5 entry daha
  • eger platonik gerceklik matematiksel gercekligi fiziksel gerceklikten ayirt etmek icin kullanilan bir tanimsa, matematiksel kavramlarin platonik gercekligi totolojiden ibaret.
    mesele platonik gerceklik ile kastedilenin ne oldugu. kastedilen insan algisindan bagimsizlik ise, fiziksel gerceklik de boyle. farzedelim bu iki gerceklik arasindaki ne oldugu belirsiz ayrimdan vazgectik, gerceklikten tek kastimiz fiziksel varolus. o halde matematiksel kavramlarin gercekligi su anlama geliyor: matematiksel olarak var olan hersey fiziksel olarak vardir.

    evrenbilimci (ve amator felsefeci) max tegmark'in yukaridaki onermeyi savunan ve bu onermenin nasil deneysel olarak sinanabilecegi uzerine fikir yuruten ilginc bir makalesine asagidaki url'den ulasabilirsiniz. farkli yasam formlarinin neden muhtemelen ayni temel matematiksel yapilari kesfedecegine de deginilmis (bolum 2e).

    http://arxiv.org/abs/gr-qc/?9704009

    max tegmark'in sayfasi: http://www.hep.upenn.edu/~max/

    tegmark'in yazdigi bu makale hakkindaki notu:
    every time i've written ten mainstream papers, i allow myself to indulge in writing one wacky one, like my scientific american article about parallel universes. if you don't mind really crazy ideas, check out my bananas theory of everything. this includes musings on the dimensionality of space and time and on the universe containing virtually no information.

    serbest ceviri: makaleyi keyif icin yazdim siz de keyif icin okuyun..
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap