• kısaca s.m. olarak da bilinen amerikalı kadın hasta. beyninin amigdala kısmındaki hasardan dolayı korku duygusu olmayan bu kadın literaturde ilk kez 1994’da tanımlanmıştır. urbach-wiethe hastalığı adı verilen genetik bir hastalıktan dolayı limbik sistemi hasarlı olan bu hasta, yapılan testlerde hiç bir korku belirtisi sergilemediği için korkusuz kadın olarak ün kazanmıştır. deney amaçlı kendisine izletilen the blair witch project, the silence of the lambs gibi filmlerde korku hissetmemiş, sadece ilgi, merak, heyecan deneyimlemiştir. bir diğer testte korku tünelimden hiç korku emaresi göstermeksizin geçmiştir. bir diğer deneyde de tarantula, yılan gibi hayvanları korkmadan eline almış. yüzüne götürmüştür. s.m. boğazına bıçak dayanması gibi korkması gereken durumlara genellikle gülerek tepki vermiş; korku düzeyini ise 10 üzerinden 2 olarak puanlamıştır. korkusuz kadın gerçek hayatta da ıssız yerlerde ve geç saatlerde dışarda olmaktan çekinmediği için bir kaç kez kapkaç, taciz gibi tehlikeli durumlara maruz kalmıştır.
    neticede s.m. limbik sistem-amigdala-korku ilişkisini açıklama açısından literatürde bir mihenk taşı olmuştur. 1995’de yayınlanan makale fear and the human amigdala
    ilginç olan, s.m ve diğer urbach-wiethe hastalığı hastalarının tek korktuğu şey gaz maskesi ile karbon diokside maruz kaldıklarındaki boğulma korkusudur.
    amigdala hasarı dolayısıyla hiçbir şeyden korkmadığı için korkusuz kadın olarak bilinen sm-046 rumuzlu hastanın hikayesine ek olarak bir de frontal korteks hasarı sonrası kişiliği değişen phineas gage vakası bu konulara ilgi duyanlar için ilgi çekicidir.
    bir de anterograd amneziyi konu alan 50 first dates adlı filmde bahsedilen hafıza bozukluğu ve yeni anı oluşturamama durumu hipokampüs hasarına bağlıdır; ancak filmde abartılı işlenmiştir.
    edit: ilave bilgi
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap