hastanın bir önceki gebeliğinde nöral tüp defekti öyküsü varsa doz 4mg/gün e çıkarılmalıdır.
  • biyokimyanın robin hood'udur, tek karbon birimlerini zenginden alıp fakire verir.
  • nami diger bulgur.
hesabın var mı? giriş yap