8 entry daha
  • hatunların "ayh erkek dediğin benden uzun olacak, geniş omuzlu olacak, kendi işinin patronu olacak şöyle olacak böyle olacak vs." şeklinde saydığı kriterlerin bütününe hipergami denir değerli suserlar. bunu pek inkar eden yok, zaten eden de cahil cüheladır, kaçarak uzaklaşınız.

    kendisinden daha kısa boylu, daha az kazanan, sosyal statüsü daha düşük olan bir erkekle birlikte olan kadın azdır. örnekleri tabii ki var, ama onlar da hipergamiyi diğer açılardan tatmin ettiği sürece ilişki yürüyor bir şekilde. ya da yürüyor görünse bile bir noktada patlıyor.

    alın size örnek: erkeğin boydan kısa olduğu, tom cruise - nicole kidman ya da emre altuğ - çağla şıkel birliktelikleri bile onca yılın üzerine çoluk çocuk vs olduktan sonra sona erdi. bu evlilikler biterken kadının kariyerinin o dönemde yükselişe geçerken, erkeğinkinin inişte olması detayını da gözardı etmeyelim. isteyen incelesin. *

    alın size başka bir örnek. işyerinden arkadaşım kendisinden 10 cm uzun boylu, ama 10 yaş küçük bir kızla evli. gayet de mutlular. kız iki yıllık bir bölüm mezunu, eleman inşaat mühendisi. kız çalışmıyor, hatta pek sosyal hayatı yok. günün önemli bir kısmını evde geçiriyor. bunu isteyen de bizzat bizim eleman. eğer isterse hanımına iş de bulabilecek bir konumda, aile bütçesine de rahatlatıcı etki yapabilecek bu duruma rağmen arkadaş hanımı işe sokmak istemiyor.

    nedenini sorduğumda "gerek yok, iyi böyle" falan diye geçiştiriyor *

    sebebi bence şu: bizim eleman, bilinçaltında (ya da bilinç düzeyinde) şöyle bir mantık geliştirmiş. "bizim hanımı işe sokarsam, ekonomik açıdan belli bir hareket alanı kazandığı gibi sosyal açıdan da çevresi genişleyecek. bu da benim açımdan riskli bir durum, o yüzden tek maaşla idare etmeye devam." tabii bu sadece bir teori, ama arkadaş açısından bir yere kadar mantıksız değil.

    bir diğer hikaye, based on a true story ...

    işyerinden başka bir abimiz, geçtiğimiz aylarda 12 yıllık eşinden boşandı. akabinde, yani daha boşanalı 1 ay olmadan, boyu boyuna huyu huyuna bir hatun buldu. boy dediysek abimiz 1.90 küsür gençler, ablamız da ona yakın, boylu poslu yani. yalnız şöyle bir detay var, abimiz kamu personeli mühendis, hatun kişi uzman doktor. yani açık konuşmak gerekirse hatunun aylık geliri erkeğin 2 katı, sosyal statü vs hiç girmiyorum. ablamız kısa bir evlilik yapmış başka bir doktorla bundan uzun yıllar önce, o zamandan beri dul, çocuksuz, gününü gün etmiş gezmiş eğlenmiş, scuba diving var, kayak snowboard var, karayipler var, maldivler var oğlu var ... bizim abi de bu esnada n'apsın işte, işe girmiş, evlenmiş, çocuk yapmış, boşanmış, birde üzerine aylık yüklü bir nafaka ödüyor. yabancıların tabiriyle do the math.

    neyse bunlar hızlı ilerledi, 14 şubatta nişan yaptılar, sosyal medyada paylaşıp rekor beğeni aldılar. * mayıs ayında evlenme planları falan derken, aradan 1 ay geçmedi sosyal medya paylaşımları kayboldu, sonrasında da abimiz "o iş bitti, biz ayrıldık" dedi. sebep olarak da hatunun aşırı rahat ve sorumsuz yaşam tarzını gösterdi.

    halbuki aylar önce "abi yenge ne iş yapıyor?" diye sorduğumuzda "abiniz doktor hatun buldu genşler!" diye artislenirken bu işin bir noktada patlayacağını biz anlamıştık. davul bile dengi dengine demişler ne de olsa ... ne varsa eskilerde var azizim!

    yalnız yanlış anlaşılma olmasın sayın suserlar, bunlar para yüzünden olmuyor, herşey para değil, kesinlikle değil.
    ama herşey hipergami!
    lafın tamamı insanın aptalına anlatılırmış, o yüzden anladığınızı farzediyorum.

    sözlerime burada bir son vermeye yaklaşırken, çok sevdiğim yabancı bir hatun arkadaşım* geçtiğimiz günlerde devam eden ilişkisini bitirmek istediğini söylediğinde "neden?" diye sordum. aldığım cevaplar şöyle;

    - hesabı hep ben ödemek zorunda kalıyorum, çünkü az kazandığını iddia ederek işinden ayrıldı (mesaj: parası olmadığı gibi şımarık ve sorumsuz)
    - yeni bir iş aramak için bu şehre taşındı ama birşey yaptığı yok. (üstelik birde tembel)
    - ben artık bu adamı istemiyorum. i want a resourceful man! (benim her işin üstesinden gelebilen, becerikli bir adama ihtiyacım var.)

    özetle, hipergamiyi unutmayın!
335 entry daha
hesabın var mı? giriş yap