4 entry daha
  • kafka'nın 1908 - 12 yılları arasında edebiyatta henüz çaylakken tanıştığı edebiyatçılardan biri. kafka, o zamanlar ayrıca felix weltsch (feliz welsch), oskar baum, gustav janouch ile tanışmış. çoğu tanışmasına yakın arkadaşı ve ondan önce edebiyat camiasına giren max brod'un aracılık ettiği düşünülebilir. 1908 -1912 yılları arasında kafka siyasal ve toplumsal olaylara ilgi duyup önemli çek siyaset adamlarının toplantılarına katılmaya da girişmiş.

    kafka, felice bauer'le mektuplaşmalarının ilk yılında (1912) felice'ye briefe an felice'de werfel'den şöyle söz ediyor:

    [b]iliyor musun felice, werfel gerçekten de bir mucize; "dünyanın dostu" [der weltfreund] adlı ilk kitabını okuduğumda (onu daha önce şiir okumasında da dinlemiştim) ona duyduğum hayranlığın aklımı başımdan alacağını düşündüm. adam muazzam. ayrıca ödülünü almış durumda, rowohlt yayınevi'nin (benim küçük kitabımın* yayınlandığı yayınevi) editörü olarak leipzig'de cennet gibi bir ortamda yaşıyor ve henüz 24 yaşında olmasına rağmen tam bir yaşama ve yazma özgürlüğüne sahip.

    ["troyalı kadınlar"a* gittin mi? ben birkaç gün önce burada gittim, werfel'in çıkardığı iş olağanüstü, bu konuda söze hacet yok; buna karşı gösterinin (lessing tiyatrosu) bendeki izleniminin ardından hayatımın geri kalanında tiyatroya gitmekten vazgeçmeye tereddütsüz hazırım, bunun için de zaten uzun süredir çabalıyordum.] franz kafka - briefe an felice

    "werfel'in şiiri herkese dik dik bakan bir portre gibi, bana da, hatta kendisini yazan şeytana da bakıyor." franz kafka - briefe an milena

    troyalı kadınlar*: franz werfel euripides'ten uyarladığı bu oyunu (die troerinnen des euripides) 1913 gibi başlayıp 1915'te yazmış, ilk sahnelenmesi 22 nisan 1916'da lessing tiyatrosu'nda olmuş. werfel'in ilk büyük tiyatro başarısıymış. aslında zamanının savaş başlatıcı ruhuna karşı çıkışını temsil ediyormuş.

    franz werfel'in die vierzig tage des musa dagh* yapıtı hakkında bir yazı..

    (bkz: franz kafka/@ibisile)
    (bkz: briefe an felice/@ibisile)
    (bkz: herbert eulenberg)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap