5 entry daha
  • firmaların sadece sundukları ürün veya hizmetleri ile değil genel yönetim stratejileri ve 80-90 farklı kritere bağlı olarak hesaplanan bir değerdir.

    3.45, 789,21, 98765,12 gibi nümerik bir değeri yoktur yani zorlasan olur ama anlamı yok.

    bence türkçe'ye çevrildiğinde anlamını kaybetmiş o sebeple yanlış anlaşılabilir.

    hemen örnekleri yapıştırayım ;

    iki firmadan biri sürekli ürününü yeniliyor diğeri yenilemiyor. hangisinin competitive advantage'ı yüksektir? dersek elbette sürekli yenileyen değildir!

    çünkü ürününüzü sürekli yenilemeniz ondan her zaman para kazanacağınız anlamına gelmiyor. para kaybedebilirsiniz, müşterinizin aklı karışabilir ve competitive advantage'iniz düşebilir.

    o zaman ne yapıyoruz? bu iki firmanın elinde tuttuğu nakit para, borç, marka değeri, reklam giderleri, varlıkları, uzun dönem borçlarını karşılaştırıyoruz. bu karşılaştırma sonucunda ürün yenilemeyen firma da competitive advantage'a sahip olabilir yani uzun vadede kazanan firma da olabilir.

    bence en güzel örnek apple. apple'ın allahına kurban mottosu ile yaptığı tüm inovasyonlar harcalamarın olduğu bir dönem var birde bize aynı iphone'u, macbook'u, tableti laciverte boyayıp sattığı dönem var.

    peki hangi dönemi daha competitive advantage'li? tabiki anasını boyayıp babasına satmak diye nitelendirdiğimiz dönem.

    tesla bence yine güzel bir örnek.

    ama mesela çoğu araba firması mesela ford her yıl yeni inovasyonlar, modeller, hebelüngeler, babafingolar çıkarmasına rağmen competitive advantage değil çünkü çok büyük yatırımları ve inovasyonları çok küçük karlar ile ve büyük bir rekabet ortamında yapıyor.

    zamanın nokia'sı da buna bir örnek olabilir.

    yani sadece daha iyi bir ürün değil iyi bir ürün ile 50 farklı parametrenin uyumu firmanın competitive advantage değerini bize gösterir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap