3 entry daha
  • abd ulusal güvenlik ajansı yani nsa'in tüm dünyada internet hesaplarını ve telefon kayıtlarını izlediği, depoladığı bilgisini "ı don't want to live in a society that does these sort of things. ı do not want to live in a world where everything ı do and say is recorded. that is not something ı am willing to support or live under." diye isyan ederek sızdıran eski cıa çalışanı.

    verdiği bilgilere göre nsa bu işi geliştirdiği "prism" adlı programla yapıyormuş. bu program yardımıyla pek çok büyük bilgisayar, internet ve telefon şirketine sızarak gelen-giden verileri depolıyormuş. bu şirtketlerin yahoo, google, facebook, skype, youtube, aol, apple gibi büyük şirketler olduğu washington post tarafından duyuruldu.

    olaylar sıcağı sıcağına okunduğunda büyük bir skandal gibi gözüküyor. evet belki de abd gündemini uzun süre etkisi altına alacak, bu süre zarfında hükümet ve istihbarat servisleri müthiş bir eleştiri yağmuruna tutulacak. lakin büyük resme bakıldığında sürekli etrafta dolaşan "abd hepimizi izliyor" mottosu doğrulanmış oldu. dolayısıyla abd'nin yumuşak gücü son derece arttı ve abd hegemonyası bir kez daha tescillendi. yani bu olaylar, ekonomik hegemonyası belli ölçüde sarsılan abd'nin yumuşak gücünü artırmak, hegemonyasını perçinlemek ve dünya üzerinde daha fazla "korku salabilmek" adına yaptığı bir hamle olarak da okunabilir. zira guardian'ın şu röportajında snowden'ın verdiği cevaplar da bir bakıma olayların "danışıklı dövüş" olabileceğini doğrular nitelikte

    "we hack everyone everywhere. we like to make a distinction between us and the others. but we are in almost every country in the world. we are not at war with these countries."

    "you are not even aware of what is possible. the extent of their capabilities is horrifying. we can plant bugs in machines. once you go on the network, ı can identify your machine. you will never be safe whatever protections you put in place."
204 entry daha
hesabın var mı? giriş yap