2 entry daha
  • bir kuantum objesi ile çevremizi saran atom-üstü dünya etkileşime girdiğinde süperpozisyonların (bkz (bkz: #71684079) ) dağılmakta olmasıdır.

    decoherence nedeniyle farklı dünyalar aynı anda var olamazlar; kuantum olasılıklarından sadece biri realize (gerçek) olur.

    decoherence, canlı bir hücre benzeri sıcak ve ıslak ortamlarda çok daha hızlı gerçekleşmektdir. max tegmark 2000 yılında bu “dağılmanın” (yani süperpozisyonların yok olmasının) saniyeden milyarlarca daha küçük bir zaman parçasında gerçekleştiğini ortaya koymuştur.

    bu buluş ise roger penrose ve stuart hameroff tarafından ortaya atılan ve büyük ses getiren “orch or” adını verdikleri kuantum yorumunun gerçekliğini hayli tehlikeye sokmuştur: orch or, -kabaca- nöronların sinyalleri (aksiyon potansiyeli) ile gerçekleşen moleküler süperpozisyonlarla ilgilidir; yani yoruma göre süperpozisyonlardan birinin gerçekleşmesini sağlayan kuantum olayı beyinde meydana gelmektedir. oysa tegmark gerekli nöron sinyalinin yorumda -gerçeği yaratmak için- gerek duyulan sürece var olamadığını ortaya çıkartmıştır. (ancak orch or teorisi adına penrose farklı eklemeler/iyileştirmeler yapmaktadır.)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap