1 entry daha
  • olayın temelinde yatan madde dopamin.
    dopamin, bizim ilkel beynimizin baş aktörlerinden. yeme, uyuma, seks gibi temel yönelimlerde hep o var. yeni bir partnerle karşılaşan erkek veya dişide, artan dopaminle, hissedilen arzu ve zevk artmakta. madde bağımlılığında da suçlanan yine dopamin (alkol, eroin, kokain vs).
    beyinde dopaminimiz artınca, sağladığı iyilik haline bağımlı oluyoruz. dopaminde düşüş başlayınca, farkında olmadan tekrar artması için, çikolata yemeye, zengin karbonidratlı gıda almaya, kumar oynamaya, internette porno seyretmeye veya seks yapmaya başlıyoruz.
    yapılan bir çalışmada eroin alımı ve orgazm kıyaslanmış, ikisinde de beyin metabolizmasındaki değişim benzer bulunmuş. yani ikisinde de alınan haz benzer. orgazm aslında bağımlılık potansiyeli taşıyan bir şey.
    aynı partnerle devam eden ilişkide beyinde dopamin artışı olmadığından veya az olduğundan, orgazm şiddeti, yani alınan zevk azalıyor. fakat partner değişirse, beyin daha cömertce dopamin salıyor ve alınan zevk artıyor. seks bağımlılarında, aşırı partner değiştirme istemi bu şekilde açıklanmış.
    sonuçta olayın temeline bakınca, insanla fareyi ayıran en önemli şey, insanın seks sonrası refrakter yani bekleme döneminin uzun olması. fakat şu gösterilmiş ki, eğer boşalmış bir erkek, yeni bir partnerle karşılaşırsa, dopamin artmakta ve bu iki ilişki arası beklenen zaman kısalmakta.
    özet geç lan mod: aynı kadınla gecede iki en fazla üç, farklı kadınlarla gecede çok daha fazla, en önemlisi daha fazla zevk.
    bu başlığı okuyan birisinin ilgisini çekebileceğinden;
    (bkz: bruce etkisi)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap