3 entry daha
  • kökü "özenme" den gelse de genelde olumsuz anlamlara gark edilmiş bir tanımdır özentilik. bazı olayları hazmetmeden, neyin ne olduğunu bilmeden ve yorumlamaya üşenerek kazanılan bir sıfattır da "özenti". öz kökünü incelediğimizde "benlik, iç, bir şeyin diğerlerinden farklı olan en küçük öznel kümesi" anlamlarını yakalarız ki "özenti" de o "öz"ü yakalamak isteme durumu olarak açıklanabilir.

    özentilik bir tavır, ayrı bakış açısıdır aslında tanım sadeleştirmeye gidilip tümdengelime kafa takılırsa. burada bahsi geçen durum "olumsuz veya kötü nitelenen özlere benzemeye çalışmaktır." halbuki şahsi fikrime göre, hazmedilmeden, düşünülmeden benzemeye çalışılan kavramlar toplum genelinde "iyi ve uygun" olarak nitelendirilse bile yararsız ve kısa ömürlü olacağından dolayı şiddetle kaçınılması gereken durumdur. ikiden fazla kuşakça derinine inilmeden özenilen davranış, kültür, kişi veya yaşayış kendi köklerinden uzaklaşacak ve beslendiği "kutsal", "fikri", "insani" veya "faydalı" yönünü kaybederek içi boş bir duruma sürüklenerek anlamını yitirecektir.

    buna en güzel örneği, "atatürkçüyüm", "müslümanım", "komünistim" veya "rockçıyım" diye geçinen bazı insanların, kendini dahil hissettiği platformlar hakkında yeterli bilgi birikimi, bilinci ve "sorgulanmış felsefesi" olmadan ahkam kesmeleri, bununla birlikte bu kavramları geliştirecek, koruyacak herhangi bir çaba göstermemeleri (gösterememeleri) tespitiyle verebiliriz. örnekler ve kavramlar çoğaltılabilir. yukarıdaki kavramların hepsi de insanın iyiliği ve kalitesi artırılmak için düşünülmüş tanımlar olup toplum genelinde kabul görmekte, ancak ve ancak niteliksiz "özentilikten" dolayı bazı taraflarında, beslendiği değerleri kaybetmeye başlamış kavramlardır.

    bundan dolayıdır ki; özenti olmak, sebebi veya özenilen kavram ne olursa olsun, sorgusuz sualsiz kabul durumunda yanlış ve kaçınılması gereken bir davranış olup, olumlu kavramların da içini boşaltabileceğinden dolayı tamamen olumsuz bir kavramdır diyebiliriz.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap