3 entry daha
  • hem osmanli hem de 17-18.yy avrupa tarihi icin cok onemli yeri olan avusturyali general ve devlet adami. o kadar ki; napoleon (bonaparte olani) dunyaya gelmis gecmis en buuk 7 general arasinda gosterir eugene'i.

    peki ne yapmis bu adam? fransa'da paris'te 1663'te dogmus. gereksiz detaylari gecerek yetiskinligine gelirsek, 19 yasinda fransa kralini reddederek avusturya'daki habsburg monarsisinin emrine girmis. ilk aksiyonu 1683 ikinci viyana kusatmasinda yasamis, sonrasinda -bizim aptal tarih kitaplarimizin tek tek savas bazli incelemesinden dunyanin en sikici donemi gibi gelen, aslinda cok ilginc tarih donemi olan- buyuk turk savaslari denilen donemde bayagi faaliyet gostermistir. hatta zenta savasi'nda osmanli ordusunu ve padisahini dumduz eden ordunun basinda kendisi vardir. 1699'da karlofca imzalanir, bu sefer avusturya'nin ilgisi batiya ispanyaya doner.

    ispanya taht savaslari denilebilecek( war of spanish succession gavurcasi) savaslar da pek ilginctir. dunya savaslari oncesi yapilmis en kanli carpismalar bu savaslar sirasinda yasanmis ve ayri bir entry'de kendinden bahsedilmesi gereken john churchill ile eugene isbirligi bu savaslarda yasanmistir. kisaca anlatmak gerekirse; fransa'nin basindaki louis xiv basit bir akrabalik iliskisini kullanarak ispanya ve fransa tahtlarini kendi yonetimi altinda birlestirmek ister. butun diger avrupa devletleri de cus der. hepsi toptan birbirine girerler. bu savaslar dizisinde de eugene cok yararli olmustur, ingiliz general john churchill nam-i diger malborough ile fransiz-ispanyol ordularini durdurmus, savasin sonunda fransa-ispanya tahtlarinin birlesmesini engellemislerdir.

    1711 prut antlasmasi sonrasinda gtumuz kalktigi icin avusturya'yla yine savasmaya basladigimizdan oturu, eugene bu sefer doguya donup osmanli'yi yener. eugene'nin bizzat ordunun basinda oldugu petrovaradin ve belgrad savaslari sonrasi osmanli pasarofca'yi imzalar.

    17, 18, 19. yuzyilda avrupa'daki savaslarin cogunun nedeni olan habsburg-bourbon evlerinin cekismesi yuzunden bu sefer de 1733'te polonya taht savaslari baslar. bir tarafta bourbon kraliyetleri; ispanya, fransa obur tarafta da habsburg avusturya monarsisi, rusya ve saksonya bulunur. bu savasta eugene basarili olamaz, bourbon gucleri neredeyse her savasta avusturya-rusya ittifakini yener. ancak savas sonunda en kazancli cikan, etkinligini avrupa ortasina iyice sokmayi basaran rusya'dir.

    1736'da beklenilenin aksine evinde huzur icinde ölür. neredeyse tek basina, fransizlarin habsburg monarsisini isgal etmesini engellemis, osmanli'larin batiya genislemesini durdurmus ve orta avrupadaki 150 yillik turk egemenligine son vermistir. daha ne yapsin.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap