• eski yunandan beri kafaları karıştıran bir sorudur "matematiksel kavramların platonik bir gerçekliği var mıdır?" sorusu. 1905 üçlemesiyle einstein kant'ın mutlak uzay ve mutlak zaman kavramlarını gömdüğünden beri uzayın geometriksel modelleri üzerinde spekülasyon yapmaya veya yapılmasına alışır olduk. (bkz: string theory) (bkz: superstring theory) artık bırakın dört boyutu 10-20 boyutun varlığını savunabiliyoruz.

    burada ilginç bir şey ortaya çıkıyor. mesela genel görelilik teorisine `göre (doğruluğu kesinlikle yanlışlanamayan aksine doğrulanan bir teori olduğu düşünülürse, -her ne kadar graviton'dan halen haber olmasa da-) madde uzayı eğer. madde uzayı eğdiği zaman bizim için eskiden çok önemli olan ve 10 milyon basamağına kadar hesaplamaktan zevk aldığımız pi sayısı da eski önemini yitirecektir.

    yani bu şu demek. biz aslında hiç mükemmel bir çember görmedik. belki evrende mükemmel çember diye bir şey bile yok. matematiğin gerçek dünyanın bilgisinden süzülüp billurlaştığını kabul eden bir insan bile bu konuda platon'u anmadan edemiyor, açıklayacak şeylerin olduğunu düşünüyor.

    bu tartışma yeni değildir. eski yunan'ın pür zekası iki insan aynı şiiri yazmış mıdır? diye sormuştur. peki uzaktaki iki insan birbirinden habersiz nasıl aynı matematik teoremini bulmaktadır?

    işte matematiksel kavramların platonik gerçekliği denilen şey budur.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap