8 entry daha
  • bu filmde dillere destan son akşam yemeği sahnesi vardır ki karakterlerinden dolayı sinir olursunuz. itiraf ediyorum yaklaşık 10 dakika süren sahne oradaki herkesin ağzını yüzünü dağıtmak için dayanılmaz bir arzu duydum.

    --- spoiler ---

    film katolik kilisesini, dogmalarını, bu öğretide yetişen rahip-rahibe karakterini açıkça eleştirir. last supperolgusunu müstehzi bir şekilde işler ve sonunda dikenli taçla birlikte viridiana'nın değerlerini yakar.

    film riyakar etik değerleri eleştirmesi açısından dikkate değerdir. iyilikten anlamayacak olanlara güzel davranılması durumunda iyiliğin sahibine bela olarak geri döneceğini, herkese hak ettiği şekilde davranılması gerektiğini gösterir.

    buraya kadar film iyi gelmişken bu noktadan sonra viridiana önceki değerlerini yakar, kurtuluşu için bir erkeğe koşar. öteki dünyadaki cenneti bırakıp cenneti bu dünyada arar. işte 75 dakika temeli oluşturulan tema bizdeki cemaatçilerin yaptığı saçma "dine davet" temalı filmlerin basitliğinde ve fakat tam tersi yönde bir çağrı ile alışılageldik ve sığ bir şekilde seyirciye sunulur. sözde başkalarına yardım için çalışan viridiana hayatını değiştirerek kendisi, arzusu için yaşamaya başlar. tipik bir toplum bilinci ile varolan feodal düzenden ferdiyetçiliğin, dünya cennetinin egemen olduğu burjuva düzenine geçiş örneği, subliminal mesajın bilinçaltına zerk edilmesi olayı, bağnaz dinden bağnaz bireyselliğe, ferdiyetçiliğe bayat bir çağrı görürüz.

    --- spoiler ---
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap