7 entry daha
  • gucunu cok basit bir tasarim $ekliyle olabildigince artirmi$tir.

    bu ufak numara tankin yan ve on kisimlarinin yere dik olarak degil de oldukca acili bir $ekilde dizayn edilmesine dayanir. bu $ekilde t-34, dumduz zirhli rakiplerinden daha ince bir zirh profili kullanarak daha dayanikli olmayi da ba$armi$tir (ayni $ekilde bu durum agirligina, dolayisiyla hizina ve maliyetine de yansimi$tir).

    mantigi gayet basittir, yatay duzleme neredeyse paralel gelen bir mermi ya da roket, egik zirh profilini tamamen delip gecmek icin ayni kalinliktaki duz zirhta izledigi yoldan daha fazlasini kat etmek zorundadir. bu basit mantikla t - 34 normalde gerekeceginden daha ince bir zirh ile uretilebilmi$ ve pratikte cogu durumda daha kalin zirhlarin korumasini yakalamayi ba$armi$tir.

    ufak bir not daha; sava$in en igrenc olaylarindan birinin daha kahramanidir. bir cok sava$ta ve bircok cephede tank ile piyade ezme vakalari gorulmu$, ancak stalingrad cephesinde bu olay doruga cikmi$tir. bunun nedeni dagilmi$ durumda bulunan alman birliklerinden sag kalanlarin soguktan korunmak icin kazdigi cukurlarda yatmaktadir. bu durumda bile acimasizca cephede denetleme yapan ss subaylari; artik cephanesi tukenmi$, yiyecek sikintisi cekmekte olan ve anti tank muhimmati bulunmayan bu askerlerin "cepheden kacma hainligi yapmamalari icin" ellerinden geleni yapmi$, sonucta da iki ate$ arasinda kalan bir cok alman askeri "cepheden kacarken" ss subaylari tarafindan vurularak bir hain olarak olmek yerine kazdiklari cukurlarda kimi zaman bir kac metre otedeki arkada$larinin tarif edilemez olumlerine $ahit olarak olmeyi beklemek zorunda kalmi$tir.

    rus tank tumenleri de (ozellikle aralarinda nkvd'den subaylarin bulunduklari) bu firsati kacirmayarak cephane bile harcamadan ve cogu zaman propaganda icin kullandiklari anonslari alaylarla susleyerek sik sik bu cukurlari ziyaret etmi$ ve caresizlikten kacamayan almanlarin uzerinde tanklarini surerek onlara t - 34 agirligiyla preslenmi$ kardan tabutlar hediye etmi$lerdir.

    notumuz ufak olmadi ama neyse.
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap