• ucaklarin saga sola yatma hareketini ayarlayan alet olmayan bir alettir flap.
    once sunlari inceleyelim:
    (bkz: aileron): kanatlardaki saga sola yatmayi ayarlayan parcalardir. biri asagi biri yukari oynar, antagonist hareket ederler yani. flap bu degildir.
    (bkz: elevator): arka yatay kanatlardaki hareketli kücük parcalardir. ikisi birden yukari veya asagi hareket eder. ucagin burnunu yukari veya asagi hareket ettirmeye yarar.
    (bkz: rudder): arka dik kanattaki hareketli parcadir. arabanin direksiyonu gibi ucagin burnunu saga sola verir. tabi ucak burnunu saga verince hemen saga gitmeye baslamaz, dogrultusu ile hiz vektoru baskadir rudder bükülünce.

    son olarak flap. flap kanatlarin altinda yeralan arkaya ve asagi dogru hareket eden parcalardir. acilip kapanirlar, ama acilip kapanma sadece insi kalkis sirasinda olur (yolcu ucaklarinda). kanat kesitini uzattiklari icin kanadin lift'ini arttirirlar, minimum havada kalma hizini düsürürler.
  • b737 serileri icin kalkista 5 ya da 10 derece, inislerde ise 30 eger agirlik fazla ise 40 derece flap koyulur. genelde b737 pilotlari 40 flap koymaktan kacinirlar zira ucagin stabilitesini dusurdugunu ozellikle ruzgarli havalarda problem yarattigini soylerler.

    eger yolcu olarak cam kenarinda, kanadin arkasini gorecek sekilde oturuyorsaniz flap lerin acilmaya baslamasi ile tayyarenin burnunun assagiya dogru 'basildigini' ve motor takatinin arttigini gozlemleyebilirsiniz. tabii bu gozlemin kime nasil bir faidesi olur onu cam kenarinda oturana sormak lazim. sahsen ben pek bi mutlu oluyorum. 'ehehe mehehe filepler tabiy' diyip cekim yapmaya devam ediyorum.
  • ingilizce telaffuz söz konusu olduğunda "t" veya "d" sessizlerini hafif bir $ekilde telaffuz etmektir.
    öyle ki latter ile ladder'ın okunu$ları birbirine çok yakla$ır.

    ancak t'den sonra vurgulu bir hece gelirse "flapping" yapılmaz.
    örneğin flapping yapılır: attic, at all, sincerity
    yapılmaz: attack, a tall, fourteen
  • flap açılmadan uçağın inebilmesi için aşırı uzun pistlere ihtiyaç duyulur çünkü flap açmadan uçağın inebileceği minimum hız oldukça yüksektir gibi bu da iniş sırasında zıplamaya ve uzun piste ihtiyaç duymaya sebep olur.
  • örneğin idle throttle ile 140 knot hızda hafif hafif süzülerek gitmek için uçağın burnunu 10 derece kaldırmanız gerekirken flap kullanarak (bir anlamda kanatların gövdeye göre eksensel açısını değiştirerek) 5 derece burun açısı ile süzülebilirsiniz.

    dolayısıyla inişlerde düşük süratte burnu dikip götü piste sürtmemek açısından çok faydalı aletlerdir, düşünenler, yapanlar sağolsun.
  • kanadın firar kenarında * bulunan ve kanadın aerodinamik yapısını değiştirerek kaldırma kuvvetini değiştiren yüzeylerdir. flap konulduğunda kaldırma kuvveti artar, stall sürati düşer. flap konulmadığında uçak inemez diye bir şey yoktur. flapsız inişte daha yüksek son yaklaşma sürati ile inişe gelindiğinden ve inişden sonra flapların açıkken oluşturduğu sürükleme kuvveti olmadığından durma mesafesi artar. yan rüzgar etkili olduğunda düşük flap seviyeleri kullanmak gerekir.
  • ucakta kanatlarin govdeye yakin bolumlerinde bulunur..
    15 derecede kanatlarin kaldirma etkisini artirir (kalkislarda)
    40 derecede kanatlarin kaldirma etkisini azaltir (inislerde)
  • kaldırma kuvvetinin bir numaralı dostu velakin yakıt tüketiminin bir numaralı düşmanıdır.
  • kuyruk kanatlarında bulunmaz, kuyruk kanatlarındakilerin adı elevatordur. flaplerin tek amacı kanat yüzeyini dolayısı olarak kaldırma kuvvetini arttırmaktır.
  • uçakta flaplar açılmadan iniş gerçekleşmez. inişe geçerken flapları açmayı unutursanız sürekli yanan kırmızı bir ışık ve uyarı sesi size hatırlatır.
    (bkz: fazla film seyretmek)
hesabın var mı? giriş yap